ضمن تبریک سال نو، به اطلاع می رساند از تاریخ 26 اسفند ماه 1402 لغایت 25 فروردین ماه 1403، تمامی کلاس های حضوری کانون بورس برگزار نخواهند شد.
لوگو کانون بورس
نوروز مبارک

EPS در بورس چیست + ارائه نکات معامله گری با EPS

EPS در بورس چیست
شما در حال مطالعه مقاله ۱۷ از ۳۸ در این سرفصل آموزش رایگان هستید.

EPS در بورس چیست و چرا باید درباره آن بدانیم؟ در یکی دیگر از مقالات آموزش رایگان بورس با شما همراه هستیم تا به بررسی و تشریح یکی از اصطلاحات رایج بورس یعنی EPS بپردازیم. شناخت هرچه بهتر اصطلاحات رایج بورس باعث می‌شود تا شما در نهایت از بهترین راه‌حل‌ها و راهکارها برای پیشبرد اهداف مالی خود در انجام معاملات بازار بورس استفاده کنید. EPS نیز از آن دسته از اصطلاحاتی است که هرچند در ظاهر و روش محاسبه ساده‌ای دارد اما با دقت آن می‌توان در انتخاب بهترین سهام ها در بازار بورس اقدام کرد. در این مقاله با شما همراه شدیم تا در کنار بررسی کامل و معرفی دقیق این اصطلاح نکات معامله گری ایده‌آلی را نیز با استفاده از آن به شما معرفی کنیم که در حال حاضر توسط افراد حرفه‌ای در بازار در حال استفاده است.

بسیاری از روش ها و راهکارها در روند معامله گری در بازار بورس وجود دارند که به ظاهر خیلی ساده می رسند اما با دقت به آنها در برخی مواقع می‌توان تصمیم‌های فوق‌العاده ایده‌آل برای انجام معاملات بهینه‌تر گرفت. اگر به خوبی درک کنید که EPS در بورس چیست به راحتی می‌توانید از همین مفهوم ساده برای ارزیابی سهم های مختلف استفاده کرده و در کنار استفاده از تحلیل تکنیکال بازار بورس از روش های این چنینی نیز برای بهینه کردن نتایج معاملات خود استفاده نمایید. در ادامه تمام آن چیزی که لازم است تا شما را به درک EPS در بورس نزدیک کند را مرور می‌کنیم.


EPS در بورس مخفف چیست


قبل از اینکه به صورت مفهومی بدانید که EPS در بورس چیست لازم است تا این عبارت را برای شما معنی کنیم. EPS در بورس مخفف عبارت Earn Per Share به معنای عایدی یا سود خالص از هر سهم است. دقت داشته باشید که عایدی از یک سهم در یک سال مالی ممکن است با زیان همراه باشد و از این رو استفاده از کلمه سود نباید شما را با مثبت بودن همیشگی EPS در بورس همراه کند. برای محاسبه مقدار EPS برای هر سهم در بازار بورس از فرمول بسیار ساده استفاده می‌شود که در ادامه با بررسی این فرمول نحوه محاسبه آن را نیز برای شما بازگو خواهیم کرد تا در کنید که مقدار EPS برای یک سهم می‌تواند منفی نیز باشد.


EPS در بورس چیست


حالا به خوبی می دانید که EPS در بورس مخفف چیست. حالا نوبت به این رسیده که به صورت مفهومی این اصطلاح را برای شما تعریف کنیم. EPS از نظر مفهوم در بازار بورس بسیار ساده تعریف می‌شود و شما با همان تعریف ساده می‌توانید این اصطلاح را به خوبی درک کنید. EPS برای هر سهم در بازار بورس به مقدار سود حاصل شده در پایان سال مالی به ازای هر سهم تعریف شده برای آن شرکت در بازار بورس اطلاق می‌شود. در واقع سازمان بورس در پایان هر سال مالی مقدار کل سود و یا زیان حاصل از فعالیت های تمام شرکت های فعال در بازار بورس را محاسبه کرده و سپس مقدار این سود و زیان را برای هر سهم تعریف شده از آن شرکت در بازار در قالب EPS در تابلو بورس اعلام می کند.

این تعریف و این مفهوم به خوبی این نتیجه را به دنبال دارد که ممکن است یک شرکت در پایان سال مالی خود با زیان همراه شده باشد. در صورتی که در پایان سال مالی مقدار کل درآمدهای یک شرکت از هزینه های آن بیشتر شده باشد با احتساب کسر مالیات عملاً مقدار سود کل شرکت نیز منفی شده و در واقع می‌توان بیان کرد که شرکت مورد نظر در یک سال مالی با زیان همراه شده است. در این صورت اگر مقدار EPS برای آن سهم را در تابلو بازار بورس مشاهده کنید با مقدار منفی روبرو خواهید شد.


فرمول محاسبه EPS در بورس چیست


فرمول محاسبه EPS در بورس چیست و چگونه می‌توانیم با محاسبه میزان سود و زیان یک شرکت در یک سال مالی مقدار EPS را برای آن به دست آوریم؟ دقت داشته باشید که مقدار کل سود به دست آمده برای یک شرکت در یک سال مالی تعریف EPS نیست و طبق تعریفی که در بالا برای EPS در بورس داشتیم مقدار سود حاصل شده برای هر سهم آن شرکت معرفی EPS برای آن در بازار بورس خواهد بود.

با این حساب فرمول محاسبه EPS در بورس بسیار ساده خواهد بود و شما می‌توانید با تقسیم کل سود یک شرکت در یک سال مالی بر تعداد کل سهم های تعریف شده آن شرکت در بازار بورس مقدار سود آن را برای هر سهم به دست آورید. مقدار سود آن برای هر سهم در واقع همان EPS است که با همین فرمول ساده قابل محاسبه خواهد بود. دقت داشته باشید که در فرمول محاسبه EPS در بورس از سود خالص شرکت در پایان سال مالی استفاده می‌شود و شما بایستی تمام هزینه ها و مالیات ها را از سود نهایی و ناخالص شرکت کسر کنید. البته نیازی نیست که خود شما با این فرمول در تمام سهم های تعریف شده در بازار بورس بچرخید و مقدار EPS برای آن را محاسبه کنید بلکه خود سازمان بورس این عملیات را برای شما انجام می دهد. معرفی فرمول محاسبه EPS در بورس از این نظر بود تا شما درک بهتری نسبت به مفهوم این اصطلاح پیدا کنید.

یک نکته بسیار مهم که باید درباره فرمول محاسبه EPS در بورس به آن اشاره کنیم تغییراتی است که ممکن است تعداد سهام تعریف شده هر شرکت در طول یک سال مالی در بازار بورس داشته باشند. ممکن است یک شرکت در شروع سال مالی خود یک میلیارد سهم در بازار بورس داشته باشد و در اواسط سال این مقدار به یک و نیم میلیارد سهم برسد. در این شرایط عملاً اگر شما مقدار کل سود خالص شرکت مورد نظر در پایان سال مالی را تقسیم بر یک و نیم میلیارد سهم بکنید مقدار EPS به دست آمده برای آن استاندارد نخواهد بود. هرچند در بسیاری از مواقع برای چنین مواردی نیز از همان فرمول ساده استفاده می‌شود اما برای رسیدن به نتیجه مطلوب بهتر است از میانگین وزنی تعداد سهام در سال مالی گذشته استفاده کنید تا در نهایت محاسبه شما برای مقدار EPS در بورس بهینه‌تر شود.

EPS در بورس چیست

انواع EPS در بورس چیست


تا اینجا این مقاله شما می‌دانید که EPS در بورس مخفف چیست و مفهوم این اصطلاح در بازار بورس نیز به چه موردی اشاره دارد. همچنین فرمول محاسبه EPS در بورس را نیز برای شما عنوان کردیم و نکات حرفه‌ای لازم برای به دست آوردن مقدار EPS برای هر سهم در بازار بورس را نیز ارائه نمودیم. اما لازم است بدانید که در منابع مختلف و در سایت های مختلف از انواع مختلفی از EPS در بورس یاد می‌شود که لازم است که شما نیز انواع EPS در بورس را بشناسید.

البته شاید این ذهنیت برای شما به وجود آمده باشد که انواع EPS در بورس در واقع با استفاده از راهکارهای مختلف محاسبه این مقدار به دست می‌آیند اما این دیدگاه درست نیست. شرکت های فعال در بازار بورس برای اینکه در نهایت بتوانند با هدف مشخص روند فعالیت های تجاری خود را در یک سال مالی رقم بزنند از همان ابتدا اقدام به یک برنامه ریزی دقیق و درست برای سال مالی خود دارند. در این برنامه ریزی تمام پارامترهای اقتصادی مربوط به یک شرکت تجاری مورد پیش‌بینی قرار می گیرد که EPS نیز یکی از آنها است. همین امر باعث به وجود آمدن انواع EPS در بورس می‌شود که در ادامه به معرفی هر یک از آنها می پردازیم.

EPS پیش بینی شده در بورس


اولین مورد از انواع EPS در بورس EPS پیش بینی شده است. البته با این که در حال حاضر می‌دانید EPS در بورس چیست و چه تعریفی دارد اما اگر شناخت قبلی نسبت به این اصطلاح نداشته باشید هنوز دیدگاهی نسبت به پیش بینی EPS در بورس نیز خواهد داشت. اما نگران نباشید زیرا به صورت کامل تمام انواع EPS را برای شما تشریح می‌کنیم.

تمام شرکت های فعال در بازار بورس ایران موظف هستند تا در همان شروع سال مالی خود یک برنامه ریزی دقیق برای نحوه مدیریت تجارت خود در سال جاری داشته باشند. داشتن یک برنامه ریزی دقیق و تعیین اهداف مشخص در هر سال مالی منجر به خروجی های مختلفی می‌شود که یکی از این خروجی ها نیز مقدار EPS برای هر سهم در همان سال مالی خواهد بود. در واقع حسابرسان و بخش مدیریت مالی هر شرکت با بررسی شرایط در نظر گرفته شده در سال جاری درآمد های حاصل از فعالیت های مختلف را محاسبه کرده و در نهایت مقدار EPS پیش‌بینی شده را به سازمان بورس اعلام می دارد. به دلیل این که این مقدار سود هنوز محقق نشده و حتی ممکن است شرکت با وجود چالش‌های مختلف به آن نرسد و یا مقدار سود بیشتری را در طول سال مالی جاری رقم بزند از این مقدار سود به عنوان EPS پیش‌بینی‌شده یاد می‌شود.

البته ممکن است این ذهنیت برای شما به وجود آید که وقتی هنوز هیچ سودی محقق نشده و شرکت‌ها به دنبال پیش بینی شرایط خود هستند این مقدار چه ارزشی داشته و چرا باید درباره آن بدانیم. واقعیت این است که سازمان بورس حساسیت بسیار زیادی بر روی مقدار EPS پیش بینی شده از سوی شرکت های مختلف داشته و به صورت دقیق نحوه عملکرد شرکت‌ها را در این باره مورد ارزیابی و بررسی قرار می‌دهد. با توجه به این موضوع معمولاً شرکت های فعال در بازار بورس می کند تا به صورت کاملاً دقیق این مقدار را محاسبه نمایند تا در نهایت در پایان سال مالی حداقل بتوانند به آن مقدار برسند. وقتی یک شرکت در پایان سال مالی نتواند به مقدار EPS پیش‌بینی شده در ابتدای سال مالی خود برسد می‌تواند یک نقطه ضعف بزرگ و یک نکته منفی برای آن در بازار بورس ایجاد شود. البته با این حال هیچ گونه ضمانتی از بابت رسیدن به همان عدد پیش بینی شده برای شرکت های فعال در بازار بورس وجود ندارد.

EPS محقق شده در بورس


دومین نوع از انواع EPS در بورس نوع محقق شده آن است. احتمالاً وقتی عنوان این نوع از انواع EPS را شنیدید مفهوم آن نیز به راحتی برای شما روشن شد. مقدار EPS محقق شده در واقع عددی است که در پایان سال مالی بر اساس میزان سود ها و زیان های حاصل از فعالیت یک شرکت بدست آمده و سازمان بورس با توجه به درآمد خالص شرکت مورد نظر مقدار EPS را برای آن محاسبه کرده است. در واقع مقدار EPS محقق شده در بورس همان عددی است که شما می‌توانید آن را در تابلو هر سهم در سایت سازمان بورس مشاهده نمایید.

درباره مقدار EPS پیش‌بینی شده و محقق شده بایستی بدانید که:

در صورتی که این دو مقدار با یکدیگر مساوی باشند عملاً به این معنا است که شرکت مورد نظر به تمام اهداف و برنامه ریزی های خود برای سال مالی گذشته رسیده و توانسته همان پیش بینی خود را از مقدار EPS محقق نماید. این موضوع می‌تواند یک نکته بسیار مثبت برای روند آن شرکت در فرآیند های اقتصادی خود باشد. البته به شرطی که مقدار EPS پیش‌بینی شده عدد قابل توجهی با توجه به میزان بزرگی شرکت مورد نظر نیز باشد.

در صورتی که مقدار EPS پیش‌بینی شده کمتر از مقدار EPS محقق شده باشد عملاً این مفهوم را می رساند که شرکت مورد نظر عملکرد بهتری نسبت به پیش بینی خود داشته و توانسته با استفاده از راهکارهای مختلف شرایط ایده‌آل‌تری را در روند درآمدزایی خود در طول سال مالی گذشته رقم بزند. استفاده از طرح های توسعه جدید و همچنین به کارگیری فناوری های پیشرفته از جمله عواملی هستند که می‌توانند چنین شرایطی را برای شرکت های مختلف در بازار بورس رقم بزند.

وقتی مقدار EPS محقق شده کمتر از مقدار EPS پیش‌بینی شده باشد عملاً این نتیجه را می‌رساند که شرکت نتوانسته به اهداف اقتصادی خود در طول سال مالی گذشته برسد و با یک رکود اقتصادی روبرو شده است. عوامل مختلفی را می‌توان برای این موضوع در نظر گرفته البته با توجه به شرایط شرکت ها این عوامل نیز متغیر خواهند بود. در نهایت چنین شرایطی بازخورد خوبی برای آن شرکت در بازار بورس رقم نخواهد زد.

EPS تعدیل شده یا جاری در بورس


اما مقدار EPS تعدیل شده در بورس چیست و چه تفاوت هایی با دو نوع قبلی دارد؟ یکی دیگر از انواع EPS در بازار بورس نوع تعدیل شده آن است که از آن به عنوان EPS جاری در بورس نیز یاد می‌شود.

دقت داشته باشید که با توجه به اینکه شرایط اقتصادی معمولاً در کشور ما بسیار پیچیده است و به عوامل بسیار مختلفی بستگی دارد که این عوامل در طول یک سال مالی با تغییرات عمده روبرو می‌شوند عملاً پیش بینی مقدار EPS توسط شرکت های مختلف با چالش های زیادی همراه می‌شود. به عنوان مثال تغییرات قیمت دلار در بازار یکی از عوامل موثر بر میزان سود و زیان شرکت های فعال در بازار بورس است که عملاً نمی‌توان نوسانات مربوط به قیمت دلار را در طول یک سال پیش بینی کرده همین امر باعث می‌شود تا مقدار پیش بینی صورت گرفته از سوی شرکت های مختلف برای EPS با چالش‌های زیادی روبه‌رو شود. البته این چالش ها تنها مربوط به قیمت دلار نبوده و پارامترهای اقتصادی و اخبار سیاسی و اقتصادی نیز می‌توانند در به وجود آمدن این چالش ها موثر باشند.

شرکت های فعال در بازار بورس برای اینکه بتوانند مقدار پیش بینی دقیق تری نسبت به EPS در طول سال جاری مالی خود داشته باشند از فرایند خاصی استفاده می‌کنند. در این اقدام معمولاً یک سال مالی به چهار دوره سه ماهه تقسیم می‌شود و شرکت ها در پایان هر دوره سه ماهه مقدار سود و زیان به دست آمده را محاسبه کرده و سپس دوباره اقدام به پیش بینی مقدار EPS برای شرکت خود می‌کنند. در این حالت مقداری از داده‌ها و اطلاعات مالی مورد استفاده برای مقدار EPS پیش‌بینی شده مقداری است که در دوره های سه ماهه به دست آمده و برخی دیگر از اطلاعات مورد استفاده نیز توسط مدیریت مالی شرکت محاسبه و پیش بینی می‌شود. مسلمان در چنین شرایطی مقدار EPS اعلام شده از سوی شرکت ها دقیق تر و به واقعیت شرکت آنها نزدیک‌تر خواهد بود.

دقت کنید که هر چقدر از سال مالی می گذرد و به انتهای سال مالی نزدیک می‌شویم مقدار EPS تعدیل شده به مقدار EPS محقق شده نزدیک و نزدیک‌تر خواهد شد.

EPS در بورس چیست

چگونه می‌توانیم EPS هر سهم را در بورس مشاهده کنیم؟


یکی دیگر از چالش‌های دیگری که درباره این اصطلاح باید به آن بپردازیم این است که نحوه مشاهده EPS در بورس چیست و چگونه می‌توانیم این مقدار را برای هر یک از شرکت های فعال در بازار بورس مشاهده کنیم؟ منابع و سایت های بسیار مختلفی اقدام به ارائه مقدار EPS در بورس برای هر یک از شرکت‌های فعال در این بازار می نمایند که البته توصیه به استفاده از خدمات آنها نداریم. بهتر است برای مشاهده مقدار EPS در بورس از طریق سایت های زیر نظر سازمان بورس اقدام کرده تا بتوانید به صورت دقیق این مقدار را برای هر شرکت مشاهده کنید.

در حال حاضر سازمان بورس ایران از دو روش امکان مشاهده EPS در بورس برای هر یک از شرکت‌های فعال در بازار را برای کاربران فراهم کرده است که شما می‌توانید از هر یک از این دو روش استفاده کنید.

معمول ترین و رایج ترین روش برای مشاهده مقدار EPS در بورس استفاده از سایت اصلی سازمان بورس که از آن به عنوان تابلو بورس یاد می‌شود است. شما می‌توانید با مراجعه به سایت TSETMC  به عنوان تابلو بازار بورس و ورود به صفحه هر یک از انواع نماد در بازار بورس اقدام به مشاهده مقدار EPS برای آن نمایید.

همچنین در روش دوم نیز شما می‌توانید با ورود به سامانه کدال و بررسی صورت های مالی شرکت های مختلف تعریف شده در بازار بورس مقدار EPS برای آن را مشاهده کنید که البته این روش را چندان توصیه نمی کنیم زیرا نیاز به جستجوی بیشتری خواهد داشت. البته در سایت کدال می‌توانید جزئیات دقیق ترین مانند مقدار EPS تعطیل شده در دوره های سه ماهه و کل هزینه ها و سود های مربوط به شرکت ها در یک سال مالی را مشاهده کنید که بیشتر افراد حرفه‌ای از این راهکار استفاده می نمایند.

تغییرات EPS در بورس بعد از افزایش سرمایه چگونه است؟


یکی از نکات بسیار مهمی که همراه با پاسخ دادن به پرسش EPS در بورس چیست باید به بررسی آن بپردازیم تاثیر افزایش سرمایه شرکت ها در بازار بورس بر روی مقدار است. با توجه به اینکه شرکت های فعال در بازار بورس هر ساله برای رسیدن به اهداف مالی مختلف به دنبال افزایش سرمایه می روند از این رو لازم دانستیم که ها تاثیر پذیری این اقدام را بر روی مقدار سود هر سهم آن شرکت نیز مورد بررسی قرار داده‌ایم که اتفاقاً اهمیت بسیار زیادی دارد. تاثیر پذیری افزایش سرمایه بر روی مقدار سود هر سهم برای هر شرکت را می‌تواند دو جنبه مورد بررسی قرار داد.

در وهله اول پرواضح است که وقتی یک شرکت با فرایند افزایش سرمایه در بورس همراه می‌شود عملاً تعداد سهام تعریف شده برای آن در بازار افزایش پیدا خواهد کرد. با افزایش تعداد سهام تعریف شده یک شرکت در بازار بورس عملاً مقدار سود هر سهم آن شرکت کاهش پیدا می‌کند زیرا سود و زیان آن شرکت تا آن روز ثابت است اما تعداد سهم های تعریف شده آن افزایش پیدا کرده است. اما لازم به یادآوری است که نباید انقدر ساده به این موضوع نگاه کنید.

در جنبه دوم بررسی تاثیر افزایش سرمایه بر روی مقدار سود هر سهم برای هر شرکت فعال در بازار بورس بایستی یادآوری کنیم که شرکت ها با اهداف مالی به دنبال افزایش سرمایه رفته و از این طریق به دنبال افزایش سود خود نیز هستند. تجربه ثابت کرده است که مقدار سود حاصل از افزایش سرمایه برای شرکت های فعال در بازار بورس معمولاً باعث افزایش مقدار سود هر سهم برای آن شرکت می‌شود. البته این موضوع همیشگی نیست و بایستی منتظر بمانید تا نحوه تاثیر افزایش سرمایه بر روی سود هر سهم برای هر شرکت در نهایت در یک بازه زمانی مشخص به وقوع بپیوندد.


تفاوت EPS و DPS در بورس چیست؟


مفهوم دیگری در بازار بورس با عنوان DPS تعریف می‌شود که در برخی مواقع با مفهوم EPS در بورس اشتباه گرفته می‌شود. مقدار DPS در بورس در واقع به سود تقسیم شده میان سهام‌داران آن شرکت به ازای هر سهم اطلاق می‌شود که با مقدار EPS متفاوت است. نحوه محاسبه مقدار EPS را در بالا برای شما بیان کردیم. بعد از محاسبه مقدار EPS برای هر شرکت معمولاً شاهد برگزاری مجمع عمومی برای تعیین مقدار DPS خواهیم بود. در این مجمع معمولاً سهام‌داران عمده شرکت اقدام به برنامه ریزی برای سال آینده مالی کرده و سود به دست آمده در سال گذشته به دنبال سرمایه گذاری های بهتر و ایده‌آل تر می روند و بخشی از این سود ها را نیز برای جبران برخی از کمبود ها در شرکت تخصیص می دهند.

این موضوع باعث می‌شود تا درصدی از مقدار EPS برای هر سهم با تعدیل روبرو شده و به نوعی در بخش‌های دیگر هزینه شود. شرکت های فعال در بازار بورس مقدار سود باقی مانده را میانه سهام‌داران به ازای مقدار سهام در دسترس آنها تقسیم می نمایند که از این مفهوم با عنوان DPS یاد می‌شود. پرواضح است که مقدار سود تقسیم شده به ازای هر سهم در میان سهام‌داران با مقدار EPS در بورس تفاوت خواهد داشت و از آن کمتر خواهد بود زیرا بخشی از سود های بدست آمده در سرمایه گذاری های مختلف قرار داده شده و به نوعی هزینه شده است.

EPS در بورس چیست

EPS چه تاثیری روی قیمت و شرایط یک سهم دارد؟


یکی از مهم‌ترین چالش هایی که احتمالاً بعد از اینکه درد کردید که EPS در بورس چیست تست در ذهن شما ایجاد می‌شود این است که این مقدار چه تاثیری بر روی قیمت و روند سهم ها در بازار بورس دارد. بررسی تاثیر EPS در بورس بر روی قیمت سهم ها کمی پیچیده است و نیاز به تحلیل کل شرایط آن سهم در بازار دارد. اگر بخواهیم به صورت کلی این موضوع را برای سهم های مختلف در بازار بورس مورد بررسی قرار دهیم عملاً یک نتیجه گیری ساده‌ این خواهد بود که با افزایش مقدار EPS برای هر سهم بایستی شاهد افزایش قیمت آن در بازار بورس باشیم و کاهش مقدار EPS برای هر سهم نیز می‌تواند کاهش قیمت آن سهم را در بازار بورس به دنبال داشته باشد.

روانشناسی چنین تاثیرپذیری بر روی قیمت هر سهم چندان پیچیده نیست. مسلماً وقتی مقدار EPS برای یک سهم در یک سال مالی با افزایش روبرو شده باشد، به معنی عملکرد مالی مناسب و ایده‌آل آن شرکت بوده و در نتیجه این دیدگاه در میان سرمایه گذاران و معامله گران در بازار به وجود می آید که شرکت مورد نظر فعالیت های اقتصادی و تجاری خود را به نحو احسن انجام می دهد و سهام آن ارزش سرمایه گذاری بیشتری در بازار دارد. این دیدگاه باعث می‌شود تا تعداد خریداران و در نتیجه تقاضا برای خرید سهام مورد نظر افزایش پیدا کرده و شاهد افزایش قیمت در آن باشیم.

دقیقاً در نقطه برعکس وقتی مقدار EPS برای یک شرکت با افت روبرو می‌شود عملاً سرمایه گذاران و معامله گران به این نتیجه می‌رسند که شرکت مورد نظر فعالیت های اقتصادی مناسبی نداشته و سرمایه گذاری ها و فعالیت های آن با چالش های اقتصادی بسیار جدی روبرو است. این امر از نظر تحلیل بنیادی بورس این نتیجه گیری را برای تحلیل گران به دنبال دارد که شرکت مورد نظر کیفیت پایینی داشته و سرمایه گذاری بر روی حالت ممکن است با چالش هایی روبرو شود. در چنین مواقعی تقاضا برای خرید سهام مورد نظر کاهش پیدا کرده و ممکن است عرضه آن در بازار نیز بیشتر شود و در نهایت تمامی مکان نیز باعث کاهش قیمت سهام مورد نظر در بازار خواهد شد.

EPS در بورس چیست

EPS بالا خوب است یا پایین؟


حال سوال اینجاست که مقدار EPS هر چقدر بالاتر برود خوب است یا پایین تر؟ پاسخ این چالش و این پرسش را نیز می‌توانیم از دو جنبه مورد بررسی قرار دهیم. اگر خیلی ساده به این موضوع نگاه کنیم عملاً با افزایش مقدار EPS برای هر سهم در واقع میزان سودآوری آن بیشتر شده و در نتیجه کیفیت بیشتری را نیز در آن شاهد خواهیم بود. در واقع با این دیدگاه به راحتی می‌توان نتیجه گیری کرد که هر چقدر مقدار EPS برای یک سهم بیشتر شود کیفیت آن بیشتر شده و نتیجه بهتری برای آن به دنبال دارد.

اما همیشه مقدار EPS بالا یا پایین به همین قدر ساده قابل بررسی نیست و لازم است و نکات دیگری را نیز درباره آن بدانید. به عنوان مثال مقدار افزایش EPS برای هر سهم بایستی بر اساس میزان بزرگی و مقدار سرمایه های در دسترس آن شرکت ارزیابی شود. تصور کنید که یک شرکت بسیار بزرگ در سال مالی گذشته هرچند مقدار EPS بالایی داشته اما این مقدار با توجه به شرایط اقتصادی به وجود آمده در سال گذشته چندان بالا نیست و یک شرکت کوچک هم توانسته همین مقدار را در بازار رقم بزند. در چنین شرایطی با وجود اینکه مقدار سود هر سهم برای این شرکت با افزایش نسبت به سال مالی گذشته روبه‌رو بوده اما نشانه خوبی برای آن نیست و بسیاری از تحلیل گران و معامله گران در چنین شرایطی از معامله و خرید سهام مورد نظر سرباز زده و سراغ سهام های ارزنده‌تر و با کیفیت بالاتر می‌روند که یک رفتار کاملاً طبیعی و منطقی است.

دقت داشته باشید که تحلیل گری و معامله گری در بازار بورس با بررسی هم این نکات ریز و جزئی می‌تواند نتایج مطلوب‌تری برای شما رقم بزند و توصیه می‌کنیم که اصطلاحات و تعاریف های مختلف موجود در بازار بورس را خیلی ساده نگاه کنید و حتماً بررسی های لازم و کافی درباره آنها را داشته باشید. پارامترهای اقتصادی تعریف شده برای هر کدام از شرکت ها در بازار بورس تهران چند با یک فرمول ساده محاسبه می‌شوند اما در پس این فرمول ممکن است چالش ها و نظریات مختلف دیگری وجود داشته باشد که با یک بررسی دقیق و امکان درک آنها از سوی شما وجود خواهد داشت.


کاربردهای EPS در تحلیل سهم در بازار بورس


اکنون به خوبی می‌دانید که EPS در بورس چیست و چگونه می‌توانیم آن را برای شرکت های مختلف موجود در بازار به دست آوریم. در این بخش قصد داریم تا برخی از نکات و کاربردهای این مفهوم را برای تحلیل سهام های مختلف در بازار به شما عنوان کنیم. دقت به این نکات باعث می‌شود تا شما بتوانید با کیفیت بالاتر اقدام به انتخاب سهم های ایده‌آل در بازار کرده و در نهایت شرایط بهتری برای سرمایه گذاری خود در این بازار رقم بزنید.

اولاً باید توجه داشته باشید که مقدار EPS برای یک سهم هر چقدر بالاتر برود به معنای کیفیت بالای آن نخواهد بود. بسیار مهم است که شما مقدار EPS برای شرکت‌های مختلف در بازار بورس مخصوصاً در میان نمادهای یک گروه با یکدیگر مقایسه کرده و سپس یک دیدگاه کلی نسبت به تحلیل خود داشته باشید.

اگر تجربه کافی برای معامله گری در بازار بورس را داشته باشید ممکن است بارها و بارها سهم هایی را مشاهده کنید که مقدار EPS برای آنها منفی است اما روند معاملات بسیار خوبی در بازار دارند و دائماً در حال افزایش قیمت نیز هستند. این موضوع نشان می‌دهد که خیلی ساده نباید به مفهوم EPS در بازار بورس نگاه کنید.

همچنین دقت داشته باشید که در بسیاری از مواقع مقدار EPS معرفی شده برای شرکت های مختلف در بازار بورس تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند افزایش سرمایه هستند و نباید به صرف بالا و یا پایین بودن این مقدار برای یک شرکت به دنبال سرمایه گذاری بر روی آن باشید و یا شرکت مورد نظر را از لیست سبد سرمایه‌گذاری خود خارج کنید.

در انتها فراموش نکنید که سود هر سهم تنها یکی از پارامترهای اقتصادی معرف شرایط یک سهم در بازار بورس است و این پارامتر به تنهایی به هیچ وجه نمی‌تواند بیانگر کل وضعیت آن سهم در بازار باشد. لازم است تا در کنار بررسی این پارامتر به ارزیابی سایر عوامل موثر در تحلیل بنیادی یک سهم نیز پرداخته و در نهایت ایده‌آل‌ترین سرمایه گذاری را برای خود رقم بزنید.

مفهوم EPS از دیدگاه معامله گری در بازار بورس

در انتهای این مقاله سعی داریم تا یک دیدگاه خودمانی اما معامله گری درباره مقدار و مفهوم EPS در بازار بورس برای شما بیان کنیم که این مهم از تجربه به دست آمده و ممکن است در روند تحلیل سهم های مختلف در بازار بورس به کار شما آید. در برخی مواقع یک دیدگاه متفاوت نسبت به آن چیزی که در این مقاله درباره EPS برای هر سهم بیان کردیم در میان معامله گران حرفه‌ای و سرمایه گذاران بزرگ به وجود می آید.

برخی از سرمایه گذاران دیدگاه این چنینی دارند که برخی از شرکت ها به دلیل ناتوان بودن در ایجاد بسترهای مناسب اقتصادی با افزایش مقدار EPS سعی دارند تا این نقاط ضعف خود را بپوشانند. همین دیدگاه است که باعث شده تا بسیاری از سهم هایی که در حال حاضر مقدار سود هر سهم طرح شده برای آنها منفی است با افزایش تقاضای بسیار زیادی روبرو شده و شاهد رشد قیمتی بالا برای آنها باشیم. البته این دیدگاه معامله گری و سرمایه گذاری همیشه صادق نیست اما با این حال اگر تامل بیشتری روی آن داشته باشید به نظر می‌تواند شرایط ایده‌آل‌تری برای سرمایه گذاری در بازار بورس برای شما رقم بزند.

جمع بندی


اکنون در انتهای این مقاله به خوبی می‌دانید که EPS در بورس چیست و چه کاربردهایی در بازار دارد و همچنین چگونه می‌توانیم با دقت به آن روند بهتری برای معاملات خود در این بازار رقم بزنیم. سعی کردیم تا بررسی مقدار سود برای هر سهم در بازار بورس را با مفاهیم ساده و تعریف های ابتدایی شروع کرده و در انتها با نکات کلیدی و حرفه‌ای مقاله را برای شما به انتها برسانیم که با استفاده از این کار شما می‌توانید یک سرمایه گذاری مطمئن‌تر برای خود رقم بزنید.

در مجموعه کانون بورس و در مقالات آموزش رایگان بورس به دنبال فراهم کردن ایده‌آل‌ترین شرایط سرمایه گذاری در این بازار برای شما هستیم و مجموعه کاملی از این نکات را شما می‌توانید در مقالات مختلف تعریف اصطلاحات رایج بورس مشاهده کنید. همچنین در دوره آموزش بورس نیز سعی کرده‌ایم تا مجموعه کاملی از نکات تحلیل گری و معامله گری در بازار بورس را به صورت کاملاً عملی و حرفه‌ای برای شما آماده کنیم تا در نهایت سرمایه‌گذاران ایرانی نیز بتوانند نهایت سودهای ممکن را از بازار بورس به دست آورند.

ترتیب پیشنهادی مطالعه مقالات این بخش...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

روش‌های پرداخت و ثبت نام

ارزش دوره: ۱8٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان

قیمت جشنواره: ۱4/۸۰۰/۰۰۰ تومان

پیش پرداخت: 2٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان

روش‌های پرداخت و ثبت نام

ارزش دوره ۱۷٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان

قیمت جشنواره: ۱۳/۸۰۰/۰۰۰ تومان

تماس فوری با شما

موضوع تماس با شما: