واگرایی چیست و چگونه میتوانیم انواع واگرایی را بر روی نمودار قیمت تشخیص دهیم؟ واگرایی در تحلیل تکنیکال اهمیت بسیار زیادی برای تشخیص انتهای روندهای صعودی و نزولی داشته و اکثریت کاربران در استراتژیهای معاملاتی خود از این مفهوم استفاده مینمایند تا بهترین شرایط را برای معاملات خود رقم بزنند. واگرایی در تحلیل تکنیکال در واقع یک هشداری برای بروز یک تفاوت جدید در روند فعلی است و معامله گر را هوشیار میسازد که ممکن است هر لحظه شاهد اتفاق خاصی باشد.
وقتی شما در یک اتوبان با سرعت بسیار زیاد در حال حرکت هستید عملاً همراه با فشار پدال گاز از سوی پای شما سرعت خودرو نیز افزایش پیدا کرده و با ثابت نگه داشتن پدال گاز نیز سرعت خودرو شما ثابت باقی میماند. اما اگر قرار باشد از یکی از خروجیهای پیش رو از اتوبان خارج شوید لازم است تا کمی سرعت خودرو خود را کم کنید و در این مواقع است که پا را روی پدال ترمز قرار خواهید داد. در این مواقع عملکرد ترمز خودروی شما دقیقاً برعکس سرعت و شتاب فعلی آن است و همین موضوع در نهایت کاهش سرعت و امکان تغییر مسیر برای شما را فراهم میآورد.
واگرایی در تحلیل تکنیکال دقیقاً عملکردی مشابه با ترمز گرفتن در سرعت بالا را در اتوبان برای معامله گر به دنبال دارد. وقتی یک روند چه در مسیر صعودی و چه در مسیر نزولی با سرعت در حال حرکت است و قرار است تغییر جهت دهد، هشدارها و علائمی را نشان میدهد که یکی از این هشدارها همان واگرایی است که اتفاقاً در اکثر مواقع شاهد به وقوع پیوستن آن در چنین شرایطی هستیم.
در این مقاله از سری مقالات آموزش رایگان تحلیل تکنیکال سعی داریم تا تمام جزئیات مربوط به واگرایی در تحلیل تکنیکال را برای شما تشریح کرده و تسلط شما برای استفاده از این مفهوم در معاملات بازارهای مالی را به بهترین شکل افزایش دهیم. دقت داشته باشید که در این مقاله نکاتی را با شما در میان پایین گذاشته اتفاقاً اهمیت بسیار زیادی در معاملات شما خواهد داشت و جالبتر اینکه در بسیاری از منابع اشاره به آنها نشده است و همین موضوع میتواند تبدیل به برگ برنده برای انجام هر چه بهتر معاملات شما در بازار باشد.
واگرایی چیست
قبل از هر چیزی باید بدانید که واگرایی چیست و این مفهوم از کجا وارد معاملات بازارهای مالی شده است. واگرایی در واقع یک مفهوم ریاضی است که در دوره دبیرستان و در درس دیفرانسیل با آن آشنا شدهاید. وقتی دو خط یا دو عملگر در خلاف جهت یکدیگر عمل میکنند در واقع نسبت به هم واگرا هستند و اصطلاح واگرایی از علم ریاضی وارد علم اقتصاد و در نتیجه معاملهگری در بازارهای مالی شده است.
برای اینکه بتوانیم واگرایی در تحلیل تکنیکال و بر روی نمودار قیمت را برای شما به صورت کاملاً ساده تشریح کنیم لازم است تا یک پارامتر مهم دیگر را نیز به شما معرفی کنیم که آن مومنتوم است. مومنتم در واقع قدرت و شتاب حرکت روند است که در مثال بالا همان نقش سرعت بالا را در اتوبان ایفا میکند. قیمت در مثال بالا نشان دهنده جهت حرکت اتومبیل شما در اتوبان است.
وقتی جهت حرکت اتومبیل شما در اتوبان همچنان در همان جهت قبلی است اما شتاب با توجه به ترمز گرفتن شما در حال کاهش است میگوییم میان جهت حرکت اتومبیل و شتاب آن شاهد واگرایی هستیم. در واقع با وجود اینکه قیمت همچنان در همان جهت قبلی در حال حرکت است مومنتوم در بازار کاهش پیدا کرده و هر لحظه ممکن است روند برگردد.
با این حساب غیر همسو شدن روند و جهت قیمت با زاویه و شتاب حرکت آن را میتوانیم واگرایی در تحلیل تکنیکال تعریف کنیم.
واگرایی در تحلیل تکنیکال
واگرایی در تحلیل تکنیکال معمولاً با استفاده از روشها و اندیکاتورهای مختلفی مشخص میشود که در ادامه به صورت کامل به بررسی آنها خواهیم پرداخت. همانطور که میدانید ما در تحلیل تکنیکال و بر روی نمودار قیمت دائما به دنبال پیدا کردن الگوهای مختلف هستیم که با استفاده از این الگوها آینده را پیشبینی کنیم و در نهایت درباره شرایط آن یک تصمیم گیری کرده و معاملات خود را بر اساس این تصمیم گیری پیش ببریم.
به عنوان مثال همانطور که در مقاله الگوهای شمعی در فارکس اشاره کردیم الگوهای برگشتی کندل استیک معمولاً در انتهای روندهای مختلف تشکیل شده و به وجود آمدن آنها به این معنا است که روند فعلی قدرت خود را از دست داده و ممکن است هر لحظه شاهد برگشت روند باشیم. واگرایی در روی نمودار قیمت هم دقیقاً شبیه به یک الگوی برگشتی در کندل استیک عمل میکند و به این معنا است که قدرت کاهش پیدا کرده و هر لحظه ممکن است شاهد برگشت روند باشیم.
در واقع وقتی ما بر روی نمودار قیمت یک سهم در بازار بورس یا یک ارز دیجیتال و جفت ارز شاهد به وجود آوردن واگرایی باشیم، یک هشدار بسیار بزرگ برای تغییر جهت روند صادر شده و اکثر تحلیل گران و معامله گران از این هشدار برای خروج سرمایههای خود از بازار استفاده مینمایند.
اهمیت واگرایی در تحلیل تکنیکال
واگرایی در تحلیل تکنیکال چه اهمیتی دارد و آیا استفاده از آن برای انجام معاملات لازم و ضروری است یا اینکه بدون در نظر گرفتن واگرایی ها هم میتوانیم معاملات خود را به صورت حرفهای در تحلیل تکنیکال و بازارهای مالی پیش ببریم؟ این سوال خیلی سوال جالب و درستی نیست و یک تحلیلگر حرفهای هرگز چنین سوالی را از خود نمیپرسد. نه فقط درباره واگرایی ها حتی برای ابزارهای بسیار پیش پا افتاده تر هم میتواند خیلی جالب نباشد؛ زیرا ابزارهای مختلف میتوانند شرایط بهتری را در معاملات برای ما ایجاد کنند و عدم استفاده از آنها ممکن است ما را از برخی از فرصتهای بازار دور نگه دارد و یا هشدارهای موجود بر روی نمودار قیمت را از چشم ما مخفی کند.
واقعیت این است که واگرایی یکی از مهمترین ابزارهای تحلیل تکنیکال محسوب میشود که کمتر تحلیلگری را میتوان پیدا کرد که از آن در معاملات خود استفاده نکند. حتی اگر شما علاقهای به ورود به معاملات با استفاده از واگرایی را نداشته باشید میتوانید از این مفهوم برای تشخیص بهترین نقاط برای خروج از بازار استفاده کنید که همین موضوع میتواند باعث کسب بالاترین میزان سود از جانب شما شود و هم مانع از بین رفتن سودهای شما و ورود معاملات شما به ضرر گردد.
نحوه تشخیص واگرایی
احتمالاً مهمترین سوالی که ذهن شما را به خود درگیر کرده است این است که نحوه تشخیص واگرایی ها چگونه است و ما چگونه میتوانیم در نمودار قیمت واگرایی را تشخیص دهیم؟ البته با کمی تمرین و بالا بردن میزان تسلط، شما حتی میتوانید به صورت چشمی واگرایی در تحلیل تکنیکال را تشخیص داده و از آن برای پیشبرد معاملات خود در بازار استفاده کنید. با توجه به اینکه واگرایی در واقع اختلاف شیب مومنتوم حرکتی و قیمت با یکدیگر است از این رو اگر شما به صورت چشمی تشخیص دهید که مومنتوم حرکتی روند با قیمت دارای شیب یکسان نیست و شیب تغییر کرده است میتوانید به وجود واگرایی بر روی نمودار پی ببرید.
حالا ممکن است برخی از افراد توانایی چنین تشخیصی را نداشته باشند و به دنبال استفاده از روش مناسب تری برای تشخیص واگرایی بر روی نمودار قیمت باشند که چنین امکانی نیز برای آنها به راحتی وجود دارد. در تحلیل تکنیکال اندیکاتورهای مختلفی وجود دارند که میتوانند نحوه حرکت قیمت را برای ما مدلسازی نمایند و با استفاده از آنها به راحتی میتوان واگرایی را تشخیص داد. برای این منظور تنها کافیست تغییرات اندیکاتور موردنظر را به جای مومنتوم در نظر گرفته و شیب تغییرات آن را با شیب تغییرات قیمت مقایسه کنید تا از این طریق به راحتی پی به واگرایی در نمودار ببرید.
واگرایی در rsi
یکی از بهترین و رایجترین اندیکاتورها برای تشخیص واگرایی بر روی نمودار قیمت اندیکاتور آر اس آی است. واگرایی در rsi به راحتی قابل تشخیص است و شما تنها با کمی تمرین به راحتی میتوانید تمام واگرایی ها را بر روی این اندیکاتور تشخیص دهید. برای این منظور تنها کافیست مطابق شرایط زیر عمل نمایید:
اگر در یک روند صعودی قیمت بتوانند قله جدید بالاتری نسبت به قله قبلی تشکیل دهد اما قله جدید تشکیل شده بر روی اندیکاتور rsi پایینتر یا مساوی با قله قبلی باشد شاهد به وجود آمدن واگرایی بر روی نمودار قیمت هستیم و این موضوع میتواند هشداری برای اتمام روند صعودی فعلی و تشکیل روند نزولی باشد.
در صورتی که در یک روند نزولی قیمت میتواند دره جدید پایین تری نسبت به دره قبلی تشکیل دهد اما دره جدید تشکیل شده بر روی اندیکاتور rsi بالاتر یا مساوی با دره قبلی باشد شاهد به وجود آمدن واگرایی بر روی نمودار قیمت فر هستیم و این نکته میتواند هشداری برای اتمام روند نزولی فعلی و تشکیل روند صعودی جدید باشد.
واگرایی در مکدی
واگرایی در تحلیل تکنیکال را همچنین میتوان با استفاده از اندیکاتور مکدی نیز به راحتی شناسایی کرد. برای این منظور تنها کافیست از دو نکته زیر استفاده کنید:
در صورتی که در یک روند صعودی شاهد تشکیل یک قله جدید بالاتر از قله قبلی باشیم اما در اندیکاتور مکدی قله جدید به وجود آمده پایینتر یا مساوی با قله قبلی باشد عملاً شاهد به وجود آمدن واگرایی بر روی روند صعودی خواهیم بود. دقت داشته باشید که این نحوه تشخیص واگرایی با استفاده از اندیکاتور مکدی تنها زمانی اعتبار دارد که فاز مکدی بر روی نمودار یا فقط یک بار و یا هیچ بار تغییر نکرده باشد و در صورت تغییر بیش از یکبار عملاً این واگرایی کیفیت لازم را ندارد.
در صورتی که در یک روند نزولی شاهد تشکیل یک دره جدید پایینتر از دره قبلی باشیم اما در اندیکاتور مکدی دره جدید به وجود آمده بالاتر یا مساوی با دره قبلی باشد نشان از به وجود آمدن واگرایی بر روی روند نزولی دارد.
انواع واگرایی چیست
اما انواع واگرایی چیست و آیا هر کدام از انواع واگرایی در تحلیل تکنیکال مشخصات و کاربردهای خاص خود را دارد و یا اینکه میتوانیم از تمام واگرایی ها برای یک هدف مشخص استفاده کنیم؟ در تحلیل تکنیکال انواع مختلفی از واگرایی ها تعریف میشود که مشاهده هر یک از آنها بر روی نمودار میتواند نشان دهنده اتفاق خاصی باشد.
نکته بسیار جالب درباره واگرایی ها این است که به گواه بسیاری از تحلیلگران این ابزار میتواند حتی اعتقادات و شرایط معاملات بزرگان بازارهای مالی را نیز برای شما شبیهسازی کند و به نوعی هشداری برای نوع رفتار آنها در بازار باشد. هر کدام از انواع واگرایی ها نشان دهنده شرایط خاصی از رفتار این معامله گران است و لازم است شما حتماً با انواع واگرایی ها آشنا شده و در صورت مشاهده هر یک از انواع آن بهینهترین تصمیم را برای معاملات خود در بازارهای مالی بگیرید. در ادامه انواع واگرایی را برای شما تعریف و ویژگیهای آنها را مشخص خواهیم کرد.
واگرایی منفی
واگرایی در تحلیل تکنیکال تعریف مشخصی دارد که به آن پرداختیم. تحت هر شرایطی اگر شرایط گفته شده در بالا میان قیمت و اندیکاتورها ایجاد شود، شاهد به وجود آمدن واگرایی خواهیم بود. منظور از واگرایی منفی تشکیل واگرایی در انتهای یک روند صعودی است که منجر به ریزشی شدن قیمت و به وجود آمدن روند نزولی میشود. با این تعریف واگرایی منفی در انتهای یک روند صعودی تشکیل میشود. هر واگرایی که در انتهای روند صعودی تشکیل شده و نشان دهنده نزولی شدن قیمت باشد، به معنی واگرایی منفی است.
البته شایان ذکر است که واگرایی منفی دو نوع منفی معمولی و منفی مخفی دارد که در ادامه این دو نوع از انواع واگرایی را نیز به شما معرفی خواهیم کرد.
واگرایی مثبت
واگرایی مثبت تعریف متضادی با واگرایی منفی دارد. هر واگرایی که در انتهای روند نزولی تشکیل شده و باعث صعودی شدن قیمت شود، به معنی واگرایی مثبت است. مثبت بودن در این واگرایی به این معنی است که قرار است قیمت مثبت شود و روند صعودی به خود بگیرد.
واگرایی معمولی
تمام تعاریفی که در بالا به آنها اشاره کردیم، نمایش دهنده واگرایی معمولی برای شما هستند. در واقع وقتی در یک روند صعودی قله جدید قیمت بالاتر از قله قبلی باشد، اما در اندیکاتور قله جدید تشکیل شده پایینتر یا مساوی با قبله قبلی باشد، یک واگرایی منفی معمولی تشکیل شده است. همچنین در صورتی که در یک روند نزولی دره جدید قیمت پایینتر از دره قبلی باشد ولی در اندیکاتور دره جدید مساوی یا بالاتر از دره قبلی قرار بگیرد، واگرایی مثبت معمولی بر روی نمودار شکل گرفته است.
واگرایی مخفی
واگرایی در تحلیل تکنیکال نوع دیگری هم دارد که از اصطلاح مخفی برای آن استفاده میشود. این نام گذاری به مخفی بودن آن اشاره دارد. دقت داشته باشید که ما در ابتدای متن اشاره کردیم که هر جا قیمت و اندیکاتور در خلاف جهت یکدیگر باشند، واگرایی بر روی نمودار تشکیل شده است. در مواقعی ممکن است قیمت نتواند شرایط معمول خود را داشته باشد، مانند تشکیل یک قله جدید پایینتر از قله قبلی در روند صعودی یا تشکیل یک دره جدید بالاتر از دره قبلی در روند نزولی. در چنین شرایطی هم اگر اندیکاتور رفتار مخالفی داشته باشد، شاهد به وجود آمدن واگرایی مخفی بر روی نمودار قیمت بودهایم. در ادامه انواع واگرایی مخفی را نیز با هم بررسی خواهیم کرد.
واگرایی مخفی مثبت چیست
در بالا اشاره کردیم که واگرایی مثبت در انتهای یک روند نزولی شکل میگیرد. با این تعریف واگرایی مخفی مثبت نیز باید در انتهای روند نزولی باشد تا قیمت را به سمت بالا پرتاب نماید. در صورتی که قیمت در یک روند نزولی دره جدید بالاتر یا مساوی با دره قبلی شکل دهد، اما اندیکاتور دره جدید پایینتر از دره قبلی را تشکیل دهد، واگرایی به وجود آمده میان اندیکاتور و قیمت واگرایی مخفی مثبت خواهد بود.
واگرایی مخفی منفی چیست
واگرایی در تحلیل تکنیکال در نوع مخفی کارکرد بسیار جالبی دارد و حتما باید آن را به خوبی بیاموزید. زیرا این نوع از واگرایی به راحتی میتواند ثروت قابل توجهی را برای شما ایجاد نماید. وقتی در انتهای یک روند صعودی قیمت قله جدید خود را پایینتر یا مساوی با قله قبلی تشکیل دهد، اما در اندیکاتور شاهد تشکیل قله جدید بالاتر از قله قبلی باشیم، واگرایی مخفی منفی تشکل شده است. با تشکیل واگرایی مخفی منفی عملا شما باید به فکر این باشید که روند صعودی فعلی به پایان رسیده و میتواند هشداری برای خروج از معاملات فعلی برای شما باشد.
کاربردهای واگرایی در تحلیل تکنیکال
واگرایی در تحلیل تکنیکال کاربردهای بسیار متنوعی دارد و از این ابزار میتوان برای رسیدن به اهداف مختلفی در تحلیل تکنیکال استفاده کرد. همر تکنیکالیستی بنا به تجربه و شناختی که نسبت به بازار و واگرایی ها دارد از آن برای اهداف مشخصی استفاده مینماید. از جمله مهمترین کاربردهای واگرایی در تحلیل تکنیکال میتوانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم:
- از واگرایی ها میتوان برای تشخیص انتهای و زمان شروع روند جدید استفاده کرد.
- واگرایی میتواند نقطه خروج مناسبی از معاملات فعلی را برای شما به نمایش درآورد.
- واگرایی ها هشداری برای عدم ورود به معاملات در خلاف جهت واگرایی به وجود آمده است.
نکاتی درباره واگرایی ها
برای اینکه بهتر بتوانیم از واگرایی ها برای تحلیل تکنیکال و پیشبینی قیمت استفاده کنید لازم است نکات بسیار مهمی را درباره آنها با شما در میان بگذاریم.
- دقت کنید که واگرایی ها یکی از ابزارهای بسیار قدرتمند برای تشخیص بهترین نقطه برای خروج از بازار هستند اما به هیچ وجه نمیتوانند ابزار مناسبی برای ورود به معامله جدید باشند آنها در مواقع ورود تنها به عنوان یک تائیدیه مورد استفاده قرار میگیرند.
- واگرایی تشکیل شده بر روی اندیکاتور مکدی کیفیت و اعتبار بیشتری نسبت به اندیکاتور آر اس آی دارد.
- واگرایی در تایم فریم بالاتر میتواند قدرت بیشتری داشته باشد و چرخش بزرگ تری را نیز در بازار به دنبال داشته باشد.
واگرایی در فارکس
واگرایی در فارکس ابزاری بسیار قدرتمند برای معاملهگری است و اکثر معاملهگران بازار فارکس از این مفهوم برای پیشبرد اهداف معاملاتی خود استفاده مینمایند. برای تک معاملهگران لازم است تا برای تجزیه و تحلیل هر چه بهتر قیمت لیست جفت ارزهای فارکس از واگرایی ها استفاده نمایند و رسیدن به چنین شرایطی بدون درک کامل و صحیح کاربرد واگرایی ها در بازار امکان پذیر نخواهد بود.
با استفاده از واگرایی در فارکس شما هم میتوانید جلوی ورود به معاملات زیان آور را بگیرید و هم در بهترین نقاط از بازار خارج شده و سعی کنید تا تمام سود به دست آمده را ذخیره کنید. معاملهگری در بازار فارکس با استفاده از واگرایی ها برای شما سادهتر خواهد شد و کیفیت معاملات بهتری را برای شما رقم خواهد زد.
واگرایی در ارز دیجیتال
واگرایی در ارز دیجیتال کاربرد مشابهی با شرایط آن در بازار فارکس دارد و شما میتوانید با استفاده از این مفهوم معاملات خود را در بازار ارز دیجیتال نیز پیش ببرید. قیمت بیت کوین و سایر رمز ارزها در بازار فارکس دائما تحت تاثیر رفتار معاملهگران در حال نوسانات بسیار شدید است و تشکیل واگرایی میتواند هشداری برای جلوگیری از ضررهای بسیار هنگفت در معاملات بازار ارز دیجیتال باشد.
اگر شما به دنبال استفاده از واگرایی ها در معاملات بازار ارز دیجیتال هستید میتوانید هم از آن برای انجام معاملات در بازار فیوچرز دیجیتال استفاده کنید و هم سراغ استفاده از این ابزار در بازار اسپات بروید. در بازار اثبات تنها میتوانید از واگرایی مخفی و معمولی مثبت برای خرید رمز ارزها استفاده کنید و برای فروش آنها نیز میتوانید سراغ واگرایی مخفی و معمولی منفی بروید.
در بازار فیوچرز ارز دیجیتال اما دست شما کاملاً باز است و میتوانید از واگرایی ها هم در جهت فروش و هم در جهت خرید استفاده نمایید که البته بهتر است از سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال نیز برای منظور در کنار واگرایی ها استفاده کنید تا قدرت معاملاتی شما به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند.
واگرایی در بورس ایران
جالب است بدانید که واگرایی در بورس ایران نیز کاربرد خاص خود را دارد و در بازار بورس ایران نیز میتوان از کاربردهای واگرایی برای انجام معامله استفاده کرد. وقتی شما برای نمودار قیمت یک سهم در بازار بورس ایران شاهد تشکیل واگرایی مخفی یا معمولی مثبت باشید و همزمان یکی از ستاپهای معاملاتی شما نیز تشکیل شود به راحتی و با قدرت بسیار بالا میتوانید معامله خود را انجام داده و از سهام مورد نظر مقدار قابل توجهی خریداری نمایید.
البته با توجه به یک طرفه بودن معاملات در بازار بورس ایران میتوانید از واگرایی مخفی و معمولی منفی برای ورود به معامله جدید استفاده کنید اما با مشاهده چنین واگرایی هایی بر روی نمودار قیمت میتوانید سیو سود کرده و بخشی از سهام خود را نقد کرده و حتی در صورت مشاهده اخطارهای بیشتر به صورت کامل از سهام مورد نظر خارج شوید.
آیا واگرایی همیشه عمل میکند؟
ممکن است این سوال در ذهن شما به وجود آمده باشد که آیا واگرایی در تحلیل تکنیکال همیشه عمل میکند و هر بار که شاید واگرایی بر روی نمودار قیمت بودیم میتوانیم در جهت منفی و مثبت بودن واگرایی ها وارد معامله شویم؟ پاسخ این سوال را به صورت اجمالی و نکته به نکته در بندهای قبلی با شما در میان گذاشتیم اما برای اینکه این موضوع را بهتر درک کنید و همان مثال اولیه حرکت خودرو در یک اتوبان برمیگردیم.
دقت کنید که کاهش سرعت یک خودرو در اتوبان همیشه برای توقف کامل و یا خروج از یک خروجی نیست و ممکن است شما فقط برای جلوگیری از یک تصادف برای یک لحظه کوتاه پا را روی ترمز فشار داده باشید. در چنین مواقعی بلافاصله بعد از رفع خطر دوباره به شرایط طبیعی باز خواهد کرد و با سرعت بالا در اتوبان در همان جهت قبلی حرکت خواهید کرد.
دقیقاً شرایط مشابهی در تعریف واگرایی در تحلیل تکنیکال نیز وجود دارد و ممکن است یک واگرایی بر روی نمودار قیمت تنها باعث یک توقف کوتاه و یک اصلاح کوچک شود و دوباره قیمت بعد از این اصلاح به روند طبیعی و اولیه خود باز گردد. با این حساب تمام واگرایی ها ممکن است مطابق با شرایط مورد نظر شما رفتار نکنند و باعث تغییر کلی روند نشوند. اما با این حال واگرایی ها ممکن است حداقل یک اصلاح کوچک را بر روی نمودار قیمت رقم زده و کمی آن را در جهت برعکس تعدیل نمایند.
آیا روند همیشه با واگرایی میچرخد؟
نکته مهم دیگری که درباره واگرایی ها باید به آن اشاره داشته باشیم این است که آیا همیشه چرخش روند با یک واگرایی همراه است یا اینکه واگرایی ممکن است در برخی مواقع در زمان چرخش روند تشکیل نشود؟ شاید از پاسخ ما کمی تعجب کنید اما تمام تغییر جهتهای کلی بر روی نمودار قیمت همراه با یک واگرایی است و این بار هم ممکن است یا در تایم فریم موردنظر و یا در تایم فریمهای پایینتر تشکیل شده باشد.
کلام آخر
درباره واگرایی ها و نحوه استفاده از آنها در تحلیل تکنیکال صحبت کرده و همچنین نحوه تشخیص واگرایی ها با استفاده از اندیکاتورهای مختلف را نیز برای شما تشریح نمودیم. تمام تلاش ما در مجموعه کانون بورس ایجاد ایدهآلترین شرایط برای انجام معاملات شما در بازار است و در همین راستا دورههای آموزشی مختلفی را نیز به صورت کاملا حرفهای و کامل و جامع برای شما گردآوری کردهایم. در دوره آموزش حضوری فارکس میتوانید تمام این نکات را موبهمو در کنار استاد فرا بگیرید و همچنین در پکیج غیر حضوری فارکس نیز تمامی نکات آموزشی را در اختیار خواهید داشت.
در انتهای مقاله از شما دعوت میکنیم اگر نقطه نظری درباره واگرایی ها در تحلیل تکنیکال دارید آن را در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید تا کمکم تمام کاربران ایرانی بتوانند از این مقاله برای تشخیص واگرایی ها استفاده کنند.
ترتیب پیشنهادی مطالعه مقالات این بخش...
- آموزش رایگان تحلیل تکنیکال مقدماتی تا پیشرفته گام به گام کاربردی
- کامل ترین لیست انواع سبک های تحلیل تکنیکال | نقاط ضعف و قوت
- خط روند در تحلیل تکنیکال چیست | استراتژی معاملاتی قدرتمند با خط روند
- واگرایی چیست | واگرایی در تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال و فارکس
- آموزش حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال | نحوه معامله گری حرفه ای
- پولبک چیست | آموزش حرفه ای ترید با پولبک
- انواع خطوط حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال | بورس, فارکس و ارز دیجیتال
- الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال | آموزش ترید با الگوهای هارمونیک
- اندیکاتور مووینگ اوریج چیست | آموزش اندیکاتور میانگین متحرک
- اندیکاتور مکدی چیست | آموزش اندیکاتور macd
- تحلیل تکنیکال کلاسیک چیست | بهترین الگوهای تحلیل تکنیکال کلاسیک
- استراتژی معاملاتی چیست | ویژگی های استراتژی فارکس
- چگونه استراتژی معاملاتی بسازیم | نمونه استراتژی معاملاتی
- انواع استراتژی معاملاتی در بازارهای فارکس و کریپتو
- لیمیت اوردر در فارکس و ارز دیجیتال چیست | کاربردها
- حد سود و ضرر در فارکس و ارز دیجیتال | روش های مدرن
- تحلیل تکنیکال بهتر است یا فاندامنتال | بررسی بورس، ارز دیجیتال و فارکس
- انواع کندل های ارز دیجیتال | انواع کندل صعودی و نزولی
- بهترین ابزارهای ترید ارز دیجیتال | تحلیل تکنیکالو قورت بده!
- بهترین کتاب تحلیل تکنیکال | بهترین کتاب های آموزش ترید
یک پاسخ
خیلی عالی بود ممنون