لوگو کانون بورس

صفر تا صد آموزش قرارداد هوشمند و کاربردهای آن

قرارداد هوشمند کاردانو
شما در حال مطالعه مقاله ۹ از ۱۷ در این سرفصل آموزش رایگان هستید.

قرارداد هوشمند چیست و چه مزیت ها و معایبی را با خود به همراه دارد؟ یکی از پدیده‌هایی که با ظهور بلاک چین و ارزهای دیجیتال در میان کاربران آنها نیز پررنگ‌تر از همیشه شد، اسمارت کنتراکت ها (Smart Contract) یا انواع قراردادهای هوشمند بودند که با توجه به کاربرد و مزیت هایی که دارند، خیلی زود استفاده از آنها رایج شد. در این مقاله از سری مقالات آموزش رایگان ارز دیجیتال به دنبال معرفی و آموزش قرارداد هوشمند به شما عزیزان هستیم.

هر چند آشنایی با این بحث تخصصی ممکن است نیاز به یک دوره آموزش ارز دیجیتال کامل دارد، اما در این مقاله سعی داریم تا آموزش قرارداد هوشمند را به زبان ساده و قابل فهم برای شما مرور کنیم. این مقاله جدای از بحث آموزش قرارداد هوشمند به شما کمک خواهد کرد تا بهتر از قبل درباره ارزهای دیجیتال این پلتفرم تصمیم گیری کرده و سرمایه گذاری بهینه‌تری در بازار برای خود رقم بزنید.

آموزش قرارداد هوشمند در این مقاله طبق عناوین زیر مرور خواهد شد:

  • به صورت کامل و جامع پرسش قرارداد هوشمند چیست را پاسخ خواهیم داد.
  • مزایا و معایب قراردادهای هوشمند را مرور خواهیم کرد.
  • به بررسی ساختار قرارداد هوشمند خواهیم پرداخت.
  • انواع قراردادهای هوشمند اعم از قرارداد هوشمند اتریوم, قرارداد هوشمند کاردانو, قرارداد هوشمند ترون و … را با هم مرور خواهیم کرد.
  • به تشریح پلتفرم قرارداد هوشمند خواهیم پرداخت.
  • نکات لازم درباره کلاهبرداری قرارداد هوشمند را مرور می کنیم.
  • به معرفی بهترین قرارداد هوشمند خواهیم پرداخت.
راهنمای مطالعه نمایش

قرارداد هوشمند چیست


قرارداد هوشمند چیست و چرا به وجود آمده است؟ هوشمند سازی پدیده جدیدی در جهان نیست و از همان زمان پیدایش اینترنت دانشمندان در کشورهای مختلف به دنبال هوشمند سازی در عرصه‌های مختلف زندگی هستند. از اختراع ربات‌ها گرفته تا هوشمند سازی های معمول که خیلی از آنها را خود ما نیز استفاده می کنیم. از پرداخت‌های اینترنتی با موبایل گرفته تا استفاده از اپلیکیشن ها برای انجام بسیاری از کارهایی که در گذشته شاید برای انجام هر یک از آنها نیاز به چند ساعت وقت گذاشتن بود.

قرارداد هوشمند نیز به نوعی یک راه حل دیگر از سوی بشر برای ورود به دنیای هوشمند آینده است. با روی کار آمدن امضای دیجیتال و دستگاه‌هایی لازم برای پیاده‌سازی ایده‌های موجود در این حوزه، در حال حاضر شاهد هستیم که همه چیز در دنیا روند هوشمندی به خود گرفته است. جالب است بدانید که لازمه تمام این مزیت ها و پیشرفت‌ها، قرارداد هوشمند است.

قرارداد هوشمند چیست

قرارداد هوشمند برای اولین با در سال ۱۹۹۶ توسط یک محقق علوم کامپیوتر و رمز نگاری به نام نیک زابو توسعه پیدا کرد. وی در آن سال ایده پردازی‌های بسیار جذابی را برای آینده استفاده از این قراردادها تشریح و تبیین نمود. ایده‌هایی مانند امکان تنظیم قراردادهای تجاری و اقتصادی از راه دور و بدون نیاز به ارتباط حضوری اشخاص  و دولت‌ها از جمله این ایده‌ها بود. اما به دلیل نبود زیرساخت‌ها و ابزارهای لازم خیلی زود با بن‌بست‌های بزرگی روبرو شده و عملاً در آن زمان این قراردادها نیز به فراموشی سپرده شد.

قراردادهای هوشمند در واقع برنامه هایی هستند که روی پلتفرم بلاک چین پیاده‌سازی شده و برای مکانیزه کردن و خودکارسازی انجام توافق‌های مختلف در شبکه تعریف می‌شوند. کاربران می‌توانند بدون نیاز به دخالت شخص ثالث از این قراردادها برای پیش برد اهداف خود با توجه به موارد از قبل درج شده در آنها استفاده نمایند.

قرارداد هوشمند در ارز دیجیتال چیست


قرارداد هوشمند ارز دیجیتال چیست و چگونه پیدا شده است؟ در سال ۲۰۹۹ با روی کار آمدن فناوری بلاک چین ارز دیجیتال بیت کوین شرایط و بستر لازم برای استفاده و پیاده‌سازی قراردادهای هوشمند نیز به وجود آمد. بلاک چین و قرارداد هوشمند در واقع دو پدیده‌ای هستند که باید همزمان توسعه پیدا می‌کردند. بلاک چین حلقه کم شده Smart Contract ها بود که در سال ۲۰۰۹ به وجود آمد. از این رو اصطلاح قرارداد هوشمند با ارزهای دیجیتال در کنار هم تعریف شده و قرابت معنایی پیدا کرده‌اند. اما واقعیت این است که این دو پدیده‌هایی جدا از هم هستند که کاربردهای متفاوتی هم نسبت به هم دارند.

قرارداد هوشمند چیست

قرارداد هوشمند ارز دیجیتال در واقع پروتکل‌هایی هستند که توسط برنامه نویسان کامپیوتر توسعه پیدا کرده‌اند. معمولاً از زبان برنامه نویسی Solidity برای توسعه و کد نویسی آنها استفاده می‌شوند. در این قراردادها از پیش تمام شرایط و مقررات تنظیم شده و در زمان اجرا دیگر نیازی به هیچ فعل و انفعال خاص دیگری وجود نخواهد داشت، جز خواست طرف مقابل قرارداد.

بلاک چین در واقع یک دفتر توزیع کل است که به صورت غیر متمرکز اجرا شده و تمام برنامه های تنظیم شده در آن غیر قابل تغییر توسط سایر کاربران خواهند بود. به این معنی که شما نمی‌توانید در ساختار یک پروتکل بدون اجماع همه کاربران تغییری ایجاد کنید. به همین دلیل بهترین بستر برای پیاده‌سازی قرارداد هوشمند هستند.

البته به خاطر داشته باشید که پدیده ارزهای دیجیتال و قراردادهای هوشمند کاملاً مجزا از هم هستند و وجود یکی منوط به وجود دیگری نیست. اما برای پیاده‌سازی Smart Contract ها نیاز به پلتفرمی مانند بلاک چین داریم. در این بین برخی از بلاک چین های توسعه پیدا کرده در بازار رمز ارزها شرایط بسیار مساعدتری  برای پشتیبانی از قراردادهای هوشمند دارند.

قرارداد هوشمند به زبان ساده


در این بخش سعی داریم تا به زبان ساده‌تر به پاسخ پرسش قرارداد هوشمند چیست بپردازیم تا درک آن برای شما ساده‌تر باشد. البته در ادامه با تشریح مزایا و معایب قرارداد هوشمند بهتر از قبل این قراردادها را درک خواهید کرد. اما با یک مثال در این بخش این مفهوم برای شما کاملاً روشن خواهد شد.

برای اینکه یک مفهوم کاملاً قابل درک و ملموس را با شما در میان بگذاریم، باید به دستگاه‌های خرید محصولات سوپرمارکتی اشاره کنیم که در مراکز مختلف در سطح شهرها در دسترس است  و شما می‌توانید با استفاده از آنها برای خرید برخی از خوراکی‌ها اقدام کنید. برنامه اصلی این دستگاه‌ها از قبل کد نویسی شده و شما به عنوان یک طرف خریدار نیاز به هیچ شخص ثالثی برای خرید خود ندارید. تنها با انتخاب گزینه مورد نظر و پرداخت قیمت آن، این خرید به سرانجام خواهد رسید.

Smart Contract ها دقیقاً شرایط مشابهی دارند و در هر صنعت و تجارت و فرآیندی می‌توان به سادگی از آنها استفاده کرد. این قراردادها از قبل توسط کد نویسی صورت گرفته آماده هستند و نیاز به هیچ شخص ثالثی برای تنظیم آنها نیست. به عنوان مثال می‌توان به قرارداد خرید و فروش املاک اشاره کرد که اتفاقاً چالش های بسیار زیادی هم دارد. با استفاده از قرارداد هوشمند دیگر نیازی به حضور مشاور املاک یا وکیل برای تنظیم این قرارداد وجود نداشته  و شما می‌توانید با اطمینان کامل از آنها استفاده کنید.

البته کیفیت پلتفرم و بلاک چین می‌تواند روی کیفیت قرارداد هوشمند تأثیر داشته باشد. اما با این حال تعریف آن به همین سادگی است.

هدف از قرارداد هوشمند چیست


اما سؤال این جاست که هدف از قرارداد هوشمند چیست و توسعه دهندگان این قراردادها به دنبال رسیدن به چه اهدافی هستند؟ البته تشریح اهداف قرارداد هوشمند ارز دیجیتال ممکن است با تشریح اهداف آن در زندگی واقعی کمی با هم متفاوت باشد. به صورت ساده هدف از توسعه قراردادهای هوشمند در زندگی واقعی اجرای:

  • سریع‌تر
  • کارآمدتر
  • با اطمینان بالاتر
  • قابل اعتمادتر
  • بدون خطر و تقلب

انواع قراردادهای رایج در زندگی بشر است. تمام چالش هایی که تا کنون در هنگام تنظیم یک قرارداد پیش روی شما وجود داشت، از این پس با استفاده از این سبک از قراردادها از بین خواهد رفت.

قرارداد هوشمند ارز دیجیتال

هدف از تنظیم قرارداد هوشمند ارز دیجیتال نیز مواردی از این دست است اما در محیط ارزهای دیجیتال. خرید و فروش، استیکینگ، پرداخت کارمزدها، برنامه های DApp و مواردی از این دست همگی با استفاده از کاربرد قرارداد هوشمند در دسترس بوده و هدف اصلی استفاده از این قراردادها در محیط رمز ارزها نیز ساده‌تر کردن و سریع‌تر کردن همین موارد است.

تفاوت قرارداد هوشمند با قراردادهای سنتی


برای اینکه بهتر درک کنید که قرارداد هوشمند چیست, تشریح تفاوت های آن با قراردادهای سنتی می‌تواند یک راهکار بسیار عالی باشد. قراردادهای سنتی قراردادهایی بین دو طرف بودند که یک نفر یا یک سازمان و یا حتی یک شرکت به عنوان واسط و شخص ثالث وظیفه تنظیم آن را به عهده داشت. نیاز بود تا سه طرف در کنار هم حضور پیدا کرده و در با تنظیم یک قرارداد کاغذی همراه با امضای طرفین کار به پایان برسد. در این بین معایب بسیار زیادی گریبانگیر طرفین این قراردادها بود. معایبی از جمله هزینه هایی مانند کمیسیون، امکان بروز تقلب، دستکاری کردن قرارداد، بد قولی کردن و زیر قرارداد زدن و مواردی از این دست که لازمه استفاده از انواع قرارداد هوشمند را ضروری کردند.

قرارداد هوشمند ارز دیجیتال

قرارداد هوشمند قراردادی است که شرایط آن از قبل تنظیم شده و تحت یک پروتکل خاص و در پلتفرم هایی مخصوص تبیین شده است که کاربران همه از آن استفاده می نمایند. به همین دلیل امکان تقلب و یا ایجاد تغییر در آن وجود نداشته و از این گذشته نیازی به وجود هیچ شخص و یا سازمان ثالث برای تنظیم قرارداد نیز وجود نخواهد داشت.


ساختار قرارداد هوشمند چیست


ساختار قرارداد هوشمند چیست و از چه اجزایی تشکیل شده است؟ شناخت ساختار قرارداد هوشمند و اجزای آن نیز یکی از مهم‌ترین مسائل درباره این قراردادها است که باید به تشریح آن بپردازیم.

دقیقاً مانند قراردادهای سنتی، ساختار قرارداد هوشمند نیز از سه جز اصلی تشکیل می‌شود:

  • طرفین قرارداد یا امضاء کنندگان اولین بخش از ساختار قرارداد هوشمند هستند که وجود آنها برای استفاده از یک قرارداد کاملاً ضروری است. دقت کنید که امضای مورد استفاده برای تحقق این قراردادها، امضای دیجیتال است. پس هر کسی که با کلیت یک قرارداد موافق بوده و آن را امضا کند، ملزم به رعایت ضوابط آن خواهد بود و هر کسی هم تمایلی به اجرای این تعهدات نداشته باشد، نباید به امضای آن بپردازد.
  • موضوع قرارداد دومین بخش از ساختار قرارداد هوشمند است. هر قراردادی باید برای اجرای کار خاصی تعریف شده باشد که این مهم همان موضوع قرارداد یا موضوع توافق میان طرفین است.
  • ضوابط و تعهدات طرفین سومین قسمت از ساختار قرارداد هوشمند هستند که شرایط یک قرارداد را برای طرفین تعریف می نمایند. در این بخش شما می‌توانید تمام وظایف، تعهدات، پاداش‌ها و مواردی از این دست را مشاهده کنید.

اجزای مورد نیاز برای یک قرارداد هوشمند چیست


اما برای اینکه یک قرارداد هوشمند پیاده‌سازی شده و کامل شود، نیاز به وجود برخی از ابزارها و موارد می‌باشد. شناخت اجزای یک قرارداد هوشمند نیز برای درک آن لازم است. به صورت کلی ساختار قرارداد هوشمند اصلی‌ترین نیازهای کامل شدن آن هستند که در بخش قبلی به تشریح آنها پرداختیم. اما در محیط بلاک چین ابزارهای دیگری برای پیاده‌سازی آن نیاز هستند که به شرح زیر خواهند بود:

  • امضای دیجیتال یکی از اصلی‌ترین نیازمندی های استفاده از این قراردادها است. بدون امضای دیجیتال عملاً امکان استفاده از قرارداد هوشمند برای کاربر وجود نخواهد داشت.
  • بلاک چین یا پلتفرم غیرمتمرکز نیز از دیگر اجزا و نیازمندی های این قراردادها است. قراردادهای تنظیم شده در بستر بلاک چین بین نودها توزیع شده و در دسترس همه قرار می گیرد.
  • اوراکل یکی دیگر از اجزای مورد نیاز برای تنظیم قرارداد هوشمند است. اوراکل در واقع پلتفرم و یا سیستمی است که اطلاعات مورد نیاز برای یک قرارداد را به آن لینک می نماید. برای مثال ممکن است در یک قرارداد موضوع اصلی خرید و فروش یک کالا مانند طلا باشد. در این وضعیت اوراکل سیستمی است که می‌تواند قیمت لحظه‌ ای طلا را به قرارداد لینک کند. این سیستم می‌تواند یک سایت اینترنتی یا هر منبع معتبر دیگری باشد.

قرارداد هوشمند چگونه کار می‌کند؟


اما نحوه کار قرارداد هوشمند چیست و چگونه می‌توان از آن در محیط بلاک چین استفاده کرد؟ تا اینجای مقاله درک کرده‌اید که این قراردادها در واقع توسط کاربران و عوامل انسانی توسعه پیدا می نمایند. فردی مانند من و شما که به زبان برنامه نویسی لازم مسلط بوده و تجربه کافی در این باره را دارد، برای توسعه این قراردادها در شبکه های بلاک چین مختلف اقدام می نماید.

معایب قرارداد هوشمند

با اضافه شدن یک قرارداد هوشمند به شبکه بلاک چین امکان استفاده از آن برای همه کاربران و نودها وجود خواهد داشت. در واقع یک کپی از قرارداد به تمام نودها و کاربران شبکه ارسال می‌شود. حال شما به عنوان یک کاربر یا نود می‌توانید از قرارداد مورد نظر استفاده کنید. برای ارزیابی قرارداد نیاز به هیچ هزینه ای نداشته و این امکان به راحتی برای شما وجود خواهد داشت. اما در صورت نیاز به استفاده، باید حداقل یک تراکنش با آن قرارداد انجام دهید. هزینه این تراکنش ها که کارمزد قرارداد هوشمند تعریف می‌شود، معمولاً با ارز بومی شبکه بلاک چین مورد نظر پرداخت خواهد شد.

فضای موجود برای اجرای یک قرارداد هوشمند به اصطلاح ماشین مجازی نامیده می‌شود. کاربران می‌توانند با ورود به ماشین مجازی قرارداد ها را بر روی سیستم خود اجرا نمایند. البته در زمان اجرای یک قرارداد باید به کارمزد آن دقت کنید تا خیلی بالا و غیرمعقول نباشد.


انواع قرارداد هوشمند چیست


نوبت به معرفی انواع قرارداد هوشمند می‌رسد. قراردادهای هوشمند را به صورت جزئی می‌توان به انواع بسیار زیادی تقسیم کرد. در واقع هر قراردادی شرایط خاص خود را داشته و به نوعی یکی از انواع این قراردادها تعریف می‌شود. اما در این بخش سعی داریم تا با تعریف انواع بلاک چین های در دسترس برای پیاده‌سازی و اجرای انواع قرارداد هوشمند به تعریف این انواع برای شما بپردازیم. دقت کنید که بلاک چین های زیادی برای این منظور به صورت اختصاصی توسعه پیدا کرده‌اند. از سایر بلاک چین ها نیز به نحوی می‌توان برای پیاده‌سازی و اجرای آنها استفاده نمود. اما هدف ما در ادامه معرفی بهترین پلتفرم قرارداد هوشمند برای شما خواهد بود.

قرارداد هوشمند ترون چیست


قرارداد هوشمند ترون چیست  و چه مزیت هایی دارد؟ ترون نیز یکی از بهترین پلتفرم ها برای پیاده‌سازی انواع قرارداد هوشمند است. کاربران می‌توانند با استفاده از این پلتفرم این دسته از قراردادها را با مزیت های بسیار زیادی در اختیار داشته باشند. از جمله اصلی‌ترین مزیت ها که شبکه و پلتفرم ترون را نسبت به سایر پلتفرم ها برای استفاده از این قراردادها متمایز کرده است، امکان تبدیل و انتقال قراردادهای موجود بر روی اتریوم با کمی تغییرات روی ترون است. البته چالش هایی هم در این شبکه وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.

قرارداد هوشمند بیت کوین


یکی از شبکه های بلاک چین که از انواع قراردادهای هوشمند پشتیبانی می نماید، بلاک چین ارز دیجیتال بیت کوین است. این بلاک جین البته به صورت اختصاصی و حرفه ای برای این قراردادها تنظیم نشده و استفاده از آن برای قراردادهای هوشمند با چالش های زیادی همراه خواهد بود. با این حال بلاک چین بیت کوین نیز یکی از بلاک چین های مناسب برای پشتیبانی از قرارداد هوشمند است.

قرارداد هوشمند کاردانو چیست


یکی از بهترین و ایده آل ترین پلتفرم ها برای پیاده‌سازی انواع قرارداد هوشمند شبکه بلاک چین کاردانو می‌باشد. در حال حاضر بیش از ۲۰۰ نوع قرارداد هوشمند در شبکه بلاک چین کاردانو توسعه پیدا کرده که هر یک کاربرد خاص خود را دارند. قرارداد هوشمند کاردانو با استفاده از زبان های برنامه نویسی Marlowe، Plutus و Glow توسعه پیدا می نمایند.

قرارداد هوشمند اتریوم


یکی از هوشمند ترین پلتفرم های عرضه کننده خدمات قرارداد هوشمند اتریوم است. پلتفرم اتریوم را حتی می‌توان بهترین قرارداد هوشمند و بهترین پلتفرم قرارداد هوشمند تعریف کرد. امکان اضافه کردن کدها و بارگذاری قراردادهای این چنینی در این شبکه بسیار ساده است. البته دقت کنید که برای این منظور نیاز است تا هزینه تراکنش ها را با استفاده از ارز دیجیتال اتریوم یعنی اتر پرداخت کنید. احتمالاً باید کارمزد تراکنش ها را اصلی‌ترین چالش کاربران برای اضافه کردن چنین قراردادهای به پلتفرم اتریوم تعریف کنیم.

کاربرد قرارداد هوشمند چیست


تعریف کاربرد قرارداد هوشمند دو جنبه مختلف دارد. از یک طرف باید این کاربردها را در زندگی واقعی تعریف کنیم و از طرف دیگر می‌بایست به بررسی کاربرد قرارداد هوشمند در فضای ارزهای دیجیتال که موضوع اصلی ما است نیز بپردازیم. ابتدا به تشریح کاربرد قرارداد هوشمند در زندگی واقعی خواهیم پرداخت. البته حتماً شما این کاربردها را تاکنون درک کرده و می‌دانید که این قراردادها چگونه می‌توانند فضای تجاری و اقتصادی بسیار ساده‌تر و مطمئن‌تر را برای کاربران امروزی ایجاد نمایند.

تنظیم قراردادهای تجاری

با استفاده از این ابزار دیگر هیچ چالشی در تنظیم قراردادهای تجاری نداشته و می‌توانید از آنها برای پیش برد اهداف تجاری خود حتی در دورترین نقاط جهان نسبت به هم نیز با اطمینان بالا بهره‌مند شوید.

رأی‌گیری

یکی از بهترین کاربردهای تعریف شده برای قراردادهای هوشمند استفاده از آنها برای رأی‌گیری است. تمام آن چیزی که برای یک فرایند رأی‌گیری بر پایه دموکراسی نیاز است در این قراردادها وجود خواهد داشت.

معایب قرارداد هوشمند

مزیت هایی مانند ناشناس ماندن افراد رأی دهنده، توزیع نتایج در میان نودها و عدم امکان دستکاری بر روی آنها، ساده‌تر شدن و سریع‌تر شدن فرایند رأی‌گیری و مواردی از این دست از جمله مزیت های استفاده از Smart Contract برای رأی‌گیری ها خواهد بود.

لجستیک

برنامه ریزی با استفاده از این قراردادها برای کسب  و کارهای مختلف بسیار ساده‌تر و سریع‌تر خواهد شد. هر فرآیندی در سازمان ها برای مشتریان با استفاده از مزیت های این قراردادها ساده‌تر شده و در دسترس تر قرار خواهد گرفت. امکان ردیابی محموله ها در فضای اینترنت، تامین و توزیع محصولات و تمام فرآیندها هم ساده‌تر شده و هم به سادگی قابل کنترل و مدیریت خواهند بود.

در صنایع مختلف که معمولاً قرارداد و قرارداد بازی در آنها زیاد است، این دسته از قراردادها می‌تواند یک نعمت بزرگ باشد. در صنایعی مانند صنعت بیمه، معاملات ملکی، بنگاه های خرید و فروش خودرو و مواردی از این است که البته اوراکل های مخصوص به آنها تعریف شده است، امکان استفاده از قراردادهای هوشمند به عنوان یک ابزار ویژه وجود خواهد داشت.

در حال حاضر نیز بسیاری از سازمان ها و شرکت ها از این قراردادها استفاده می نمایند. مؤسسات حقوقی راه‌حل‌های بسیار ساده‌ای را در اختیار کاربران قرار داده‌اند تا استفاده از این نوع قراردادها ساده‌تر باشد. به عنوان مثال بانک ها و شرکت های بیمه را در حال حاضر می‌توان اصلی‌ترین مشتریان این نوع قراردادها تعریف کرد. در ایران خودمان نیز این دست از مؤسسات در حال استفاده از این قراردادها در سطح وسیع هستند. بسیاری از قراردادهای خارجی اقتصادی نیز با همین ابزار تنظیم می‌شود.

مالکیت معنوی یا کپی رایت

هم چنین می‌توان از این قراردادها برای تثبیت مالکیت معنوی و کپی رایت نیز استفاده کرد. با تعریف یک توکن یا یک قرارداد هوشمند برای یک فایل یا محتوا و هر محصول دیگری امکان جلوگیری از استفاده از آن توسط سایرین بدون اجازه مالک اصلی وجود خواهد داشت.

یک مثال ساده از کاربرد قرارداد هوشمند


فرض کنید که یک کشاورز در مزرعه خود ذرت کشت کرده و ۱۰۰۰ خوشه ذرت دارد. وی درصدد فروش این ۱۰۰۰ خوشه ذرت است. شما در شهر دیگری به دنبال خرید این محصول هستید. با استفاده از قرارداد هوشمند ابتدا هزینه و مبلغ مورد نظر برای خرید این محصول در یک حساب قفل می‌شود که شما به آن دسترسی نداشته باشید. البته فعلاً امکان دسترسی کشاورز به آن نیز وجود ندارد. به محض اجرای تعهدات کشاورز امکان استفاده از این وجه برای کشاورز باز خواهد شد و در صورت عدم اجرای تعهدات نیز وجوه مورد نظر به شما باز گردانده خواهد شد.

کاربرد قرارداد هوشمند ارز دیجیتال چیست


دقت کنید که هر تراکنشی که در شبکه بلاک چین انجام می پذیرد، به نوعی یک نمونه کوچک از قرارداد هوشمند است. حتی فرایند خرید و فروش اتریوم در شبکه این رمز ارز به نوعی از کاربردهای این قرارداد در ارز دیجیتال است. این قراردادها در بازار ارزهای دیجیتال کاربردهای زیاد دارند. شاید به صورت خاص نتوان یک فرایند را در ارزهای دیجیتال به این قراردادها مرتبط نمود، اما کوچکترین فرایند ها نیز به نوعی به قراردادها  هوشمند مرتبط خواهند شد.

مزایای قرارداد هوشمند ارز دیجیتال چیست


مزایای قرارداد هوشمند چیست و چگونه می‌توانیم از این مزیت ها بهره ببریم؟ البته که مزیت های قراردادهای هوشمند را باید به صورت خاص برای پروژه های مختلف تشریح کنیم. معرفی عمومی مزیت های این نوع قراردادها نمی‌تواند به صورت دقیق و واضح تشریح کننده شرایط آنها باشد. اما با این حال در این بخش برخی از مهم‌ترین و عمومی ترین مزیت های استفاده از این قراردادها را با شما در میان می‌گذاریم تا هم شناخت شما نسبت به آنها بهتر شود و هم درک کنید که چه لزومی به استفاده از چنین قراردادهایی در زندگی امروز وجود دارد.

عدم نیاز به شخص ثالث

یکی از مهم‌ترین مزیت های قرارداد هوشمند عدم نیاز آنها در زمان تنظیم به شخص  یا سازمان ثالث است. بانک، بیمه و یا هر سازمان و شرکت دیگری که معمولاً در تنظیم قراردادها نقش دارند، در استفاده از قرارداد هوشمند عملاً جایگاهی نداشته و هیچ نیازی به آنها نیز وجود ندارد.

البته شاید از خود بپرسید که پلتفرم ها و شبکه های بلاک چین به نوعی در نقش شخص ثالث قرار دارند اما این دو مشابه هم نیست. قراردادهای هوشمند از پیش در بلاک چین تعریف شده و شما عملاً برای استفاده مختار خواهید بود. بلاک چین به نوعی زیر ساختی است که کیفیت اجرای تعهدات طرفین را ارزیابی و بالا ببرد. وگرنه برای تنظیم خود قرارداد نیازی به این موضوع نیست.

اعتماد پذیری بالا

یکی از اصلی‌ترین چالش های قراردادهای سنتی اعتماد کم کاربران نسبت به آنها بود. در استفاده از انواع قرارداد هوشمند دیگر نیازی به اعتماد به طرف مقابل نخواهید داشت و روند این قراردادها به گونه‌ای است که شما با اعتماد و اطمینان کامل می‌توانید تعهدات مندرج در آن را در دسترس داشته باشید.

امنیت بسیار بالا

هم چنین امنیت بسیار بالایی را نیز می‌توان برای انواع قراردادهای هوشمند تعریف کرد. هیچ خبری از گم شدن، به سرقت رفتن، ایجاد تغییر، جعل و یا مواردی از این دست برای قرارداد هوشمند وجود نداشته و شما می‌توانید نسبت به این موارد نیز اطمینان و اعتماد بالایی داشته باشید. حتی امکان هک شدن این قراردادها نیز به دلیل قرار گرفتن در محیط بلاک چین تقریباً غیرممکن است.

صرفه جویی در وقت و هزینه

تمام فرایند استفاده از یک قرارداد هوشمند چند ثانیه خواهد بود و از این گذشته استفاده از این ابزار با کمترین هزینه ها خواهد بود. اتفاقی که می‌تواند بسیاری از شغل ها و حرفه‌ها را در آینده‌ای نه‌چندان دور تحت تأثیر قرار دهد.

کارآمدی بالاتر

بهینه‌تر شدن همه شرایط و از این گذشته امکان استفاده ساده‌تر و با اطمینان بالا نشان می‌دهد که این نوع از قراردادها به مراتب کارآمدتر و حرفه ای تر هستند.

شفافیت

یکی از نقاط ضعف اصلی قراردادهای سنتی عدم داشتن شفافیت و از این گذشته امکان تفسیرهای مختلف از بندهای آن ها بود. در اسمارت کنتراکت ها دیگر خبری از این چالش نبوده و شما می‌توانید با شفافیت کامل آنها را در اختیار داشته و استفاده کنید.

معایب قرارداد هوشمند چیست


اما معایب قراردادهای هوشمند چیست و چگونه باید از این معایب دوری کنیم؟ در این بخش از مقاله به بررسی معایب قرارداد هوشمند می‌پردازیم. جایی که شما را با نکاتی آشنا خواهیم کرد که استفاده از این قراردادها را برای شما بهینه‌تر خواهد نمود. با دقت به این موارد حتی بهتر از قبل می‌توانید در سرمایه گذاری بر روی ارزهای دیجیتال پلتفرم قرارداد هوشمند اقدام نمایید.

پیچیدگی ها

به عنوان اولین و مهم‌ترین مورد از معایب قرارداد هوشمند باید به پیچیدگی های استفاده از این قراردادها اشاره کنیم. اگر بدانید که در کشور بزرگ آمریکا تنها ۸ درصد از کل مردم با مفهوم ارزهای دیجیتال آشنا بوده و در بین آنها تعداد کمتری از بازار رمز ارزها استفاده می نمایند، درک خواهید کرد که فناوری های متعلق به این بازار هم چنان فناوری های متروک و کم استفاده است. یکی از اصلی‌ترین چالش های کاربران در این باره پیچیدگی هایی است که استفاده از این محیط برای آنها دارد. موضوعی که در قراردادهای هوشمند نیز به همین ترتیب حس می‌شود.

تأثیر عامل انسانی

هر چند در مزیت های این قراردادها اشاره کردیم که هیچ شخص یا سازمان ثالثی برای استفاده از این قراردادها دخالت ندارد، اما تنظیم آنها توسط افراد و عامل انسانی صورت می پذیرد. به خاطر داشته باشید که عملیات کد نویسی و تنظیم اولیه این قراردادها توسط عامل انسانی صورت می پذیرد. از این رو احتمال بروز خطا در آن سفر نخواهد بود. برنامه نویسان خیلی حرفه ای نیز ممکن است در این باره با چالش هایی روبرو شوند.

عدم پشتیبانی حقوقی و ضعف در قوانین

هر چند انواع قراردادهای هوشمند دارای اطمینان بالایی برای انجام و اجرای تعهدات هستند، اما با این حال در حال حاضر نقاط ضعف بسیاری زیادی در قوانین مربوط به این عرصه وجود دارد. از این گذشته در بسیاری از کشورها نیز قوانین مشخصی برای آن تعریف نشده و پشتیبانی از نظر حقوقی از این قراردادها صورت نمی پذیرد.

پیچیدگی های فنی اضافه شدن یک قرارداد هوشمند

برای اینکه یک قرارداد هوشمند جدید در یک پلتفرم یا شبکه بلاک چین تعریف شود، نیاز به حضور یک برنامه نویس مجرب خواهد بود و امکان اضافه کردن این قراردادها به سادگی در دسترس کاربران قرار ندارد. این مهم را نیز می‌توان از معایب قراردادهای هوشمند تعریف کرد.

اوراکل ها

اوراکل ها نیز یکی از نقاط ضعف اصلی انواع قرارداد هوشمند محسوب می‌شوند. زیرا خود این اوراکل ها نیاز به تایید و ارزیابی دقیق دارند و همیشه همه آنها قابل اعتماد نخواهند بود. از این رو وجود آنها می‌توان یک چالش و نقطه شعف برای این دسته زا قراردادها باشد. هم چنین ممکن است برای موضوعات مختلف اصلاً اوراکل شاخص و خوبی در دسترس نباشد.


کلاهبرداری قرارداد هوشمند


یکی از مهم‌ترین مفاهیمی که لازم است به بررسی آن بپردازیم، کلاهبرداری قرارداد هوشمند است. کلاهبرداری در بازار ارزهای دیجیتال در بخش های مختلف امری اجتناب ناپذیر بوده و نمی‌توان به این سادگی ها از آن جلوگیری نمود. البته موضوع کلاهبرداری تنها به این بازار معطوف نبوده و حرص و طمع انسان ها باعث شده تا در هر بازاری نیز شاهد چنین کلاهبرداری هایی باشیم. کلاهبرداری قرارداد هوشمند نیز از آن دسته از خطرات ارز دیجیتال است که باید با رعایت نکات ایمنی مانع از گرفتار شدن خود در آنها باشید.

برای هر کدام از این قراردادها باید محرک های کلاهبرداری را بررسی و ارزیابی کنید. با استفاده از منابع معتبر و معروف این امکان برای شما وجود خواهد داشت تا از این دست کلاهبرداری ها دور بمانید.

قرارداد هوشمند ترون کلاهبرداری است یا خیر؟


قرارداد هوشمند ترون کلاهبرداری است یا خیر؟ کلاهبرداری قرارداد هوشمند مخصوصاً در شبکه ترون یکی از چالش هایی است که در این زمینه وجود دارد. البته کلاهبرداری کردن از کاربران در قراردادهای هوشمند ترون نقطه ضعف خود این پلتفرم نیست. بلکه از مزیت های آن است که کلاهبرداران نیز به سمت توسعه قراردادهای خود با هزینه ها و کارمزدهای بسیار پایین را به سمت آن کشانده است.

قرارداد هوشمند اتریوم

قراردادهای پانزی در ماه های اخیر در شبکه ترون بسیار زیاد شده است. هر چند بسیاری از این قراردادها بسته شده و در حال بسته شدن نیز هستند، اما با این حال در استفاده از این قراردادها باید دقت زیادی داشته باشید تا در چنین کلاهبرداری هایی گرفتار نشده و سرمایه های خود را از دست ندهید.


پلتفرم قرارداد هوشمند ارز دیجیتال چیست


پلتفرم قرارداد هوشمند در واقع بستری است که این قراردادها باید روی آنها پیاده‌سازی شوند. در حال حاضر تنها بستر در دسترس برای پیاده‌سازی آنها بلاک چین ها می باشند. هر چند در آینده شاید شاهد استفاده از بسترهای ساده‌تری نیز برای پیاده‌سازی و استفاده از این قراردادها باشیم، اما با این حال در حال حاضر این بلاک چین ا هستند که این مقام را دارا بوده و می‌توان روی عملکرد آنها حساب کرد.

بهترین قرارداد هوشمند کدام است؟


انتخاب بهترین قرارداد هوشمند و بهترین پلتفرم قرارداد هوشمند امری مشکل است زیرا در حال حاضر هر کدام از پلتفرم ها و قراردادهای تعریف شده مزیت ها و معایب خاص خود را داشته و نقاط شعف خود را نیز دارند. برای مثال در کاربردی بودن و راحتی استفاده اتریوم حرف اول را می زند. در حالی که در مقیاس پذیری کاردانو می‌تواند به مراتب شرایط بهتری داشته باشد. با این حال از میان نکات مختلف در دسترس می‌توان اتریوم را به عنوان بهترین قرارداد هوشمند البته با اغماض به دلیل کاربردی تر بودن و راحت تر بودن شرایط پیاده‌سازی این قراردادها تعریف کرد.

آیا قراردادهای هوشمند به هم مربوط هستند؟


هر قراردادی در شبکه بلاک چین به صورت مستقل تعریف می‌شود، اما گاهی لزوم استفاده از یک قرارداد اجرای تعهدات مندرج در قرارداد دیگری خواهد بود. به این معنی که شروع قرارداد مذکور به نوعی به انتها رسیدن قرارداد دیگری منوط شده است. از این رو این دسته از قراردادها می‌توانند به نحوی به هم مرتبط شه باشند.

قراردادهای هوشمند بر اساس چه شرایطی تعریف می‌شوند؟


اگر با زبان های برنامه نویسی رایج آشنا باشید، درک این موضوع برای شما ساده‌تر خواهد بود. برای توسعه این قراردادها از دستورات شرطی If، Then استفاده می‌شود. هر چیزی را می‌توان در محتوای این قراردادها شرطی کرد. دقت کنید که حتماً نیاز است تا فرد توسعه دهنده دانش برنامه نویسی قدرتمندی داشته باشد.

آینده قرارداد هوشمند چیست


آینده قرارداد هوشمند چیست و آیا باید نگران آن باشیم یا خیر؟ واقعیت این است که هر چند در حال حاضر صحبت های زیادی درباره انواع قرارداد هوشمند چه در شبکه بلاک چین و چه در سایر پلتفرم ها می‌شود، اما در حال حاضر درصد استفاده کنندگان از آنها در جهان بسیار اندک است. از این رو می‌توان دهه پیش رو را به نوعی دهه تولد این قراردادها در جهان نامید. استفاده از آنها با سرعت بالا در حال گسترده‌تر شدن است.

با بررسی مزیت هایی که برای استفاده از قراردادهای هوشمند برشمردیم، عملاً به راحتی می‌توان پیش بینی کرد که آینده متعلق به آنها خواهد بود. در آینده‌ای نه‌چندان دور استفاده از قراردادهای سنتی کاملاً منسوخ شده به دلایلی مانند:

  • سرعت بسیار بالا
  • شرایط استفاده ساده‌تر
  • امنیت بالا
  • اطمینان بیشتر
  • راحتی استفاده
  • عدم نیاز به واسطه‌ها

و مواردی از این دست، کاربران با اشتیاق و میل به سمت استفاده از آنها قدم خواهند برداشت. ورود به قراردادهای هوشمند برای هر کسب و کاری و هر کسی اجتناب ناپذیر خواهد بود.

کلام آخر


قرارداد هوشمند چیست و چه کاربردی دارد؟ در این مقاله سعی کردیم تا به صورت کامل و جامع به این پرسش پاسخ داده و نکات لازم درباره آن را با شما در میان بگذاریم. به بررسی و آموزش قرارداد هوشمند پرداخته و موارد زیر را درباره آنها بیان کردیم:

  • تعریف قرارداد هوشمند
  • ساختار قرارداد هوشمند
  • نحوه پیاده‌سازی
  • نحوه اجرا
  • اجزای قرارداد هوشمند
  • بهترین قرارداد هوشمند
  • بهترین پلتفرم قرارداد هوشمند
  • انواع قراردادهای هوشمند
  • مزایا و معایب قرارداد هوشمند

و اطلاعات دیگری از این دست به صورت کامل مورد بررسی قرار گرفت. تمام تلاش ما در مجموعه کانون بورس ارائه کامل ترین و بهترین نکات آموزشی کاربردی به شما عزیزان برای حضور هر چه بهتر در بازار ارزهای دیجیتال است. در این باره می‌توانید مقالات آموزش رایگان ارز دیجیتال را به صورت دقیق مطالعه کرده و یا با شرکت در دوره ارز دیجیتال اطلاعات خود را درباره این بازار کامل کنید. همراه شما در مسیر پر پیچ و خم سرمایه گذاری رد بازار رمز ارزها هستیم.

ترتیب پیشنهادی مطالعه مقالات این بخش...

2 پاسخ

    1. درود بر شما. برای این منظور باید در کلاس های برنامه نویسی بلاکچین شرکت کنین.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

روش‌های پرداخت و ثبت نام

ارزش دوره: ۱8٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان

قیمت جشنواره: ۱4/۸۰۰/۰۰۰ تومان

پیش پرداخت: 2٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان

روش‌های پرداخت و ثبت نام

ارزش دوره ۱۷٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان

قیمت جشنواره: ۱۳/۸۰۰/۰۰۰ تومان

تماس فوری با شما

موضوع تماس با شما: