DPS چیست و چگونه میتوانیم از آن برای انجام معاملات بهتر در بازار بورس استفاده کنیم؟ در سری مقالات آموزش رایگان بورس سعی داریم تا اصطلاحات رایج بورس را به صورت کامل به شما معرفی کنیم. البته در این باره سعی ما بیشتر ارائه مطالب آموزشی کاربردی برای انجام معاملات بهتر در بازار است. وگرنه اینکه بدانیم DPS چیست به تنهایی نمیتواند کمک حالی برای داشتن سرمایه گذاری بهتر در بازار بورس باشد. نکته بسیار مهمی که درباره DPS و اصطلاحات این چنین باید عنوان کنیم این است که این اصطلاحات در کنار تعریفهای ساده و مفهوم روشنی که دارند، در پشت پرده به نوعی ویژگیهای یک سهم را تعریف مینمایند. به این معنی که اگر شما بتوانید به خوبی این ویژگیها را درک کنید، میتوانید از آنها برای انتخاب سهمهای ارزندهتر برای سرمایه گذاری استفاده کنید.
در بسیاری از مواقع همین نکات ساده هستند که میتوانند یک سرمایه گذاری کاملاً متفاوت در بازار بورس رقم بزنند. در همین راستا در این مقاله ابتدا به تعریف DPS در بازار بورس خواهیم پرداخت و سپس سعی میکنیم که نکات کاربردی مورد استفاده برای سرمایه گذاری از طریق آن را نیز به شما ارائه کنیم. نکات ارائه شده همگی تجربی هستند و در حال حاضر افراد حرفهای از این نکات برای انجام سرمایه گذاری های بهتر استفاده میکنند. با ما در کانون بورس همراه باشید.
نکات کلیدی مقاله:
- DPS در بورس مخفف Dividend per Share به معنی مقدار سود تقسیم شده از سوی شرکتهای فعال در بازار بورس به ازای هر سهم عادی است.
- DPS بالا یا منفی هر یک ویژگی های خاص خود را دارد. ممکن است در برخی مواقع DPS پایین و منفی نیز سهام ارزندهای را در بازار تعریف نماید.
- مقدار DPS در بورس هم به مقدار EPS و هم به سیاستهای شرکتها در بازار بستگی دارد.
[lwptoc]
DPS در بورس مخفف چیست
قبل از اینکه به صورت مفهومی بدانید که DPS در بورس چیست لازم است تا این اصطلاح را برای شما معنی کنیم. DPS مخفف عبارت Dividend per Share است. این عبارت به معنی مقدار سود تقسیمی به ازای هر واحد سهام هادی برای شرکت های فعال در بازار بورس میباشد. سود تقسیمی برای هر واحد سهم در بازار بورس میتواند نشان دهنده موارد مختلفی درباره یک سهم باشد. مواردی مانند میزان سود خالص شرکت برای هر سهم یا EPS و سیاست های شرکت برای سرمایه گذاری و کارهای اقتصادی میتوانند در مقدار DPS تأثیر داشته باشند. در ادامه درباره تمام این جزئیات صحبت خواهیم کرد.
DPS در بورس چیست
DPS در بورس چیست و چرا این اصطلاح اهمیت پیدا کرده است؟ این اصطلاح در واقع به مقدار سود تقسیم شده میان سهامداران عادی یک سهم در بازار بورس اشاره دارد. همان طور که میدانید برای کسب سود در بازار بورس از فرایند خرید یک سهم دو روش وجود دارد. روش معمول کسب سود از بالا رفتن قیمت سهام خریداری شده است. در این فرایند وقتی شما سهامی را با قیمت پایین خریداری کرده و با قیمت بالا به فروش برسانید، به سود دست پیدا خواهید کرد. اما روش دومی نیز برای کسب سود در این بازار وجود دارد. در روش دوم شرکت های فعال در بازار بورس در پایان سال مالی درصدی از سودهای به دست آورده در تجارت خود را میان سهام داران در بازار تقسیم مینمایند. این مقدار سود با عنوان DPS شناخته میشود.
پس درک میکنید که DPS در واقع مقداری از سود حاصل از فعالیتهای یک شرکت در سال مالی گذشته است نه همه آن. در واقع بعد از پایان سال مالی و بعد از برگزاری جلسه مجمع عمومی، درباره سود حاصل شده در سال گذشته تصمیم گیری میشود. مسلماً برخی از این سود به سرمایه گذاری و انجام فعالیتهای اقتصادی مختلف برای بهتر کردن شرایط شرکت اختصاص می باید. طرحهای اقتصادی مختلفی از سوی شرکت های فعال در بازار بورس هر ساله برای ایجاد شرایط بهتر اجرا میشود که این طرحها نیاز به سرمایه و نقدینگی خواهند داشت. محل تأمین این نقدینگی معمولاً سود حاصل از فعالیتهای شرکت در سال گذشته است؛ بنابراین شرکت ها بعد از محاسبه کل سود خالص شرکت در سال گذشته، درباره آن تصمیم گیری کرده و درصدی از آن را نیز به عنوان سود حاصل از سرمایه گذاری به سهام داران اختصاص میدهند.
مقدار DPS چقدر است؟
ممکن است با خود بیندیشید که مقدار DPS در بورس چیست و شرکت های فعال در بازار چگونه باید این مقدار را محاسبه نمایند؟ البته برای محاسبه DPS در بورس فرمول خاصی وجود دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. اما قبل از آن لازم دانستیم تا قوانین مربوط به محاسبه این اصطلاح را در بازار بورس بیان کنیم. به صورت کلی یک قانون از سوی سازمان بورس تعیین شده است که طبق آن شرکت های فعال در بازار بورس حداقل باید ۱۰ درصد از سود خالص خود را به عنوان سود حاصل از سرمایه گذاری به سهام داران و دارندگان سهام عادی آن اختصاص دهند. دقت کنید که این مقدار یک مقدار حداقلی است و تصمیم گیری نهایی برای آن به عهده خود شرکت ها خواهد بود.
نکته مهم دیگری که لازم است تا درباره DPS به آن اشاره کنیم، حتمی نبودن این سود برای تمام شرکت ها است. هر چند طبق قانون شرکت ها باید ۱۰ درصد از سود حاصل خود را میان سهام داران تقسیم نمایند، اما وقتی یک شرکت در سال مالی اخیر خود زیانده باشد، عملاً خبری از سود خالص نبوده و در نتیجه خبری از DPS هم نخواهد بود.
فرمول محاسبه DPS در بورس چیست
برای اینکه درک بهتری نسبت به DPS پیدا کنید، لازم است تا فرمول محاسبه آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم. به صورت کلی روش های مختلفی برای محاسبه DPS وجود دارد که در این مقاله سعی داریم تا دو روش و دو فرمول اصلی آن را با شما در میان بگذاریم. پارامترهای اقتصادی مانند DPS معمولاً از طریق محاسبات پیچیده به دست میآیند و اطلاعات زیادی برای رسیدن به آنها باید مورد بررسی قرار گیرد. اولین راهحل برای محاسبه DPS استفاده از فرمول زیر است:
برای محاسبه DPS از طریق این فرمول تنها کافی است سود خالص کل یک شرکت در یک سال مالی محاسبه و مقدار سود ممتاز تقسیم شده در آن سال مالی را از سود کل کم کرده و در نهایت بر کل تعداد سهام در انتهای سال مالی تقسیم کنید. در نظر داشته باشید که سود ممتاز توزیع شده در طول یک سال مالی حتماً باید از سود کل در این فرمول کسر شود. به همین راحتی میتوان برای محاسبه سود تقسیم شده به ازای هر سهم اقدام کرد. البته استفاده از این فرمول برای محاسبه سود تقسیم شده به نظر مجمع نیز بستگی خواهد داشت. زیرا ممکن است مجمع تصمیم به سرمایه گذاری بیشتر و یا تأمین نقدینگی از سود به دست آمده نماید. از این رو میتوان با فرمول دیگری به صورت ضریبی از EPS برای محاسبه سود تقسیمی استفاده کرد که در ادامه به بررسی آن میپردازیم.
به روز رسانی می شود.
- بورس چیست به زبان ساده
- اصطلاحات بازار بورس به زبان ساده + کاملترین پکیج
- آموزش رایگان بورس از صفر تا صد از مبتدی تا پیشرفته
- پیش بینی بورس
- حجم مبنا در بورس چیست و کاربردهای آن در بازار
- بهترین سایت های بورسی برای تحلیل تکنیکال و فاندامنتال از ۱ تا ۲۰
- قیمت پایانی سهم در بورس چیست و نحوه محاسبه آن
- تحلیل شاخص کل بورس از سال ۱۳۹۰ تاکنون + بهترین مقاله بررسی بورس ایران
- مزایا و معایب سرمایه گذاری در بورس
- دامنه نوسان در بورس و فرابورس چقدر است؟
- نماد بورسی چیست و معرفی نماد شرکت های مختلف در بازار بورس
- سیگنال بورس + آموزش سیگنال خرید و فروش سهام بورس ایران
- عرضه اولیه در بورس چیست و نحوه خرید عرضه اولیه سهام
- صف خرید و فروش در بورس چیست و ۱۰ نکته طلایی صف در بورس
- روانشناسی بازار بورس ایران + ۲۰ راهکار کلیدی برای کنترل هیجانات
- حباب در بورس چیست + روش های حرفه ای و کاربردی برای تشخیص حباب بورس ایران
- حجم معاملات در بورس چیست + ۱۰ کاربرد استثنایی حجم در معاملات بورس ایران
- EPS در بورس چیست + ارائه نکات معامله گری با EPS
- بورس ایران یا ارز دیجیتال + مقایسه صفر تا صد سرمایه گذاری در دو بازار محبوب
- DPS در بورس چیست + نکات کلیدی معامله گری با DPS
- مدیریت سرمایه در بورس چیست + از فرمول تا استراتژی های حرفهای
- تاثیر قیمت دلار بر بورس ایران + نکات طلایی معاملهگری
- آموزش نوسان گیری در بورس + ۲۵ نکته حرفهای نوسان گیری
- سرمایه گذاری با پول کم در بورس + معرفی سهام
- اشتباهات رایج در بورس که می توانند سرمایه شما را به باد دهند
- آیا تحلیل تکنیکال در بورس ایران کار می کند؟ + آموزش
- تحلیل بنیادی در بورس چیست + معرفی تکنیک های تحلیلی
- آموزش کامل نمودار شمعی در بورس + کندش شناسی حرفه ای و کاربردی