ضمن تبریک سال نو، به اطلاع می رساند از تاریخ 26 اسفند ماه 1402 لغایت 25 فروردین ماه 1403، تمامی کلاس های حضوری کانون بورس برگزار نخواهند شد.
لوگو کانون بورس
نوروز مبارک

P/E در بورس چیست + بهترین استراتژی های معاملاتی با پی به ای

پی به ای در بورس چیست
شما در حال مطالعه مقاله ۳۰ از ۳۸ در این سرفصل آموزش رایگان هستید.

P/E در بورس چیست چگونه می توانیم از آن برای انجام معاملات بهینه در بازار استفاده کنیم؟ یکی دیگر از مقالات آموزش رایگان بورس را به بررسی یک مفهوم بنیادی درباره سهم های موجود در بازار بورس ایران یعنی مفهوم پی به ای در بورس اختصاص داده ایم. این نسبت یکی از پارامترهای تعریف شده در تحلیل بنیادی بورس است که تحلیلگران بنیادی از آن برای تعیین ارزش سهام در زمان های مختلف استفاده کرده و تعیین می کند که آیا سهام مورد نظر ارزش و پتانسیل کافی برای افزایش سود کاربران و معامله گران را دارد یا خیر؟

حتی اگر شما از هیچ کدام از تکنیک های تحلیل بنیادی در فرآیند معاملات خود در بازار بورس استفاده نکنید حتماً باید با این نسبت و نحوه محاسبه آن آشنا شوید زیرا در بسیاری از مواقع برای تشخیص و شناسایی سهم های پر بازده و با ارزش در بازار لازم است نسبت پی به ای آن ها مورد بررسی قرار گرفته و شرایط خاصی برای این نسبت لحاظ شود. چه کسانی که به دنبال نوسان گیری در بورس هستند و چه کسانی که فرایند معاملات طولانی مدت را در بازار بورس دنبال می‌نمایند، با استفاده از نسبت پی به ای در بورس می توانید سهم های ارزشمند برای نوع معاملات خود را تشخیص داده و از این تکنیک برای بهینه کردن معاملات خود استفاده کنند.

البته احتمالا ممکن است شما در منابع مختلف و مقالات مختلف درباره نسبت پی به ای در بورس مطالعه کرده باشید و تا حدودی با این نسبت آشنا شده باشید. اما در این مقاله قرار است نکات تجربی و حرفه‌ای را برای معامله گری در بازار بورس با شما در میان بگذاریم که احتمالاً در سایر منابع به این نکات پرداخته نشده است. با دقت به این نکات خواهید فهمید که چگونه می توانید از این ثبت برای انجام معاملات فوق العاده جذاب در بازار بورس استفاده کرده و بازدهی معاملات خود را در بازار به میزان قابل توجهی افزایش دهید.

راهنمای مطالعه نمایش

P/E در بورس مخفف چیست

قبل از اینکه بدانید P/E در بورس چیست ابتدا باید خود این نسبت و فاکتور های موجود در آن را برای شما تعریف کنیم. نسبت P به E در بورس از دو پارامتر قیمت که با P نمایش داده می‌شود و همچنین سود هر سهم که با EPS نمایش داده می‌شود، تشکیل شده است.‌ مفهوم پی به ای در بورس از تقسیم قیمت فعلی سهام بر سود هر سهم آن به دست می آید.

P/E در بورس چیست

پی به ای در بورس چیست

اما P/E در بورس چیست و مفهوم آن اشاره به چه نکته ای در شرایط یک سهم در بازار بورس دارد؟ مفهوم پی به ای در بورس بیشتر برای تعیین ارزش یک سهم مورد استفاده قرار می گیرد و یکی از فاکتورهای تحلیل بنیادی است که می‌توان از آن برای آنالیز شرایط قیمت و پتانسیل رشد قیمت یک سهم استفاده کرد.

پی به ای برای یک سهم در بازار بورس ایران در واقع نشان دهنده نسبت قیمت به سود تقسیم شده برای هر سهم برای هر شرکت است و به عنوان یکی از نسبت های مهم مالی مورد استفاده قرار می گیرد. البته قرار نیست شما هر لحظه‌ این نسبت را برای یک سهم به دست آورید و برای مشاهده آن تنها کافیست به تابلو بازار بورس مراجعه کرده و در هر لحظه این نسبت را برای سهام مورد نظر خود ببینید. در تابلو بازار بورس برای محاسبه این نسبت از تقسیم قیمت پایانی سهام بر EPS آن استفاده می شود.

فرمول محاسبه نسبت P/E در بورس چیست

حالا که از نظر مفهومی میدانید که P/E در بورس چیست و چگونه می توانیم آن را مشاهده کنیم نوبت به این رسیده که فرمول محاسبه این نسبت را نیز با شما در میان بگذاریم. البته بررسی این فرمول برای محاسبه لحظه به لحظه این نسبت برای سهام نیست بلکه سعی داریم تا از این طریق مفهوم پی به ای در بورس را برای شما بیشتر باز کرده و شما را به درک کامل تری نسبت به شرایط این نسبت برسانیم.

