لوگو کانون بورس

شاخص بورس چیست و اهمیت آن در معاملات بازار

شاخص بورس چیست
شما در حال مطالعه مقاله ۳۷ از ۴۰ در این سرفصل آموزش رایگان هستید.

شاخص بورس چیست و چرا باید حتماً درباره آن بدانیم و آیا تحلیل و بررسی شاخص بورس برای معامله گری در این بازار لازم است یا خیر؟ داستان شاخص بورس در بازار سرمایه ایران دقیقا مانند داستان بیت کوین در بازار ارز دیجیتال است. شاخص ها همیشه می توانند نشانه ای برای ما از وضعیت کلی بازار باشند و وضعیت کلی بازار نیز نمایانگر و جهت دهنده به معاملات ما خواهد بود. وقتی شاخص ها خبر از سقوط میدهند، بلافاصله باید کوله بار خود را جمع کرده پول خود را از بازار خارج کنیم و وقتی شاخص ها شرایط برای صعود را عالی در نظر می‌گیرند بایستی خود را برای خرید های گسترده آماده کنیم.

در حقیقت اولین و مهمترین قدم برای معامله گری در بازار بورس ایران بررسی و تحلیل شاخص کل بورس و سایر شاخص‌های تعریف شده در این بازار است. اگر شما به دنبال سرمایه گذاری در بازار بورس ایران هستید و یا از قبل یک سرمایه ای در این بازار دارید و هنوز درباره انواع شاخص های تعیین شده در بازار بورس نمی دانید، احتمالاً حساب معاملاتی شما نیز چندان حساب معاملاتی موفقی نبوده، زیرا با یکی از مهمترین اصول معامله گری در این بازار یعنی تحلیل شاخص بورس قبل از ورود به معاملات ناشناس باقی مانده اید. قدمی که اتفاقا در بازار سرمایه ایران اهمیت بسیار زیادی پیدا می‌کند.

در این مقاله از سری مقالات آموزش رایگان بورس در کنار شما هستیم تا به معرفی و تعریف انواع شاخص های موجود در بازار پرداخته و دید کلی و کاربردی را برای شما از شاخص در بورس ایجاد کنیم. در پایان این مقاله قرار نیست شما شاخص شناس شوید و تمام شاخص های بازار بورس مانند موم در دستان شما باشد اما با انواع شاخص در بازار بورس آشنا خواهید شد و می دانید که در چه مرحله ای از معامله گری از کدام یک از شاخص ها استفاده کنید و کدام شاخص در بورس می تواند اهمیت بیشتری برای بهینه کردن معاملات شما داشته باشد. با ما در کانون بورس همراه باشید.

شاخص در بورس چیست

شاخص در بورس چیست و چرا شاخص ها در این بازار تعریف می شوند؟ قبل از هر چیزی باید یادآوری کنیم که شاخص در بورس تنها مختص بازار بورس ایران نبوده و در تمام بازارهای بورس جهانی از انواع شاخص ها برای تعیین روند کلی بازار ها استفاده می شود و شما می توانید از تجزیه تحلیل آنها برای رسیدن به یک دید کلی نسبت به بازار مورد نظر استفاده کنید.

شاخص در بورس در واقع نموداری است که یک جمع بندی کلی از نمودار قیمت کالاها و سهم های تعیین شده در بازار را به ما نشان می دهد. به عنوان مثال فرض کنید که شما به دنبال این هستید که بدانید روند قیمت سهام شرکت های بانکی در بازار بورس ایران چگونه است و در حال حاضر این شرکت ها در مسیر صعودی قرار دارند یا اینکه در مسیر نزولی قرار گرفته اند.

برای این بررسی شما باید تابلو بازار بورس را باز کرده و تک تک شرکت های تعریف شده در صنعت بانک را تجزیه و تحلیل کنید و شرایط قیمت آنها را بسنجید. در قدم بعدی شما باید برآیند از کل تحلیل های خود را به عنوان روند کلی حرکت قیمت صنعت بانک در بازار بورس استخراج نمایید که این موضوع می‌تواند اول وقت بسیار زیادی از شما بگیرد و ثانیاً امکان خطا در محاسبات نیز بسیار بالا خواهد بود.

برای رسیدن به پاسخ این پرسش و این چالش راه حل بسیار ساده نیز وجود دارد و آن هم استفاده از شاخص صنعت بانک است که نمودار و نوسانات قیمت آن در لحظه توسط سازمان بورس در تابلو بورس محاسبه شده و شما می توانید آن را مشاهده و حتی تجزیه و تحلیل کنید.

به همین ترتیب سایر شاخص‌ها نیز در بورس به وجود آمده اند تا ما بتوانیم یک دید کلی نسبت به سهم های تعریف شده در کل بازار یا سهم های تعریف شده در یک حوزه تخصصی را آنالیز نماییم. این بررسی به ما کمک خواهد کرد تا تصمیم بهتری برای انجام معاملات گرفته و در تعیین روند قیمت شرکت های موجود در بازار نیز بهترین عملکرد را داشته باشیم.

دقت داشته باشید که رفتار و نوسانات قیمت اکثر سهم ها در یک حوزه معمولاً مشابه با یکدیگر است و تنها یک یا دو سهم رفتار متفاوتی از خود نشان می دهند. به همین دلیل اگر شما تحلیل درست و منطقی از شاخص داشته باشید می‌توانید از قبل نحوه نوسانات قیمت را تا حدودی تشخیص دهید.

انواع شاخص بورس

شایان ذکر است که در بازار بورس تهران شاخص های بسیار زیادی تعریف و استفاده می شوند که هر یک از آنها بیانگر اطلاعات به خصوصی بوده و در جای خود می توان از آنها برای انجام معاملات بهینه تر در بازار استفاده کرد. وقتی صحبت از معامله گری در بازار بورس ایران می شود شما قبل از هر چیزی باید بدانید که چه روندی بر بازار حاکم است اکثر کاربران و معامله گران در حال حاضر در حال انجام چه نوع معاملاتی هستند. برای رسیدن به پاسخ این پرسش تنها راه حل تحلیلی شاخص بورس است اما کدام شاخص را در چه مواقعی تحلیل کنیم تا بهترین نتیجه را به دست آوریم؟

شاخص بورس چیست برای اینکه شما به درک صحیح از روندها در بازار بورس ایران برسید، لازم است تا در قدم اول بدانید که اکثریت سهم ها در حال حرکت به چه سمتی هستند. توجه داشته باشید که صرف اینکه شما با استفاده از تکنیک های تحلیل تکنیکال در بورس به این نتیجه برسید که یک سهم در بازار روند صعودی داشته و احتمالاً باید شاهد افزایش قیمت ها در آن باشید نمی تواند تضمین کننده معاملات موفقی برای شما باشد.

در بسیاری از مواقع رفتار خلاف جهت برخی از سهم ها در بازار بورس ایران نوعی سفته‌بازی هستند و اگر شما دقت کافی به آنها نداشته باشید ممکن است با چالش‌های بسیار زیادی روبرو شده و وارد دام‌هایی شوید که بازیگران بازار بورس برای شما پهن می نمایند. شناخت خود در بورس راه حلی عالی برای متمایز کردن حرکت های واقعی و حرکت های غیر واقعی در بازار هستند و شما حتماً لازم است تا با انواع شاخص ها آشنا شده و از آنها برای معاملات خود در بازار استفاده کنید.

۱- شاخص کل TEDPIX

شاخص کل بورس چیست و اشاره به چه مفهومی در بازار سرمایه دارد؟ استفاده از معروف ترین و رایج ترین و البته پرکاربرد ترین شاخص تعریف شده در بازار بورس برای کاربران شاخص کل از آن با عنوان شاخص قیمت و بازده نقدی نیز یاد می شود. شاخص کل بورس ایران نمای کلی از وضعیت تمام شرکت های تعریف شده در این بازار و حتی سود نقدی پرداخت شده توسط آنها در انتهای سال مالی است. همین اضافه شدن سود نقدی پرداخت شده در انتهای سال مالی به این شاخص باعث شده تا از آن به عنوان شاخص قیمت و بازده نقدی نیز یاد شود.

شاخص بورس چیستوقتی شما در حال نگاه کردن به نمودار شاخص کل بورس ایران هستید در واقع چشم شما در حال مشاهده کلیت بازار بورس از کوچکترین سهم تا بزرگترین صنعت است. هر شرکتی بنا به قدرت و تعداد سهم هایی که در بازار دارد می تواند بر روی شاخص کل بورس ایران تاثیر بگذارد و این تاثیرگذاری برای تمام شرکت‌ها با وزن یکسانی صورت نخواهد پذیرفت. این دیدگاه باعث می‌شود که نواقص بسیار زیادی برای شاخص کل بورس ایران و شرایط استفاده از آن در معاملات تعریف شود اما به دلیل اینکه اکثریت کاربران در حال تماشای این شاخص برای انجام معاملات خود هستند از این رو بیشترین تاثیر گذاری بر روی معاملات را داشته و اکثریت کاربران نیز فرایند جهت دهی به معاملات خود را بر اساس نوسانات قیمت همین شاخص انجام میدهند.

اگر شما در خبرگزاری ها و انواع سایت های بورسی مشاهده میکنید که خبر از افت شاخص در روز جاری یا افزایش شاخص در روز جاری می دهند در واقع اشاره آنها به همین شاخص کل بورس است که تحت تاثیر نوسانات قیمت تمام سهم ها با افت و خیز روبرو می شود.

وقتی شرکتی مانند بانک صادرات یا ایران خودرو چند میلیارد سهام شناور در بازار بورس دارند قدرت آنها برای تاثیر گذاری بر روی شاخص به مراتب بیشتر از شرکتهایی خواهد بود که تعداد سهام شناور آنها در بازار به چند میلیون هم نمی رسد. به همین دلیل ممکن است وقتی شاخص کل بورس ایران روند نزولی به خود گرفته باشد برخی از سهم ها همچنان در روند صعودی باشند اما چیزی که مسلم است معمولا اکثر سهم های شاخص ساز و بزرگ بازار همسو با جهت شاخص حرکت خواهند کرد.

وقتی شما اقدام به تحلیل شاخص کل بورس ایران نموده و به این نتیجه می رسید که شاخص روند صعودی در پیش دارد، اقدام برای خرید سهام حتی آنهایی که اندازه بزرگی در بازار دارند میتوانند پتانسیل لازم برای سودآوری را برای شما ایجاد کند اما وقتی شاخص کل بورس تهران نزولی باشد شما نمی توانید هر سهامی را بخرید. در چنین شرایطی شرکت های بزرگ معمولاً روند نزولی در پیش می گیرند ولی شرکت های کوچک ممکن است وارد روند صعودی شوند. دقت کنید که ما از عبارت ممکن است استفاده کردیم زیرا این مسئله باید تحت تاثیر تحلیل بنیادی در بورس و تحلیل تکنیکال در بورس مورد تجزیه و تحلیل و آنالیز قرار بگیرد و در صورتی که شرایط فراهم بود برای خرید سهام کوچک در چنین شرایطی اقدام کنید.

با تمام این اوصاف شاخص کل بورس اصلی ترین سیگنال جهت دهی به معامله گران در بازار است و شما نیز دنبال یک معامله گر موفق حتماً باید قبل از شروع به معاملات خود در بازار یک تحلیل کلی از شاخص داشته باشید و بدانید که در طول چند روز آتی روند شاخص چگونه خواهد بود.

همچنین باید یادآوری کنیم که نیازی نیست شما هر ساعت با فرمول های ارائه شده در انواع سایت های بورسی برای محاسبه شاخص کل بورس اقدام کنید و در هر لحظه می توانید در تابلو بازار بورس این شاخص را به صورت زنده مشاهده کنید.

۲- شاخص کل هم وزن

مقاله شاخص بورس چیست را با معرفی دومین شاخص تاثیرگذار و جهت دهنده به معاملات کاربران یعنی شاخص کل هم وزن ادامه می دهیم. شاخص کل هم وزن و نحوه محاسبه آن تقریباً مشابه با شاخص کل بورس است با این تفاوت که در فرمول شاخص کل هم وزن دیگر خبری از تعداد سهام منتشر شده شرکت های مختلف در بازار نیست و تمام شرکت ها با وزن یکسان در این شاخص مورد آنالیز قرار می گیرند.

شاخص بورس چیستدر تعیین شاخص کل هم وزن اصلاً مهم نیست که بانک صادرات چند میلیارد سهام شناوری داشته باشد و در کنار آن شرکتی مانند غنوش تنها چند میلیون سهام شناوری در بازار داشته باشند. هر دوی این شرکت ها در شاخص کل هم وزن با تاثیرگذاری یکسان وارد میشوند و مقدار نوسان منفی و مثبت آنها می تواند تاثیر خود را بر روی این شاخص بگذارد.

سوال بسیار مهمی که ذهن بسیاری از معامله‌گران و کاربران را به خود مشغول می‌کند این است که واقعا شاخص کل اهمیت بیشتری دارد و می تواند نمای بهتری از بازار را نشان دهد یا شاخص کل هم وزن برای این موارد انتخاب بهتری خواهد بود؟

برای اینکه بهترین نمای کلی از بازار بورس را در یک روز معاملاتی داشته باشید شاخص کل هم وزن می‌تواند شرایط بهتری را داشته باشد و دید بهتری برای شما ایجاد کند. زیرا در این شاخص اندازه شرکت ها تأثیری ندارند و تغییرات قیمت آنها در هر روز معاملاتی است که می تواند تاثیر گذار باشد و به همین دلیل این شاخص می‌تواند کلیت بهتری از بازار را نمایش دهد.

انواع شاخص بورسبرای اینکه موضوع را بهتر درک کنید لازم است یک مثال بسیار ساده را با شما مرور کنیم. فرض کنید که در یک روز معاملاتی شاخص کل چند واحد مثبت بوده شاخص کل هم وزن با چند واحد منفی روبرو شده است. اگر در چنین روزهایی شما به بررسی تک به تک سهم های موجود در بازار بپردازیم متوجه خواهید شد که اکثر آنها با افت قیمت روبرو شده و منفی بودند و تنها شرکت هایی که اندازه بسیار بزرگی دارند چند واحد مثبت را تجربه کردند.

در واقع این موضوع باعث اصلی شاخص کل بورس را نشان می دهد که وقتی اکثریت سهم های تعریف شده در بازار روند منفی داشته باشند اما چند شرکت اصلی شاخص ساز روند مثبت داشته باشند شاخص کل هم با آنها مثبت خواهد شد در حالی که وضعیت کلیه بازار به هیچ وجه چنین شرایطی ندارد. به همین دلیل است که شاخص هم وزن می‌تواند نمود بهتری نسبت به کلیت بازار برای شما باشد.

البته نکته بسیار مهم دیگر این جاست که شاخص کل اهمیت بیشتری برای سیگنال گیری و جهت دهی به معاملات کاربران دارد زیرا معامله‌گران شرکت‌های کوچک نیز به نوعی به معاملات شرکت‌های بزرگ و نگاه می‌کنند و وقتی شرکت های شاخص ساز با روند صعودی همراه شوند می توانیم انتظار داشته باشیم که شرکت‌های کوچک نیز کم کم روند صعودی را در خود داشته باشند.

۳- شاخص قیمت TEPIX

مقاله شاخص بورس چیست را با معرفی یکی دیگر از شاخص های تعریف شده در این بازار یعنی شاخص قیمت ادامه می دهیم. شاخص قیمت نسبت به دو شاخص قبلی که به معرفی و بررسی آنها پرداختیم کاربرد کمتری دارد اما اگر با تعریف آن آشنا شوید متوجه خواهید شد که چندان هم شاخص به درد نخوری نیست.

شاخص قیمت در واقع همان شاخص کل بورس است با این تفاوت که در محاسبه این شاخص دیگر خبری از سود تقسیمی شرکت ها در پایان سال مالی نبوده و فقط ارزش شرکت ها در آن مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع در این شاخص شما در حال بررسی کلیت قیمت‌ها در بازار هستید و سود تقسیمی چندان تاثیری در محاسبه این شاخص ندارد.

همچنان در محاسبه این شاخص نیز شرکت های بزرگ و آنهایی که تعداد سهام بیشتری داشته باشند تاثیر بیشتری داشته و بایستی آنها را به عنوان چهره های شاخص ساز برای این شخص نیز تعریف کنیم.

۴- شاخص قیمت هم وزن

معادل شاخص هم وزن برای شاخص کل بورس همان معادل شاخص قیمت هم وزن برای شاخص قیمت است. شاخص قیمت هم وزن شاخصی است که در آن خبری از محاسبه سود نقدی پرداخت شده توسط شرکت ها نیست و از این گذشته اندازه شرکت ها و تعداد سهام منتشر شده توسط آنها نیز تاثیری در محاسبه این شاخص ندارد.

۵- شاخص صنعت

مقاله شاخص بورس چیست را با معرفی یکی دیگر از شاخص های تعریف شده در این بازار در این شاخص صنعت ادامه می‌دهیم که اتفاقاً یک شاخص بسیار مهم و حیاتی است و حتماً باید تحلیل و بررسی شاخص نیز در فرایند معاملات کاربران در نظر گرفته شود.

شاخص صنعت اشاره به نوسانات قیمت سهم های تعریف شده در یک صنعت خاص با همان فرمول محاسبه شاخص کل دارد. در واقع اگر در فرایند محاسبه شاخص کل بورس به جای قرار دادن تمام سهم های موجود در بازار فقط سهم هایی را قرار دهیم که مربوط به یک صنعت خاص هستند در حال محاسبه شاخص صنعت مورد نظر خواهیم بود که می‌تواند دید کلی نسبت به نحوه نوسانات قیمت سهم های تعریف شده در صنعت مورد نظر بدهد.

فرض کنید که شما بعد از بررسی و تحلیل شاخص کل بورس ایران به این نتیجه رسید که روند قیمت ها در بازار صعودی است و می‌توانید برای خرید تعدادی سهام و سرمایه گذاری در بازار اقدام کنید. حالا سوال بعدی که ذهن شما را به خود درگیر می‌کند این است که کدام سهام را بخریم و از کدام صنعت سهام مورد نظر برای سرمایه گذاری را انتخاب نماییم؟ پاسخ این پرسش را می توانید با تحلیل شاخص صنعت به دست آورید.

در واقع شما بعد از تحلیل شاخص کل بورس اگر به تحلیل شاخص صنعت بپردازید می‌توانید صنایعی را پیدا کنید که پتانسیل بالایی برای سودآوری داشته و انتظار حرکت های قیمتی جهشی در آنها بسیار زیاد است و شما می توانید با خرید بهترین صحنه های موجود در این صنایع یک سرمایه‌گذاری فوق العاده جذاب برای خود در بازار رقم بزنید.

شاخص صنعت هم از آن دسته از شاخص هایی است که اهمیت معامله گری داشته و معامله گران باسابقه و حرفه‌ای معمولاً برای انتخاب بهترین سهام برای سرمایه گذاری که در بازه های زمانی و چه در بازه‌های زمانی بلند مدت تحلیل این شاخص را نیز در دستور کار خود قرار می دهند.

۶- شاخص ۵۰ شرکت برتر

مقاله شاخص بورس چیست را با معرفی یکی دیگر از شاخص های پرکاربرد یعنی شاخص ۵۰ شرکت برتر بازار ادامه می دهیم. سازمان بورس ایران در دوره های ۳ ماهه اقدام به معرفی شرکت های برتر پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار تهران نموده و لیست این ۵۰ شرکت برتر را در تابلو بازار بورس قرار می دهد. حالا اگر در زمان محاسبه شاخص کل بورس به جای قرار دادن شرایط تمام شرکت های موجود در بازار تنها همین ۵۰ شرکت را قرار دهیم در واقع ما در حال محاسبه شاخص ۵۰ شرکت برتر بازار هستیم.

شاخص بورس چیست

۵۰ شرکت برتر بازار بورس ایران در واقع می‌توانند بزرگترین شرکت های موجود در این بازار باشند که به نوعی ارزش کل بازار بورس تهران را نیز تعریف می کنند و به همین دلیل بررسی شاخص آنها نیز می تواند اهمیت خاص خود را داشته باشد.

۷- شاخص فرابورس

در مقاله انواع بازار بورس اشاره کردیم که سازمان بورس ایران بازار بورس را به انواع مختلفی تقسیم کرده و در هر یک از انواع آن کالاها و سهم های مختلفی که از نظر ماهیت با یکدیگر متفاوت هستند، معامله می شوند. یکی از انواع بازارهای بورس بازار فرابورس است که می توانید با بررسی شاخص فرابورس به بررسی شرایط شرکتهای موجود در این بازار بپردازید.

با بررسی شاخص کل بازار فرابورس که نحوه محاسبه آن دقیقاً مشابه با شاخص کل بورس است و تنها تفاوت آن قرار گرفتن شرکت های فعال در بازار اول و بازار دوم فرابورس می باشد، شما می توانید یک نتیجه گیری کلی درباره شرکت های تعریف شده در بازار فرابورس داشته باشید و حتی معاملات خود را به سمت آنها ببرید.

نمودار شاخص بورس را از کجا ببینیم؟

برای مشاهده نمودار شاخص بورس شما می‌توانید از تابلو بازار بورس استفاده کنید. در تابلو بازار بورس نمودار انواع شاخص و شرایط و تغییرات انواع بازار بورس قابل مشاهده است. البته در سایت رسمی سازمان بورس ابزارهای تحلیل تکنیکال برای آنالیز شاخص در اختیار شما قرار نخواهد گرفت و برای دسترسی به این ابزارها و تحلیل شاخص نیاز است از پلتفرم های معاملاتی موجود استفاده نمایید.

شاخص بورس چیست

تمام کارگزاری های فعال در بازار بورس ایران در حال حاضر شرایط لازم برای مشاهده و دسترسی به ابزارهای تحلیل تکنیکال برای آنالیز شاخص ها برای معامله گران و کاربران خود فراهم کردند و اگر شما در یکی از کارگزاری های بازار بورس عضویت داشته باشید می توانید نمودار شاخص های مختلف را مشاهده کرده و از ابزارهای تحلیل تکنیکال برای آنالیز آنها بهره ببرید.

همچنین بسیاری از انواع سایت های بورسی هم هستند که از آن‌ها نیز می‌توان برای تجزیه و تحلیل و آنالیز شاخص بورس استفاده کرد که اتفاقاً ابزارهای خوبی را نیز در اختیار کاربران قرار می دهند اما ممکن است بسیاری از آنها رایگان در دسترس شما قرار نگیرد.

چگونه شاخص بورس را تحلیل کنیم؟

یکی از سوالات بسیار مهمی که معمولا از ذهن کاربران را به خود درگیر می‌کند این است که چگونه می توانیم برای تحلیل شاخص بورس اقدام کنیم و کدام یک از ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال می توانند قدرت بیشتری برای تحلیل روند شاخص کل بورس برای ما ایجاد کنند. در همین راستا در این بخش از مقاله سعی می‌کنیم تا ابزارهای تحلیل تکنیکال را به شما معرفی کنیم که استفاده از آن ها برای تحلیل شاخص کل بورس اهمیت و جذابیت بیشتری دارند و با استفاده از آنها شما می توانید منطق نوسانات و رفتار شاخص کل و سایر شاخص‌های موجود در بازار بورس را تجزیه و تحلیل و آنالیز نمایید.

  • فیبوناچی
  • چنگال اندروز
  • خط روند
  • حمایت و مقاومت
  • واگرایی ها
  • ایچیموکو
  • کانال
  • الگوهای کندل استیک در بورس

البته دقت داشته باشید که تمام ابزار هایی که در بالا به آن اشاره کردیم حتما باید بر اساس استراتژی های معاملاتی مورد استفاده قرار بگیرند و همچنین شما به عنوان یک معامله گر باید تجربه کافی و کامل نسبت به شرایط استفاده از آنها برای تحلیل نمودار شاخص را داشته باشید. در غیر این صورت ممکن است تحلیل های شما با چالش‌های بسیار زیادی روبرو شده و نتوانید به درستی روند تغییرات شاخص را مورد تجزیه و تحلیل و آنالیز قرار دهید.

آیا حتما باید در جهت شاخص بورس ترید کنیم؟

یکی از سوالات بسیار مهمی که خودمان نیز در ابتدای ورود به بازار بورس همیشه با آن درگیر بودیم این بود که آیا حتماً باید همیشه در جهت شاخص معامله کنیم یا اینکه می توانیم بر اساس استراتژی معاملاتی خود برای انجام معاملات خرید در خلاف جهت شاخص نیز اقدام نماییم. پاسخ این پرسش را از دو دیدگاه مختلف باید به شما ارائه کنیم تا در نهایت شما بتوانید بهترین تصمیم را برای معاملات خود بگیرید.

در دیدگاه اول فرض می کنیم که شما قدرت معامله‌گری فوق العاده زیادی داشته و به راحتی می‌توانید روند درست قیمت ها را بر اساس تحلیل تکنیکال در بورس و تحلیل بنیادی در بورس تشخیص دهید. همانطور که میدانید وقتی شاخص کل منفی می‌شود اکثر شرکت های بزرگ روند منفی دارند ولی شرکت های کوچک ممکن است در جهت معکوس حرکت کرده و روند مثبتی داشته باشند و خرید آنها حتی بتواند در چنین شرایطی سود خوبی را برای معامله گران به دنبال داشته باشد. البته کیفیت معاملات شما باید به قدری خوب و قدرتمند باشند که امکان تشخیص چنین سهم هایی را داشته باشید و بتوانید از آنها سود به دست آورید.

دیدگاه دوم این است که با چنین اقدامی دائما در دام افتاده و معاملات ناموفقی را در بازار برای خود رقم بزنید که این موضوع شرایط بسیار بدی را در بازار برای شما رقم خواهد زد و اگر در چنین شرایطی قرار داشتید، توصیه ما این است که تنها در جهت شاخص کل معامله کنید و از انجام معاملات خلاف جهت شاخص خودداری نمایید.

شاخص بورس چیست

فراموش نکنید که تمام تلاش ما از بررسی های مختلف و ارائه نکات آموزشی در مقالات مختلف بالا بردن سطح کیفیت معاملات کاربران در بازار است. قرار نیست شما برای رسیدن به کمی سود بیشتر سرمایه خود را در بازار به خطر بیندازید و تمام سود هایی که از قبل به دست آورده اید را نیز کم کم از دست بدهید. چنین رفتاری تنها از معامله گران تازه کار و کسانی بر می آید که شکست خورده بازار بورس هستند. شما باید به معاملات در بازار بورس بسیار حساس باشید و حتما تمام فیلتر های لازم را در نظر بگیرید که یکی از مهم‌ترین این فیلترها تحلیل شاخص است.

البته که شاخص در بازار بورس همه چیز نیست اما برای معامله گران تازه کار می تواند معیار بسیار عالی برای جلوگیری از ورود به معاملات ناموفق باشد. به همین دلیل توصیه می کنیم که با خرید سهام در خلاف جهت شاخص به هیچ وجه ریسک معاملاتی خود را افزایش ندهید و تنها در صورت داشتن مهارت های کافی و لازم برای چنین معاملاتی اقدام کنید.

نوسان گیری در بورس با شاخص

نوسان گیری در بورس یکی از جذاب‌ترین و بهترین روش های درآمدزایی در این بازار است و خیلی از کاربران در حال حاضر به جای سرمایه گذاری طولانی مدت در حال استفاده از این روش برای رسیدن به سود در بازار بورس هستند. البته نوسان گیری در بازار بورس ایران چندان اتفاق پیچیده و عجیب و غریبی نیست و روند معاملات در آن تفاوتی با معاملات عادی ندارد و تنها تفاوت آن این است که شما در بازه های زمانی کوتاه تری اقدام به فروش سهام خریداری شده توسط خود خواهید کرد و سود حاصل از آن را نیز با توجه به همین بازه زمانی دریافت خواهید نمود.

نوسان گیری در بورس در واقع انجام معاملات خرید و فروش در بازه های زمانی کوتاه مدت در این بازار است و اگر شما تخصص ها و مهارت های لازم برای روش معاملاتی را داشته باشید می توانید از آن برای انجام معاملات در بازار استفاده کنید.

حالا سوال بسیار مهمی که باید به آن پاسخ دهیم این است که آیا از شاخص کل بورس می توانیم برای نوسان گیری در بورس هم استفاده کنید یا اینکه این شاخص چنین قابلیتی برای ما ایجاد نمی کند.

در حال حاضر بسیاری از معامله‌گران هستند که از بررسی و تحلیل نمودار شاخص به دنبال نوسان گیری بر روی قیمت سهام مختلف رفته و معاملات خود را بر اساس آن پیاده سازی می نمایند. این دسته از کاربران از ابزارهای مختلف تحلیل تکنیکال برای بررسی نمودار شاخص استفاده می نمایند. به عنوان مثال وقتی شاخص در کف یک کانال قرار می گیرد و باید منتظر افزایش سطح شاخص باشیم اقدام به خرید سهم های مختلف کرده وقتی شاخص به جایی می‌رسد که انتظار نزول آن را داریم اقدام به خروج از سهام می نمایند.

البته شایان ذکر است که این روش معاملاتی یک روش بسیار حرفه‌ای است و برای انجام آن لازم است و کاربر تسلط کامل و کافی بر روی تحلیل تکنیکال و مدیریت سرمایه در بازار بورس داشته باشد و اگر چنین شرایطی را نداشته باشید استفاده از این روش معاملاتی را به شما توصیه نمی‌کنیم زیرا ممکن است خطرات بیشتری را برای سرمایه شما ایجاد کرده و باعث از بین رفتن دارایی های شما حتی در بازه های زمانی کوتاه مدت شود.

آیا امکان خرید و فروش شاخص بورس وجود دارد؟

سوالی که هر چند در نگاه اول کمی خنده دار به نظر می‌رسد اما یک سوال بسیار مهم این است که آیا امکان خرید و فروش شاخص بورس وجود دارد یا خیر؟ پاسخ ما به این پرسش در حال حاضر خیر است اما تضمین می‌کنیم که این پاسخ همیشه خیر باقی بماند و ممکن است در سال‌های آینده شرایط فراهم شود که امکان خرید و فروش شاخص کل بورس نیز برای معامله گران به وجود آید.

شاخص بورس چیستشاید از خود بپرسید که این شاخص کل که نه شرکتی است، کالایی است و نه ماهیتی دارد که بتوانیم برای خرید و فروش آن اقدام کنیم. بله این موضوع کاملا درست است اما یکی از مهمترین اهداف به وجود آمدن بازار های مالی و بازارهای سرمایه کسب سود است و هر خرید و فروش که بتواند به معامله‌گران سود بدهد شرایط لازم برای معامله گری را خواهد داشت.

کما اینکه در حال حاضر در بازارهای بورس بین المللی امکان خرید و فروش شاخص در حساب برخی از بروکر ها و صرافی ها به وجود آمده و معامله گران بازارهای بورس بین المللی می‌تواند حتی برای خرید و فروش شاخص نیز اقدام نمایند. البته برای این منظور معمولاً از قراردادهای آتی و فرایند خرید و فروش تعهدی استفاده می شود که در حال حاضر در بازار بورس ایران تعریف نشده اما ممکن است در آینده برخی از شرکت ها چنین شرایطی را برای معامله گران فراهم آورند و رخ دادن آن را نباید خیلی اتفاق غیرمنطقی بدانید.

آیا هر روز باید شاخص کل بورس را تحلیل کنیم؟

سوال بعدی که باید به آن پاسخ دهیم این است که آیا لازم است هر روز شاخص کل بورس را تجزیه و تحلیل و آنالیز کرده و از آن برای انجام معاملات روزانه خود استفاده کنیم یا خیر. بررسی شاخص کل بورس ایران برای معامله گران در این بازار در واقع به نوعی سیگنالی برای تعیین جهت اصلی رفتار قیمت‌ها در بازار است. بسته به اینکه شما از کدام یک از ابزارها برای تحلیل شاخص بورس استفاده کرده باشید می‌توانید رفتار شاخص را برای بازه های زمانی متفاوتی تجزیه و تحلیل و آنالیز نمایید.

نتیجه حاصل از آنالیز شما از نمودار شاخص کل بورس اینگونه باشد که شاخص در طی یکی دو هفته آینده روند صعودی به خود خواهد گرفته و افزایشی خواهد بود. با این حساب شما دیگر لازم نیست هر ساعت شاخص را مورد تجزیه و تحلیل و آنالیز قرار دهید و تنها کافیست هر چند روز یکبار نیم‌نگاهی به نمودار شاخص داشته باشید و ببینید که آیا طبق تحلیل شما پیش می رود یا خیر.

به همین ترتیب هر بار که تحلیل شما از نمودار شاخص کل بورس تغییر می کند شما نیز باید روند معاملات خود را بر اساس آن تغییر دهید و به دنبال سرمایه گذاری هایی باشید که بیشترین شانس موفقیت را برای شما ایجاد کند.

جمع بندی


اکنون شما به خوبی می‌دانید که شاخص بورس چیست و چه اهمیتی در معاملات در این بازار دارد. البته شاخص های دیگری نیز در بازار بورس تعریف می شود که اهمیت خیلی زیادی برای معامله گری نداشته و تاثیری روی تحلیل روند قیمت سهم ها نیز ندارد. با توجه به اینکه ما بیشتر در این مقاله به دنبال معرفی شاخص‌هایی بودیم که بتوانید از آنها برای انجام معاملات موفق در بازار استفاده کنید و خیلی به دنبال حاشیه پردازی و ارائه مطالب تکراری نبودیم و همین دلیل معرفی این دسته از شاخص ها را فاکتور گرفتیم.

در نهایت باید یادآوری کنیم که استفاده از شاخص کل بورس برای انجام معاملات در بازار اهمیت بسیار زیادی دارد و اگر شما از این نکته غافل نشوید در واقع قدرت معاملاتی خود را به میزان قابل توجهی کاهش داده و نمی‌توانید معاملات خیلی جذابی را برای خود در بازار رقم بزنید. بسیاری از معامله‌گران هستند که با وجود شرکت در دوره بورس و داشتن تسلط کامل و کافی نسبت به بهترین استراتژی های معاملاتی در این بازار، به دلیل عدم دقت به نمودار شاخص نمیتوانند در تعیین روند قیمت سهام ها موفق عمل کنند و به همین دلیل معمولاً معاملات آنها با چالش های بسیار زیادی رو به رو می شود. توصیه می‌کنیم که استفاده از شاخص در فرآیند معاملات خود را حتما جدی بگیرید.

تمام تلاش ما در سایت کانون بورس ارائه بهترین مطالب آموزشی برای معامله گری در این بازار است و در همین راستا شما می‌توانید با مطالعه سری مقالات آموزش رایگان بورس تمام جزئیات لازم برای معامله گری در این بازار را به دست آورید و با استفاده از آنها تبدیل به یک معامله گر موفق در بازار شده و سرمایه خود را با نرخ مناسبی رشد دهید. دقت داشته باشید که موفقیت در معاملات بازار بورس به هیچ وجه شانسی به دست نخواهد آمد و لازمه چنین موفقیتی داشتن آموزشهای حرفه ای و شناخت کامل و کافی نسبت به ابزارهای مختلف تحلیلی در بازار بورس است. همچنین امکان شرکت در دوره آموزش بورس و آموزش آنلاین بورس نیز برای علاقمندان به حضور حرفه ای در این بازار را نیز فراهم کرده ایم.

ترتیب پیشنهادی مطالعه مقالات این بخش...

یک پاسخ

  1. به جای این همه توضیح باید خیلی خلاصه می فرمودید شاخص بورس ازعجایب هفت گانه ای است که وقتی یک هزارواحدافت می کند همه نمادهابه میزان پنج درصد منفی می شوند ووقتی که شصت هزارواحدرشد می کندفقط تعدادچندتانماد انگشت شمارحدوددوسه درصدمثبت وبقیه همچنان منفی باقی می مانند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

روش‌های پرداخت و ثبت نام

ارزش دوره: ۱8٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان

قیمت جشنواره: ۱4/۸۰۰/۰۰۰ تومان

پیش پرداخت: 2٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان

روش‌های پرداخت و ثبت نام

ارزش دوره ۱۷٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان

قیمت جشنواره: ۱۳/۸۰۰/۰۰۰ تومان

تماس فوری با شما

موضوع تماس با شما: