خط روند چیست و چه کاربردی در تحلیل تکنیکال دارد؟ به دنبال این بودیم که مقالهای با عنوان خط روند در تحلیل تکنیکال چیست و انواع خط روند برای شما به نگارش در آوریم اما همیشه این چالش ذهنی هم با ما همراه بود که خط روند یکی از اصول بسیار ساده در تحلیل تکنیکال است و معمولا اکثر معاملهگران در بازارهای مالی تسلط کافی و کامل روی آن دارند. از این گذشته چنین مفهوم سادهای در هر مقالهای و هر سایتی کاملاً تعریف شده است و کاربران میتوانند از اطلاعات این سایتها برای درک کامل مفهوم خط روند استفاده نمایند. اما موضوع خیلی پیچیده و جالب شد.
اولین سایتی که برای تعریف خط روند در تحلیل تکنیکال بازکردیم یک تعریف بسیار عجیب و غریب و کاملاً اشتباه از این مفهوم ساده ارائه کرده بود. نکته بسیار جالبتر این بود که بسیاری از کاربران نیز از همین تعریف اشتباه برای تحلیلهای خود استفاده کرده و در بخش کامنتهای این سایت جنگ جهانی سوم برای ترسیم یک خط روند ساده بر روی نمودار به راه افتاده بود. این شد که دست به قلم شدیم تا در این مقاله از مقالات آموزش رایگان تحلیل تکنیکال به صورت کامل و جامع برای شما تعریف کنیم که خط روند چیست و انواع خط روند در تحلیل تکنیکال چه کاربردی دارند آیا میتوانیم اصلا با خط روند در بازار معامله کنیم یا خیر؟ با ما در کانون بورس همراه باشید.
خط روند چیست
خط روند چیست و در کدام بازار استفاده میشود؟ برای اینکه بدانید خط روند در تحلیل تکنیکال چیست میتوانیم از دو تعریف استفاده کنیم که یکی جنبه معرفی این ابزار را دارد و دومی نیز از نظر تکنیکالی آن را برای ما تعریف میکند. خط روند از نظر مفهومی خطی است که روند قیمت را برای ما مشخص میکند. وقتی قیمت یک جفت ارز در بازار فارکس یا یک ارز دیجیتال در بازار کریپتوکارنسی و حتی قیمت یک سهم در بازار بورس ایران در حال افزایش است مسلماً خط روند آن نیز صعودی خواهد بود و در صورتی که قیمت مسیر کاهش به خود گرفته باشد باید برای آن خط روند نزولی ترسیم کنیم.
با این نکته میتوان به ماهیت خط روند در تحلیل تکنیکال پی برد؛ اما هنوز برای ترسیم آن کمی بیشتر باید با ما همراه بمانید. از نظر تکنیکالی اگر ما در یک روند صعودی دو دره قیمت را به یکدیگر متصل کرده و خط ترسیم شده را از دو طرف امتداد دهیم یک خط روند صعودی ترسیم کردهایم و در یک روند نزولی اگر دو قله قیمت را به یکدیگر متصل کرده و آن را از دو طرف ادامه دهیم یک خط روند نزولی ترسیم کردهایم.
البته در ادامه فنیتر و حرفهایتر به این تعریف پایین پرداخت اما لازم بود تا این تعریف ساده را نیز برای شما بیان کنیم تا شناخت ذهنی و اولیه شما نسبت به ترند لاین در بازارهای مالی افزایش پیدا کند.
انواع خط روند در تحلیل تکنیکال
خوب از نظر ماهیتی با هم مرور کردیم که خط روند چیست و سعی کردیم از نظر تکنیکالی یک تعریف ساده از این ابزار برای شما ارائه نماییم. البته خط روند دارای یک ابزار بسیار ساده است و در تمام پلتفرمهای ارائه دهنده خدمات تحلیل تکنیکال امکان ترسیم آن برای معامله گران در بازارهای مالی وجود دارد. حالا نوبت به این رسیده که بدانیم انواع خط روند در تحلیل تکنیکال چیست و هر یک چه نتیجه گیری برای ما به ارمغان میآورند؟
انواع خط روند در تحلیل تکنیکال خط روند نزولی و خط روند صعودی است. در ادامه این دو خط روند را برای شما تعریف خواهیم کرد؛ اما قبل از آن لازم به یادآوری است که این خط روند نیست که مشخص کننده روند قیمت یک نماد و در بازارهای مالی باشد بلکه ما بر اساس روند حاضر و تشخیصی که از آن داریم به دنبال ترسیم خط روند خواهیم رفت. البته با ترسیم خط روند هم میتوان از آن به عنوان یک تاییدیه برای تشخیص روند فعلی استفاده کرد اما اینکه صرفاً بخواهیم با ترسیم یک خط روند تعیین کنیم که روند فعلی صعودی است یا نزولی ممکن است تصمیم ما کمی چالش برانگیز باشد.
خط روند نزولی
یکی از انواع خط روند در تحلیل تکنیکال خط روند نزولی است. تعریف این خط را به صورت مختصر برای شما در بند قبلی بیان کردیم. وقتی ما در یک روند نزولی دو قله را به یکدیگر متصل کرده و آن را از دو طرف ادامه میدهیم در واقع یک خط روند نزولی تاثیر کردهایم که قیمت در زیر آن در حال نوسان و کاهش است. البته یک روند میتواند دهها خط روند نزولی داشته باشد و بسیاری از خطوط روند ترسیم شده برای آن نیز کیفیت لازم برای معاملهگری را نداشته یا داشته باشند که بر اساس تجربه و تخصص تحلیلگر قابل تعیین خواهد بود.
بهترین خط روند نزولی در نمودار قیمت خط روندی است که در گذشته قیمت به هیچ وجه از آن عبور نکرده باشد و هنوز اعتبار اولیه خود را داشته باشد. اگر یک ویژگی بسیار مهم دیگر را نیز به این تعریف اضافه کنیم شما میتوانید ایدهآلترین خط روند نزولی را بر روی نمودار قیمت ترسیم نمایید. بهترین خط روند نزولی خط روندی است که در شرایط فعلی به قیمت نزدیک باشد و در واقع به نوعی شبیه ساز دقیقتر و نزدیکتری به روند فعلی قیمت باشد.
در یک روند نزولی شیب نمودار همیشه یکسان نیست و ممکن است در بخشهای مختلف روند شاهد ایجاد تغییر در شیب نمودار باشید. در صورتی که در یک روند نزولی شیب قیمت به میزان قابل توجهی تغییر کند عملاً بهتر است خط روند نزولی جدیدتری برای آن ترسیم کنیم که شبیه ساز بهتری از روند فعلی باشد. دقت کنید که در زمان تغییر شیب قیمت هر دو روند قبلی و فعلی نزولی هستند اما چیزی که برای ما به عنوان یک معامله گر خیلی اهمیت دارد تفاوتهای فاحش در شیب کاهش قیمت خواهد بود.
خط روند صعودی
با تعریف خط روند نزولی حالا هم شناخت خط روند صعودی برای شما سادهتر شده و هم تعریف کردن یکی دیگر از انواع خط روند در تحلیل تکنیکال یعنی خط روند صعودی با کلمات و عبارات جدید برای ما سخت شده است. خط روند صعودی در یک روند صعودی ترسیم میشود و در آن ما دو دره از نمودار قیمت را به یکدیگر متصل کرده و خط ترسیم شده را از دو طرف ادامه میدهیم. در برخی از منابع ذکر شده که برای ترسیم خط روند صعودی یا خط روند نزولی حتماً لازم است که دو دره یا دو قله انتخاب شده به صورت پیاپی شکل گرفته باشند که به هیچ وجه نمیتواند تعریف درستی از خط روند باشد.
گاهی اوقات شرایط نمودار قیمت اصلاً ایجاب میکند که ما از دو دره یا دو قله دور از هم برای ترسیم خط روند استفاده کنیم و اتفاقاً این روش ترسیم میتواند نتیجه بهتری برای تحلیل ما به دنبال داشته باشد.
در یک روند صعودی نیز دقیقاً مانند روند نزولی ممکن است قیمت با شیوه متفاوتی کل روند را طی کند و تغییر در شیب قیمت باعث میشود تا ما مجبور به ترسیم خط روندهای جدید برای شبیهسازی هرچه بهتر روند شویم. همان دو ویژگی مهمی که برای خط روند نزولی بیان کردیم برای یک خط روند صعودی ایدهآل نیز تعریف میشوند. یک خط روند صعودی خوب خط روندی است که در گذشته نه شکسته باشد و البته با توجه به شی به تغییرات قیمت در حال حاضر به آن نزدیک باشد.
آیا ناحیه رنج خط روند دارد؟
خط روند چیست سوالی بود که در بندهای قبلی سعی کردیم تا به زبان ساده اما به صورت کاملا حرفهای و کاربردی به آن پاسخ دهیم. تعریف کاملاً حرفهای از انواع خط روند در تحلیل تکنیکال نیز برای شما بیان کردیم که با استفاده از این تعریفها میتوانید حتی تحلیلهای بهتری نسبت به گذشته برای خود داشته باشید. یک موضوع مهم دیگر هم درباره خط روند باقی مانده که باید به آن نیز بپردازیم.
همانطور که میدانید در تحلیل تکنیکال سه روند مختلف وجود دارد و هر یک از این روندها تعریف خاص خود را دارند. علاوه بر روند صعودی و نزولی احتمالاً شناخت کافی نسبت به آنها دارید روند دیگری به عنوان روند خنثی وجود دارد که در آن قیمت نه به سمت بالا حرکت کرده و نه مسیر نزولی را به خود میگیرد و بیشتر در یک محدوده بسیار کم در حال نوسان است.
اگر این تعریف را برای روند خنثی یا همان روند رنج در نظر بگیریم عملاً ترسیم خط روند برای آن معنا نخواهد داشت و بهتر است در این مواقع برای شرطیسازی روند از حمایتها و مقاومتهای استاتیک استفاده کنیم. اما همانطور که میدانید در بازارهای مالی کنونی حتی روندهای خنثی نیز ممکن است کمی به سمت بالا و یا کمی به سمت پایین حرکت کند و امکان ترسیم یک خط روند حدودی برای آن وجود داشته باشد اما خط روند معتبر است که شرایط بیان شده در بالا را داشته باشد.
صرف اینکه شما در یک روند رنج دو قله یا دو دره را به یکدیگر متصل کرده و خط مورد نظر را از دو طرف امتداد دهید خط روند ترسیم نکردهاید و بهتر است در این روند از تعریف خط روند استفاده نکنید. اگر متوجه منظور ما شدید که هیچ، اما اگر درک دقیقی از این موضوع ندارید نشان از این دارد که شما تجربه بالایی برای تحلیل تکنیکال ندارید و نیاز است تا در یک دوره آموزش تحلیل تکنیکال یا تحلیل تکنیکال فارکس یا تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال و تحلیل تکنیکال بورس شرکت کرده و نیازمندیهای خود را به صورت کامل برآورده سازید.
خط روند داینامیک چیست؟
خط روند در تحلیل تکنیکال چیست دیگر سوال پیش پا افتاده برای شما با مرور مطالب بالا به راحتی میتوانید درباره این اصطلاح تکنیکالی نظر خود را ارائه دهید اما اصطلاح دیگری برای خط روند به کار گرفته میشود و در برخی منابع ممکن است شما با عبارت خط روند داینامیک رو به رو شوید. همان تعریف که در بالا برای انواع خط روند صعودی و نزولی بیان کردیم در واقع تعریف خط روند داینامیک است.
خط روند داینامیک که به عنوان یک حمایت و مقاومت داینامیک شناخته میشود، در مقابل حمایت و مقاومت استاتیک قرار میگیرد که معمولاً شبیه یک خط یا سطح افقی است و محدوده را مشخص مینماید که قیمت چندین بار به آن واکنش نشان داده و احتمال این وجود دارد که در آینده نیز به آن واکنش نشان دهد.
خط روند داخلی چیست؟
خوب حالا همه به خوبی میدانید که خط روند چیست و با انواع آن نیز در تحلیل نمودار قیمت و تحلیل تکنیکال آشنا شدید. حالا نوبت به این رسیده تا کمی درباره اصطلاحات رایج که به خط روند مربوط میشود با هم صحبت نماییم. یکی از این اصطلاحات خط روند داخلی است احتمالاً در منابع مختلف آن را شنیده باشید. در بررسی انواع خط روند اشاره کردیم که برای هر روند چه سودی و چه نزولی ما میتوانیم بر اساس قلهها و درههای به وجود آمده دهها خط روند مختلف ترسیم کنیم.
هر چقدر خط روند ترسیم شده به شرایط فعلی قیمت نزدیکتر باشد میتواند کارکرد بهتری در تحلیل تکنیکال برای ما ایجاد کند. در این بین دو حالت مختلف دیگر نیز به وجود میآید. خط روند یکی از وضعیت فعلی بسیار دور شده یا اینکه به شدت به قیمت فعلی نزدیک شده باشد.
هر چقدر روند به قیمت فعلی نزدیکتر شده باشد از اصطلاح خط روند داخلی برای آن استفاده میشود و خطر رودهایی که از قیمت فعلی دور هستند با اصطلاح خط روند خارجی شناخته میشوند. از نظر اعتبار و کیفیت خط روند داخلی و هم خط روند خارجی ارزش بالایی دارد و حتی میتوان با هر دوی آنها در بازار معامله کرد اما خط روند داخلی به جهت اینکه به شرایط فعلی قیمت نزدیکتر است کارکرد بهتری برای ما به دنبال خواهد داشت و در بازه زمانی کوتاهتر میتوانیم از آن استفاده کنیم.
هر نمودار چند خط روند دارد؟
در بالا به صورت مختصر به این سوال پاسخ دادیم و بیان کردیم که با توجه به شیب نمودار قیمت در روندهای صعودی و نزولی و همچنین با توجه به قلهها و درههای تشکیل شده در یک روند میتوانیم خط روندهای بسیار زیادی را برای هر روند ترسیم کنیم. گاهی اوقات برای برخی از روندها میتوان دهها خط روند مختلف ترسیم کرد که اتفاقاً همه آنها نیز کیفیت مخصوص به خود را داشته باشند و قابل استفاده برای ترید و سرمایه گذاری در بازار باشند.
کاربردهای خط روند در تحلیل تکنیکال چیست
حالا که همه متوجه شدید که خط روند چیست و انواع آن کدامها هستند، نوبت به این موضوع رسیدگی تا کاربردهای خط روند در تحلیل تکنیکال را نیز با شما در میان بگذاریم که اتفاقاً شناخت این کاربردها میتواند قدرت معاملهگری شما را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. در این بخش از کاربردهای خط روند در تحلیل تکنیکال را با شما در میان میگذاریم که با استفاده از آنها میتوانید بهره بیشتری از مفاهیم خط روند در معاملات خود داشته باشید.
- شرطیسازی نمودار قیمت: با ترسیم چرم خط روند شما میتوانید یک محدودهسازی کامل در نمودار قیمت داشته باشید و به این ترتیب نمودار پیشروی خود را شرطیسازی نمایید.
- تعیین روند قیمت: یکی از کاربردهای خط روند در تعیین روند قیمت است اما خط روند به تنهایی ممکن است چالشهای بسیار زیادی برای شما ایجاد کند و استفاده از این ابزار به تنهایی برای تشخیص روند چندان قدرتمند نخواهد بود.
- تعیین نوع پوزیشنهای معاملات: برای کسانی که به دنبال ترید در جهت روند هستند خط روند میتواند نوع پوزیشنهای معاملاتی را در بازار فارکس و ارز دیجیتال برای آنها مشخص کند.
- خط روند حمایت و مقاومت است: خط روند یک حمایت و مقاومت داینامیک بسیار قدرتمند در تحلیل تکنیکال محسوب میشود و شما حتماً باید از آن در تحلیلهای خود استفاده نمایید.
- برای تعیین حد ضرر معاملات: برای تعیین حد ضررهای کوچک نیز میتوان از خط روند استفاده کرد.
- تغییر روند قیمت: در ادامه به تشریح خواهیم کرد که شکست خط روند یکی از بهترین روشها برای تعیین تغییر روند فعلی قیمت است.
شکست خط روند چیست و چه کاربردی دارد؟
اصطلاح دیگری که در بازارهای مالی برای خط روند استفاده میشود شکست خط روند است. یک تحلیلگر و معامله گر حرفهای باید بداند که شکست خط روند چیست و در چه مواقعی میتوان از آن برای معامله استفاده نماید. وقتی قیمت یک خط روند را چه در جهت صعودی و چه در جهت نزولی میشکند و از آن عبور میکند از اصطلاح شکست خط روند استفاده میشود. در واقع در این مواقع خط روند شکسته شده و شاهد تغییر روند در نمودار قیمت خواهیم بود.
اولین و مهمترین کاربردی که میتوانیم از شکست خط روند داشته باشیم تشخیص تغییر جهت روند فعلی و شروع روند جدید است. با این حساب با شکست خط روند میتواند در جهت عکس روند قبلی در بازار معامله کرد. البته برای اینکه شکست خط روند شود نیاز به تاییدیههای وجود دارد و صرف اینکه یک با قیمت به خط روند برخورد نماید و کمی از آن عبور کند به این معنا نیست که خط روند موردنظر شکسته شده باشد.
استراتژی معاملاتی با خط روند
جالب است بدانید که بسیاری از معاملهگران وجود دارند که تنها با همین خط روند معامله میکنند و در حال کسب سود در بازارهای مالی نیز از طریق آن هستند. استراتژی های معاملاتی بسیار زیادی با خط روند به وجود آمده است و البته در تمام استراتژی های معاملاتی نیز به گونهای از خط روند استفاده میشود. در انتهای این مقاله سعی داریم تا یک استراتژی معاملاتی به شما معرفی کنیم که میتوانید تنها با درک کامل خط روند و شرایط آن از آن برای معاملهگری در بازار استفاده نمایید.
البته اگر با اصطلاحاتی مانند پولبک یا پرایس اکشن و کندل استیک در بورس یا کندل استیک در بازار ارز دیجیتال و حتی الگوهای شمعی در فارکس آشنا باشید و با این استراتژی آنها را ترکیب کنید قدرت آن به میزان قابل توجهی افزایش پیدا خواهد کرد و میتوانید بسیار بالایی را نیز از این استراتژی داشته باشید.
خرید و فروش در برخورد اول با خط روند
اگر شما در یک روند صعودی دو دره را به یکدیگر متصل کرده و آن را امتداد دهید و همچنین در یک روند نزولی دو قله را به یکدیگر متصل کرده و آن را امتداد دهید، یک منطقه بسیار عالی برای خرید و فروش در اختیار شما قرار خواهد گرفت و آن هم دفعه بعدی برخورد قیمت با خط روند ترسیم شده خواهد بود.
وقتی دو قله در روند نزولی و یا دو دره در روند صعودی تشکیل میشود شما میتوانید با استفاده از آنها یک خط روند ترسیم کنید و این خط روند تازه به وجود آمده است. به این ترتیب هنوز قیمت به خط روند ترسیم شده برخورد نکرده و واکنش نشان نداده است اما به محض اینکه شاهد اولین برخورد قیمت با خط روند ترسیم شده باشیم میتوانیم برای یک معامله کوتاه در بازارهای مالی از آن استفاده کنیم.
اگر در زمان برخورد قیمت برای اولین بار به خط روند ترسیم شده شاهد ایجاد الگوهای کندل استیک برگشتی باشیم و یا واگرایی در نمودار قیمت به وجود آید قدرت این استراتژی به میزان قابل توجهی افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین در صورتی که در زمان برخورد قیمت با خط روند یک مقاومت یا حمایت استاتیک نیز با آن همراه شده باشد این استراتژی میتواند وین ریت بالای ۹۰ درصد را نیز داشته باشد.
جمعبندی
درباره این موضوع صحبت کردیم که خط روند در تحلیل تکنیکال چیست و چه کاربردهایی دارد و در نهایت یک استراتژی معاملاتی فوق العاده حرفهای و قدرتمند را نیز به شما معرفی کردیم که حتی در دورههای آموزشی بسیار گران قیمت موجود در بازار نیز به شما معرفی نمیشود. بسیاری از اساتید پوشالی آموزش دهنده تحلیل تکنیکال از چنین استراتژیهایی بیخبر هستند و احتمالا بعد از مطالعه مقاله این استراتژی را نیز به جمع سرفصلهای پکیجهای خود اضافه نمایند.
از این واقعیتها که بگذریم بایستی شما را دعوت به آموزش مفهومی تمام اصطلاحات و تکنیکهای تحلیل تکنیکال نماییم که در نهایت میتواند موفقیت شما را در بازار تضمین نماید. آموزشهای اینچنینی را میتوانید در مجموعه مقالات سایت کانون بورس مشاهده کرده و از آنها به صورت حرفهای برای معاملات خود در بازار استفاده کنید. در دوره فارکس و دوره ارز دیجیتال نیز میتوانید به صورت کاملاً حرفهای نحوه استفاده از ابزارهای تکنیکال برای معامله در بازارهای مالی را آموزش ببینید و تبدیل به یک تریدر حرفهای در بازار شوید.
منبع:
ترتیب پیشنهادی مطالعه مقالات این بخش...
- آموزش رایگان تحلیل تکنیکال مقدماتی تا پیشرفته گام به گام کاربردی
- کامل ترین لیست انواع سبک های تحلیل تکنیکال | نقاط ضعف و قوت
- خط روند در تحلیل تکنیکال چیست | استراتژی معاملاتی قدرتمند با خط روند
- واگرایی چیست | واگرایی در تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال و فارکس
- آموزش حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال | نحوه معامله گری حرفه ای
- پولبک چیست | آموزش حرفه ای ترید با پولبک
- انواع خطوط حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال | بورس, فارکس و ارز دیجیتال
- الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال | آموزش ترید با الگوهای هارمونیک
- اندیکاتور مووینگ اوریج چیست | آموزش اندیکاتور میانگین متحرک
- اندیکاتور مکدی چیست | آموزش اندیکاتور macd
- تحلیل تکنیکال کلاسیک چیست | بهترین الگوهای تحلیل تکنیکال کلاسیک
- استراتژی معاملاتی چیست | ویژگی های استراتژی فارکس
- چگونه استراتژی معاملاتی بسازیم | نمونه استراتژی معاملاتی
- انواع استراتژی معاملاتی در بازارهای فارکس و کریپتو
- لیمیت اوردر در فارکس و ارز دیجیتال چیست | کاربردها
- حد سود و ضرر در فارکس و ارز دیجیتال | روش های مدرن
- تحلیل تکنیکال بهتر است یا فاندامنتال | بررسی بورس، ارز دیجیتال و فارکس
- انواع کندل های ارز دیجیتال | انواع کندل صعودی و نزولی
- بهترین ابزارهای ترید ارز دیجیتال | تحلیل تکنیکالو قورت بده!
- بهترین کتاب تحلیل تکنیکال | بهترین کتاب های آموزش ترید
2 پاسخ
با عرض سلام و وقت بخیر
اینجانب با اینکه بخش اندکی از مطالب این تارنمای بسیار وزین و گرانسنگ را خوانده ام
اما اگر منصف باشیم واز حق نگذریم مطالب ارایه شده بسیار کاربردی وکلیدی می باشند که امیدوارم تداوم داشته باشد
درود بر شما. سپاس و حتما همین طور خواهد بود.