پی به ای در بورس چیست

در فرمول پی به ای در بورس از یک کسر بسیار ساده استفاده می شود که در صورت کسر قیمت لحظه ای سهام قرار می‌گیرد و در مخرج کسر نیز نسبت سود هر سهم یا EPS در نظر گرفته می شود. با توجه به اینکه قیمت یک سهم در بازار دائماً در حال نوسان و تغییر است بنابراین این نسبت برای هر کدام از شرکت های موجود در بازار بورس نیز دائماً در حال تغییر خواهد بود.

فرمول محاسبه نسبت P/E در بورس تحت تاثیر افزایش قیمت سهم

نسبت P به E در بورس همانطور که در بالا اشاره کردیم تحت تاثیر دو فاکتور قیمت لحظه‌ای و سود هر سهم برای هر شرکت در بازار بورس قرار می گیرد. اگر فرض کنیم که مقدار سود هر سهم برای یک شرکت در تابلو بازار بورس ثابت باقی بماند فاکتوری که می‌تواند این نسبت را تحت نوسان قرار دهد قیمت است. در چنین حالتی با افزایش قیمت شاهد افزایش مقدار این نسبت برای یک سهم خواهیم بود و در صورتی که شاهد کاهش قیمت باشیم مقدار نسبت پی به ای برای آن روند کاهشی خواهد گرفت.

فرمول محاسبه نسبت پی به ای تحت تاثیر افزایش EPS در بورس

در حالت دوم اگر شاهد افزایش مقدار سود هر سهم باشیم با توجه به اینکه مقدار سود هر سهم در مخرج کسر این نسبت قرار می‌گیرد باید شاهد کاهش پی به ای باشیم. در ادامه و با تجزیه و تحلیل و آنالیز مقدار این نسبت برای سهام های مختلف در بازار بورس سعی میکنیم تا دیدگاه مناسبی نسبت به آنها برای شما ارائه کنیم و حتماً باید این موضوع را در ذهن داشته باشید که افزایش و کاهش قیمت و یا افزایش و یا کاهش سود هر سهم چه تاثیری بر روی این نسبت دارد.

از آنجایی که تحلیل های مختلفی را می توان برای افزایش مقدار سود هر سهم برای یک شرکت انجام داد از این رو حتما باید به این موضوع دقت داشته باشید که نوسانات مقدار پی به ای از چه طریقی و بر اساس چه فرایندی رخ داده است.

انواع P/E در بورس چیست

مفهوم پی به ای در بورس به شما کمک می کند که قبل از ورود به یک معامله ابتدا پتانسیل سهام مورد نظر برای رشد را مورد ارزیابی قرار دهید. اما برای اینکه بهتر بدانید P/E در بورس چیست و چه کمکی می‌تواند به معاملات شما انجام دهد بهتر است انواع مختلف این نسبت را در بازار بورس نیز برای شما تشریح کنیم. البته شاید از خود بپرسید که چرا باید انواع مختلفی برای یک نسبت برای شرکت های مختلف تعریف شود که این موضوع بیشتر به انتخاب EPS برای به دست آوردن مقدار پی به ای برمیگردد. در واقع با توجه به اینکه شما از کدام یک از انواع EPS برای محاسبه فرمولی نسبت استفاده کرده باشید می توان انواع مختلفی را برای آن تعریف کرد.

P/E در بورس چیست

البته برای این منظور در قدم اول شما باید با انواع EPS مورد استفاده در تحلیل بنیادی برای هر شرکت در بازار بورس آشنا شوید که به شرح زیر هستند:

اولین مورد از انواع EPS مقدار دقیق تحقق یافته سود هر سهم در ۱۲ ماه گذشته برای هر شرکت در بازار بورس است. اگر به صورتهای مالی منتشر شده برای هر سهم در سایت کدال مراجعه کرده باشید می توانید مقدار دقیق تحقق یافته سود هر سهم برای هر شرکت را در این سایت مشاهده کنید که برای هر ۱۲ ماه محاسبه میشود. یکی از روش های محاسبه نسبت پی به ای در بورس برای هر سهم استفاده از این نوع سود هر سهم است.

دومین مورد از انواع EPS که می توانید برای محاسبه نسبت پی به ای در فرمول آن به کار ببرید مقدار سود هر سهم پیش بینی شده برای سال مالی آینده در صورت های مالی هر شرکت است. در همان ابتدای سال مالی هر شرکت در صورتهای مالی خود مقدار سود هر سهم را برای کل سال پیش بینی می کند که البته ممکن است این پیش بینی تحقق یابد یا نیابد. اما با این حال ساز و کار بسیار خاصی برای پیش بینی آن وجود دارد که معمولا شرکت‌ها از این ساز و کار استفاده می نمایند که می‌تواند یک پیش بینی نزدیک به واقعیت را برای آنها به دنبال داشته باشد. از این گذشته اگر شرکت های فعال در بازار بورس نتوانند به مقدار پیش بینی شده برای نسبت سود هر سهم برسند یک نقطه منفی برای آنها در بازار بورس محسوب خواهد شد.

با توجه به اینکه شرکت های فعال در بازار بورس معمولا سعی میکنند که در همان ابتدای سال مالی و مقدار سود هر سهم را به صورت کاملا دقیق پیش بینی کرده و در طول سال نیز تمام تلاش خود را حداقل برای رسیدن به مقدار پیش بینی شده انجام دهند. کما اینکه برخی از شرکت ها برای نشان دادن قدرت سودآوری و پتانسیل سهام خود در بازار بورس ممکن است سود هر سهم بیشتری نسبت به مقدار پیش بینی شده در ابتدای سال را نیز رقم بزنند.

اما یک مورد دیگر از انواع EPS وجود دارد که از آن نیز می توان برای به دست آوردن نسبت پی به ای در فرمول این نسبت استفاده کرد. بعد از گذشت ۶ ماه از یک سال مالی معمولاً مقدار سود هر سهم برای فعالیت های ۶ ماه گذشته شرکت محاسبه می‌شود و امکان استفاده از این مقدار نیز برای به دست آوردن نسبت پی به ای برای هر شرکت وجود دارد. البته در برخی از موارد نیز شاهد هستیم که میانگینی از مقدار سود هر سهم به دست آمده برای شش ماه گذشته با نسبت پیش بینی شده برای شش ماه آینده برای به دست آوردن مقدار پی به ای مورد استفاده قرار می گیرد.

حالا نوبت به این رسیده که مقدار پی به ای را بر اساس انواع سود هر سهم که در بالا به آنها اشاره کردیم محاسبه کنیم و شرایط آن را برای تحلیل و بررسی هر سهم در بازار بورس نیز در نظر بگیریم.

نسبت پی به ای پیشرو چیست؟

البته که شما می دانید P/E در بورس چیست. اما وقتی پسوند پیشرو به این نسبت اضافه میشود احتمالا و تعریف آن با تفاوت هایی روبرو خواهد شد. البته در برخی از منابع ممکن است از واژه فوروارد نیز به جای پیشرو در این مدل از پی به ای استفاده شده باشد. نسبت پی به ای پیشرو زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که از مقدار سود هر سهم پیش‌ بینی‌ شده برای سال مالی جاری در فرمول استفاده شده باشد.

در این شرایط در واقع معامله گر به دنبال بررسی شرایط آینده یک سهم است که می تواند دید خوبی نسبت به پتانسیل سوددهی آن برای معامله گر ایجاد نماید. البته هر چند مقدار سود هر سهم یک مقدار پیش بینی شده و تخمینی است و ممکن است حتی تحقق نیابد اما با این حال کل فرایند تحلیل گری در بازارهای سرمایه نیز صد در صد نیستند اما در واقع در حال بررسی شرایط مختلف برای بررسی و پیش بینی آینده قیمت یک سهم هستیم.

در صورتی که شما برای تحلیل شرایط یکسان از نسبت پی به ای پیش رو استفاده کرده باشید در واقع این امکان را برای خود به وجود آورده اید که می دانید ارزش سهام مورد نظر در سال آینده چه تغییراتی خواهد کرد و آیا سهام مورد نظر پتانسیل این را دارد که در طول سال جاری به رشد خوبی برسد یا خیر.

نسبت پی به ای پسرو چیست؟

یکی دیگر از انواع نسبت P به E در بورس مدل پس رو آن است. خیلی ساده است که حدس بزنید که در این مدل از مقدار سود هر سهم محقق شده در ۱۲ ماه گذشته برای فرمول پی به ای استفاده می شود. استفاده از این نسبت برای تحلیل و بررسی آینده یک سهم چندان ارزشی ندارد و بیشتر برای تحلیل گذشته سهام مورد نظر کاربرد دارد. در واقع اگر شما معامله ای در سال گذشته بر روی یک سهم انجام داده باشید می توانید با محاسبه این نسبت برای انتهای سال تشخیص دهید که سهام مورد نظر چقدر مطابق با پیش بینی شما حرکت کرده است و چقدر حرکت آن منطقی بوده است.

البته که یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین تمرکز ها در تحلیل و بررسی قیمت ها در بازار های مالی استناد به گذشته است و این تغییر می تواند حداقل این مهم را برای شما به دنبال داشته باشد که بدانید یک سهم در بازار بورس چقدر نسبت به تحلیل های صورت گرفته شده حرکت می کند و چه مقدار ممکن است تحلیل صورت گرفته شده بر روی آن با اشتباه مواجه شود.

P/E در بورس چیست

نسبت پی به ای میانگین چیست

با مفهوم پی به ای در بورس آشنا شدید و اکنون به خوبی می دانید که انواع P/E در بورس چیست. اما یک مورد دیگر از انواع این سبک وجود دارد که به عنوان نسبت پی به ای میانگین یاد میشود. درک این نسبت نیز در حال حاضر برای شما ساده است و تنها تفاوت آن با مدل‌های قبلی در این است که در آن از مقدار سود هر سهم میانگین گرفته شده میان ۶ ماه گذشته سال که به صورت دقیق تحقق یافته و محاسبه شده و برای شش ماه آینده سال که در حالت پیش بینی قرار دارد استفاده می شود.

در واقع شما اگر سود هر سهم تحقق یافته برای شش ماه گذشته یک سهم را با مقدار پیش بینی شده آن برای شش ماه آتی جمع کرده و این مقدار را تقسیم بر دو کنید میتوانید میانگین سود هر سهم شرکت مورد نظر را برای سال جاری محاسبه نمایید. حالا اگر از این مقدار برای تعیین نسبت پی به ای استفاده کنید در واقع از مدل پی به ای میانگین برای بررسی یک سهم استفاده کرده اید.

با استفاده از این نسبت هم میتوانید نگاهی به شرایط گذشته شرکت مورد نظر در بورس بیندازید و هم شرایط آینده آن را نیز به گونه‌ای پیش بینی و تجزیه و تحلیل کنید.

P به E مطلق چیست؟

مقاله P/E در بورس چیست را با معرفی یکی دیگر از انواع این نسبت یعنی پی به ای مطلق ادامه میدهیم. دقت کنید که معامله گران حرفه ای از انواع مختلفی نسبت پی به ای برای بررسی شرایط متفاوت یک سهم استفاده می نمایند و شما باید بدانید که در هر لحظه کدام گزینه پیش روی شما است و تحلیل درست و بهینه از شرایط سهام مورد نظر خود داشته باشید.

معمولاً مقدار پی به ای مشاهده شده بر روی تابلو بورس برای هر سه مقدار مطلق آن است که از تقسیم قیمت لحظه ای بر سود پیش بینی شده برای آن سهم در طول ۱۲ ماه آتی به دست می آید. این مقدار اصطلاحاً با عنوان پی به ای مطلق شناخته می شود. در این نسبت پی به ای بسیار مهم است که از قیمت روز در محاسبات استفاده شود تا برآورد صورت گرفته شده برای آینده سهام مورد نظر کاملا دقیق و در نهایت تحلیل صورت گرفته شده بر اساس آن نیز به روز باشد.

P به E نسبی چیست؟

مفهوم پی به ای در بورس با بررسی یکی دیگر از انواع این نسبت در بازار سرمایه ادامه می دهیم. دربند قبلی مقدار پی به ای مطلق را برای شما تشریح و تعریف کردیم. حالا سوال بسیار مهم اینجاست که ما پی به ای مطلق را چگونه می توانیم بسنجیم و آن را قرار است با چه چیزی مقایسه کنیم؟ برای این منظور می‌توان از پی به ای نسبی استفاده کرد. برای این منظور برای سهام مورد نظر پی به ای های ۱۰ سال گذشته مورد ارزیابی قرار گرفته و حداقل و حداکثر مقداری نسبت در این بازه زمانی برای آن مشخص میشود.

حالا به راحتی می توانیم بسنجیم که پی به ای مطلق چه شرایطی دارد و در چه وضعیتی قرار گرفته است آیا به کف مقادیر قبلی نزدیک است و یا اینکه از سقف مقادیر قبلی نیز گذشته است.

چگونه می توانیم نسبت P به E را برای سهم های مختلف مشاهده کنیم؟

نسبت P به E در بورس را می توانید از دو طریق مشاهده کنید. برای این منظور می‌توانید به تابلو بورس هر سهم در سایت سازمان بورس مراجعه کرده و مقدار این نسبت را برای آن مشاهده نمایید و یا اینکه از سایت کدال و یا سایر سایتهای دیگر که این نسبت را ارائه می‌کنند استفاده کنید. بهترین و در دسترس ترین مسیر برای مشاهده مقدار نسبت پی به ای برای هر سهم استفاده از تابلو بازار بورس است.

پی به ای در بورس چیست

اهمیت شناخت نسبت پی به ای در بورس چیست

اصطلاح پی به ای در بورس یکی از مهمترین پارامتر ها و فاکتور های مالی و اقتصادی است که حتماً باید از آن برای انجام معاملات خود استفاده کنید و اگر شناخت کافی نسبت به این مفهوم نداشته باشید ممکن است معاملات شما با چالش‌های بسیار زیادی روبرو شود و بتوانید برای انتخاب سهام ایده‌آل برای معامله گری خوب عمل کنید.

به عنوان مثال دو نفری را تصور کنید که هر دو از یک استراتژی معاملاتی مشخص و یکسان برای انجام معاملات در بازار بورس استفاده می نمایند اما فرد اول با اطلاع کامل و تسلط کافی نسبت به نحوه استفاده از نسبت پی به ای برای تشخیص سهم های پر بازده و با ارزش بالا وارد معاملاتی می شود که سود حاصل از آنها به مراتب زیاد است و در حالی که شخص دوم هرچند ممکن است معاملات سودآوری را انجام دهد اما در انتخاب سهام با پتانسیل رشد خوب عمل نکرده و شرایط برای وی مانند فرد اول پیش نمی رود.

همین شرایط را برای کسانی در نظر بگیرید که استراتژی معاملاتی آن ها چندان قدرتمند نیست اما با استفاده از تکنیک انتخاب یک سهم با پتانسیل رشد بالا می توانند با همان درصد موفقیت های پایین شرایط فوق العاده جذابی را برای معاملات خود در بازار بورس رقم بزنند.

در واقع شما این نکته را در ذهن خود داشته باشید که انتخاب سهم هایی با پتانسیل رشد بالا و نوسانات قابل توجه می تواند میزان سودآوری شما را در بازار تحت تاثیر قرار دهد. این تاثیر گذاری به میزانی خواهد بود که ممکن است حتی با کسی که قدرت معاملاتی چندان قابل توجهی ندارد اما دست روی سهم هایی با پتانسیل رشد بسیار بالا می گذارد در نهایت موفق به سرمایه گذاری بهتری نسبت به کسی شود که قدرت معاملاتی بالایی دارد اما قدرت تشخیص سهم هایی با پتانسیل رشد بالا را ندارد.

برای یک بازار مانند بازار بورس که ریسک معاملاتی بسیار زیادی دارد و دائماً شاهد ضرر افراد بسیار زیادی در این بازار هستیم غافل بودن از موضوع بسیار مهمی مانند نسبت پی به ای نشان از ناآگاهی یک معامله گر دارد. در واقع افراد آگاه و معامله گران حرفه ای هرگز چنین فرصتی را از دست نمی دهند و حتماً در معاملات خود از آن استفاده می نمایند.

از این گذشته علاوه بر امکان تشخیص سهم هایی با پتانسیل رشد بسیار بالایی نسبت به شما کمک می‌کند تا ریسک خود را نیز در فرایند معاملات در بازار بهینه کنید. سهم هایی با مقدار پی به ای های متفاوت دارای ریسک معاملاتی متفاوتی خواهند بود و شما اگر تسلط کافی نسبت به این بررسی را نداشته باشید عملاً ممکن است ریسک معاملاتی شما به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند.

پی به ای در بورس چیست

تحلیل فاندامنتال سهام در بورس بر اساس نسبت P به E

نسبت P به E در بورس را برای شما تشریح کردیم و مفهوم این نسبت را تا اندازه ای برای شما بیان نمودیم. در این قسمت سعی داریم تا مفهوم پی به ای در بورس را برای شما کمی کرده و روش استفاده از این نسبت برای انجام معاملات مختلف را ارائه کنیم. البته دقت داشته باشید که مواردی که در ادامه برای شما بیان می نماییم به صورت تجربی به دست آمده و ممکن است همیشه در بازار صادق نباشند. از این گذاشته رفته به رفته و با تغییر ساختار بازار نیز ممکن است تقسیم بندی ما در ادامه با چالش روبه‌رو شود اما سعی میکنیم تا به مرور زمان این تقسیم بندی را برای شما به روز رسانی کنیم تا بتوانید دائم از این مقاله برای تجزیه و تحلیل سهم های مختلف با استفاده از نسبت پی به ای استفاده نمایید.

نکاتی که در ادامه به شما معرفی می کنیم باعث می شود تا بتوانید سهم هایی را در بازار بورس شناسایی کنید که پتانسیل رشد قابل توجهی داشته و سرمایه ‌گذاری برای آنها می‌تواند سودآوری مناسبی را برای شما به دنبال داشته باشد. بسیار مهم است که شما قبل از ورود به یک معامله و خرید یک سهم بدانید که شرایط سهام مورد نظر از میزان نوسانات روزانه و ماهانه چقدر است و چقدر احتمال این دارد که هدف شما در بازه زمانی کوتاهی محقق شود.

به عنوان مثال ممکن است یک سهم در فرایند صعود خود یک مسیر ۵۰ درصدی را در ۵۰ روز طی کند و سهام دیگری همین مسیر را در ۱۰ روز طی کند. هرچند هر دو این سهم ها در نهایت سود ۵۰ درصدی را به سرمایه گذاران خود اعطا کردند اما تفاوت میان آنها بسیار زیاد است. از طرفی دیگر اگر نمودار قیمت سهم های مختلف در بازار بورس را با نمودار شاخص کل بورس مقایسه کنید متوجه می شوید که رفتار آنها تحت تاثیر رفتار شاخص بورس با یکدیگر متفاوت است.

به عنوان مثال فرض کنید که شاخص کل بورس کشور در یک روز معاملاتی دو درصد افت را تجربه کرده باشد. بله همه ما میدانیم که در چنین شرایطی اکثر سهم های تعریف شده در بازار روند منفی داشته اند و احتمالاً با قیمت پایانی منفی نسبت به روز گذشته بازار را به اتمام می رسانند. اما آیا تمام سهم ها با همین دو درصد منفی شرایط خود را به پایان می رسانند؟

ممکن است یک سهم در همان روز معاملاتی با شش درصد منفی همراه باشد و سهام دیگری با نیم درصد منفی بازار را به پایان برساند. این موضوع در حقیقت به میزان نوسانات یک سهم و شدت نوسانات آن بستگی دارد و اطلاع از آن می تواند سهم های با ریسک بسیار زیاد را به شما نشان دهد. اگر به دنبال بهینه کردن معاملات خود هستید و یا سعی دارید تا ریسک معاملات خود را به حداقل میزان ممکن برسانید میتوانید دنبال ورود به سهام هایی باشید که نوسانات خیلی شدیدی ندارند و حرکت آنها نسبت به زمان هایی که شاخص بورس با روند منفی و مثبت روبرو می شود ملایم است.

یا اگر به دنبال ریسک معاملاتی بسیار زیاد هستند و سعی دارید در یک بازه زمانی کوتاه مدت سود قابل توجهی را از معاملات خود به دست آورید می توانید معاملات خود را به سمت سهم هایی پیش ببرید که رشد آنها در اثر روند شاخص به مراتب تصاعدی است در این موضوع البته می‌تواند ریسک بیشتری را نیز در ضررها برای شما ایجاد کند.

برای شناخت چینی سرمایه در بازار بورس می توانید از روش های مختلفی استفاده نمایید. مقدار نوسانات آنها را در بازه های زمانی مختلف نسبت به شاخص بورس با یکدیگر مقایسه کنید و یا با استفاده از فیلترهای مختلف سهم هایی را پیدا کنید که معمولاً با نوسانات بیشتری همراه هستند. یکی از روش های رایج برای تشخیص چنین سرمایه در بازار بورس ایران استفاده از نسبت پی به ای است. در ادامه سعی داریم یک تقسیم‌بندی از مقدار این نسبت در بازار بورس برای شرکت های مختلف شماره هایی کنیم که با دقت به آنها میتوانید شرایط سهام ها از نظر میزان نوسانات در طول هر روز و مقدار سود دهی آنها را تجزیه و تحلیل کرده و به دست آورید.

وقتی نسبت P/E مثبت و بین ۰ تا ۳ است

اگر با مفهوم پی به ای در بورس به خوبی آشنا باشید می دانید که وقتی مقدار سهام شناور یک شرکت در بازار بورس بسیار زیاد باشد می توانیم آن را با یک شرکت کند در نظر بگیریم که عملاً خیلی نمی‌تواند سودآوری قابل توجهی را در سال ایجاد کند و حتی به وجود آمدن سود های بسیار زیاد به دلیل تعداد سهم های بسیار زیادی که برای آن تعریف شده باعث می‌شود تا سود هر سهم آن به مقدار قابل توجهی کاهش یابد.

در واقع شرکت هایی که مقدار سهام تعریف شده برای آنها بسیار زیاد است نمی توانند سود هر سهم خیلی زیادی را برای هر سال مالی ایجاد نمایند و این مقدار برای آنها تعداد خیلی زیادی نخواهد بود. از طرف دیگر با توجه به اینکه مقدار سهام آنها در بازار بسیار زیاد است معمولاً روش های قیمتی آنها نیز به کندی صورت می پذیرد و شاهد افزایش قیمت های خیلی هیجانی در نمودار آنها نخواهیم بود.

بسیاری از سهم های تعریف شده در بازار با وجود اینکه قدمت خیلی زیادی دارند اما هنوز حتی موفق به رسیدن به قیمت هزار تومانی هم نشده اند در حالی که بسیاری از استحمام بعد از یکی دو سال به دلیل پوست بسیار بالا با قیمت های ۲۰ تا ۳۰ هزار تومان نیز در حال معامله هستند.

با توجه به اینکه سود هر سهم و قیمت چنین سهم هایی بسیار محدود و کم است نسبت پی به ای برای آنها خیلی زیاد نخواهد شد. هم پتانسیل سوددهی این دسته از شرکت ها بسیار کم است و هم در صورت ورود به ضرر نیز معاملات شما با ضرر های خیلی سنگین روبه‌رو خواهد شد. کمتر می توانید آنها را در صف خرید و فروش ببینید و نقدشوندگی بسیار بالایی را نیز می توانیم برای آنها متصور باشیم.

اگر به دنبال یک معامله گری طولانی مدت در بازه‌های زمانی بیش از یک سال در بازار بورس هستید خرید چنین صحنه هایی می تواند سود خوبی برای شما ایجاد کند اما برای نوسان گیری به هیچ وجه مناسب نیستند. زیرا در بازه های زمانی کوتاه مدت و میان مدت خیلی نمی توانند رشد قابل توجهی را در قیمت خود ایجاد کنند.

P/E در بورس چیست

وقتی نسبت P/E مثبت و بین ۳ تا ۹ است

بررسی شرایط استفاده از اصطلاح پی به ای در بورس را در یک تقسیم بندی دیگر از این نسبت ادامه می دهیم. وقتی نسبت پی به ای کمی افزایش پیدا می کند این موضوع می تواند از ۲ شرایط مختلف نشات گرفته باشد. اگر پایه و اساس را همان شرکت های دسته قبلی در نظر بگیریم، برای این که این نسبت برای آنها افزایش پیدا کند یا باید شاهد افزایش قیمت قابل توجه آنها نسبت به سود هر سهم باشیم و یا اینکه سود هر سهم شرکت مورد نظر به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده باشد.

هر دوی این حالتها شرایطی را به وجود می‌آورد که سرمایه گذاری بر روی یک شرکت در بازار بورس حداقل برای میان مدت و کوتاه مدت جذاب تر به نظر برسد. در نظر داشته باشید که تعیین سود هر سهم خیلی زیاد برای یک شرکت در بازار بورس به هیچ وجه نمی تواند پوئن مثبت باشد. به نظر شما چرا یک شرکت ممکن است سود تقسیمی خیلی زیادی برای خود در نظر بگیرد؟ آیا جز این است که پتانسیل مناسبی برای خود در بازار بورس در طول سال مالی جاری مشاهده نمی کند و برای تغییر کاربران برای خرید تصمیم گرفته که سود تقسیمی هر سه را به مقدار قابل توجهی افزایش دهد؟

اگر نحوه تغییرات و نوسانات قیمت سهم هایی را در بازار بورس که رشد قابل توجهی را رقم می‌زنند و سودآوری بسیار زیادی از نظر نوسانات قیمت برای کاربران خود ایجاد می کنند را مورد بررسی قرار دهیم متوجه میشویم که آنها سود تقسیمی برای هر سهم خیلی بالایی در نظر نمی‌گیرند. در واقع این دسته از شرکت ها می دانند که کیفیت کار مناسبی از نظر شرایط سرمایه گذاری خواهند داشت و به همین دلیل به دنبال تغییر کاربران با افزایش مقدار سود هر سهم برای خرید و ورود به سهام خود نیستند.

میزان نوسانات این دسته از شرکت ها در بازار بورس نسبت به شرکتهای دسته قبلی بیشتر است و رسیدن به اهداف معاملاتی برای آنها در بازه های زمانی کوتاه تری رخ می دهد. البته شایان ذکر است که همانطور که در دو سه بند قبلی اشاره کردیم نوسانات قیمتی شرکت ها در شرایط منفی و در فرایند نزولی نیز بیشتر است و ممکن است حتی آن‌ها وارد صف خرید و فروش سنگین هم شوند.

برای کسانی که به تازگی وارد فرآیند معاملات در بازار بورس شده و به دنبال انجام معاملات با ریسک متوسط و پتانسیل سود مناسب هستند انتخاب این دسته از شرکتها برای معامله گری و نوسان گیری می تواند گزینه خوبی باشد. البته به شرطی که به دیدگاه مناسبی از نظر نوسان گیری در بورس رسیده باشید و تسلط کافی بر روی معاملات خود در این بازار داشته و بتوانید معاملات و احساسات خود را کنترل کنید.

  • وقتی نسبت P به E مثبت و بین ۹ تا ۵۰۰ است

بررسی شرایط استفاده از نسبت P به E در بورس را در یکی دیگر از دسته بندی ها یعنی قرار گرفتن نسبت پی به ای در بازه ۹ تا ۵۰۰ ادامه میدهیم. این دسته از شرکتها در واقع تعمیم یافته دسته قبلی با میزان پتانسیل بسیار بالاتر در حرکت های مختلف نزولی و صعودی هستند. در واقع کم کم با افزایشی نسبت به سمت معامله گری بر روی شرکتهای می رویم که ریسک سرمایه گذاری بر روی آنها افزایش پیدا می کند و در عوض پتانسیل سوددهی آنها نیز در بازار به همان نسبت با افزایش روبرو می شود.

انجام معامله بر روی شرکتهای که در این دسته قرار می گیرند برای افراد تازه وارد به بازار بورس را چندان توصیه نمی‌کنیم زیرا ممکن است ریسک بسیار بالایی برای آنها ایجاد کند و آنها نتوانند احساسات و شرایط معاملات خود را کنترل نمایند.

وقتی نسبت P/E مثبت و بیشتر از ۵۰۰ است

پی به ای در بورس چیست یکی دیگر از دسته بندی هایی که در تبیین شرایط استفاده از اصطلاح پی به ای در بورس باید به بررسی آن بپردازیم شرکت‌هایی است که این نسبت برای آنها به مقدار قابل توجهی افزایش پیدا کرده و به بالای ۵۰۰ هم رسیده است. این دسته از شرکت ها دو حالت دارند یا اینکه قیمت سهام آنها در بازار بورس به مقدار قابل توجهی افزایش پیدا کرده و یا اینکه مقدار سود هر سهم آنها به قدری کم است که باعث شده تا نسبت پی به ای با افزایش قابل توجهی روبرو شود.

معامله گری بر روی این دسته از سهام ها مخصوصاً برای نوسان گیری نیاز به تسلط فوق العاده زیادی دارد و اگر شما تسلط کافی بر روی معاملات خود در بازار نداشته باشید با چالش بسیار سنگینی روبرو شده و نمی توانید معاملات موفقی را برای خود رقم بزنید. اگر ریسک پذیری خیلی بالایی در فرآیند نوسان گیری در بازار بورس را ندارید بهتر است سراغ این دسته از شرکتها و سهم آن نروید و معاملات خود را معطوف به شرکت‌های کنید که این نسبت برای آنها کمتر است. معمولاً شرکت های بسیار کوچک که سهام شناوری خیلی زیادی در بازار بورس ندارند در این دسته بندی قرار می گیرند که نمی توانید خیلی با حجم معاملاتی فوق العاده سنگین وارد آنها شویم اما نوسانات قیمت آنها در بازار به میزان قابل توجهی نسبت به شرکتهای دسته های قبلی بیشتر است.

وقتی نسبت P/E منفی است

نسبت P به E در بورس گاهی اوقات برای یک سهم یا یک شرکت منفی است. با توجه به اینکه قیمت یک سهم به هیچ وجه نمی تواند منفی باشد رسیدن به مقدار منفی برای مقدار پی به ای به زمانی رخ خواهد داد که سود تقسیمی پیش بینی شده برای آن منفی باشد. البته شاید اگر بخواهیم با دید منفی به این موضوع نگاه کنیم این دسته از شرکتها پتانسیل خوبی نخواهند داشت و سرمایه گذاری بر روی آنها اشتباه به نظر می رسد. اما تجربه نشان می‌دهد که این دسته از شرکتها نیز پتانسیل سودآوری بسیار بالایی در بازه های زمانی کوتاه مدت دارند و انجام معامله برای آنها می تواند سود قابل توجهی را برای معامله گران در بازه های زمانی کوتاه مدت ایجاد کند.

برای کسانی که در شروع ورود به بازار بورس هستند استفاده از نماد این دسته از شرکتها برای معامله گری با ریسک بسیار زیادی همراه است و بهتر است سراغ آنها نروید. زیرا افزایش ریسک وقتی تسلط شما به معامله گری بالا نیست باعث از بین رفتن دارایی ها شده و می تواند شرایط بدی را برای معاملات شما ایجاد کند.

مقایسه P به E شرکت با گروه و صنعت در بورس

نکته دیگری که در شرایط استفاده از نسبت پی به ای برای انجام معاملات در بازار بورس باید به آن اشاره داشته باشیم مقایسه این نسبت برای هر سهم و هر شرکت با میانگین مقدار پی به ای گروه و صنعت مورد نظر است. در بازار بورس و در تابلو بازار بورس می توانید شرکت های مختلف موجود در بازار را در دسته بندی های مختلف که تشکیل یک گروه و صنعت خاص را می‌دهند مشاهده کنید که در همان تابلو بورس مقدار میانگین برای نسبت پی به ای هر گروه محاسبه شده و قابل مشاهده است.

اگر نسبت پی به ای برای یک شرکت و یا یک سهم از میانگین های نسبت برای کل صنعت مورد نظر کمتر باشد نشان از وجود ضعف هایی در شرکت مورد نظر خواهد داشت و بهتر است شما سراغ سهم هایی در هر صنعت بروید که مقدار این نسبت برای آنها بیشتر از میانگین گروه است. این موضوع می‌تواند پتانسیل سودآوری آنها را در فرآیند سرمایه گذاری برای شما افزایش دهد.

معایب تحلیل سهم بر اساس نسبت پی به ای در بورس

نسبت P به E در بورس بیشتر یک پارامتر مالی است و ممکن است بر اساس مواردی مانند دستکاری های نسبت سود هر سهم و مواردی از این دست با چالش‌های بسیار زیادی روبرو باشد. در بهترین حالت اگر شما از مقدار به دست آمده برای این نسبت در تابلو بازار بورس مطمئن باشید باز هم برای شما این ریسک وجود دارد که سایر فاکتورها ممکن است خلاف جهت روند باشند.

در واقع هدف ما از بیان این بند این است که این نسبت تنها یکی از ده ها فاکتور مهمی است که در تحلیل بنیادی مورد استفاده قرار می گیرد و شما نمی توانید تنها با اتکا بر آن وارد معاملات مختلف شده و دست به خرید و فروش سهام بزنید. از این گذشته در زمان انتخاب سهم های با پتانسیل بالا برای رشد نیز بایستی مواردی مانند کنترل ریسک را نیز در نظر بگیرید و اگر در بازار بورس تازه کار هستید توصیه می کنیم که حتماً از سهم هایی برای معامله گری استفاده کنید که ریسک کمتری داشته و شدت نوسانات آنها خیلی بالا نیست.

حتما بخوانید: تفاوت تتر با دلار

جمع بندی از نکات P/E در بورس

نسبت P به E در بورس را برای شما تعریف کردیم و نکات لازم برای استفاده از این نسبت برای معامله گری در بازار نیز با شما در میان گذاشتیم. اصطلاح پی به ای در بورس از گذشته به عنوان یکی از مهم‌ترین اصطلاحات بورس مورد استفاده معامله گران و کاربران قرار میگرفت و آنها برای رسیدن به یک دیدگاه کلی درباره آینده یک سهم از این نسبت استفاده می کردند. اکنون با تسلط کامل نسبت به نحوه استفاده از این نسبت برای تشخیص سهم های با پتانسیل رشد بالا بهتر می توانید معاملات خود را به سمت سهم هایی ببرید که امکان رسیدن به سود قابل توجه در آنها وجود دارد.

توصیه ما در سایت کانال بورس رعایت کامل سیستم مدیریت سرمایه و بهینه سازی کامل ریسک های سرمایه گذاری در بازار بر روی معاملات مختلف است. اگر شما در حال انجام معامله در بازار بورس ایران هستید به مقدار کافی ریسک به معاملات خود و سرمایه گذاری خود اضافه کرده اید و دیگر قرار نیست با افزایش قابل توجه ریسک شرایط بدی را برای سرمایه های خود ایجاد نمایید.

کسب آموزشهای حرفه ای لازم برای تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی بورس و همچنین شرکت در دوره بورس می تواند تسلط شما را برای استفاده از روش های مختلف به میزان قابل توجهی افزایش داده و معامله گری در کنار اساتید یکی دیگر از نکاتی است که به تجربیات شما در این بازار اضافه خواهد کرد می‌تواند تبدیل به سکوی پرتابی برای انجام معاملات بهتر و ایده آل تر برای شما شود. در انتها شما را دعوت می‌کنیم اگر درباره نسبت پی به ای در بورس سوالی در ذهن دارید و یا نکته ای در ذهن دارید که در این مقاله به آن اشاره نشد می توانید آن را در بخش دیدگاه ها با ما در میان بگذارید.

ترتیب پیشنهادی مطالعه مقالات این بخش...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

روش‌های پرداخت و ثبت نام

ارزش دوره: ۱8٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان

قیمت جشنواره: ۱4/۸۰۰/۰۰۰ تومان

پیش پرداخت: 2٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان

روش‌های پرداخت و ثبت نام

ارزش دوره ۱۷٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان

قیمت جشنواره: ۱۳/۸۰۰/۰۰۰ تومان

تماس فوری با شما

موضوع تماس با شما: