بورس چیست ؟
در این مقاله قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که بورس چیست ؟
ابتدا باید به این موضوع بپردازیم که بورس چگونه شکل گرفت ؟
تاریخچه پیدایش واژه بورس به قرن پانزدهم میلادی بازمیگردد. در آن زمان، تجار و بازرگانان در کشور بلژیک، دور هم جمع میشدند و داراییها و کالاهای خود را با یکدیگر معامله میکردند . جایی که این افراد دور هم جمع میشدند وخرید و فروش انجام میدادند مقابل خانه شخصی به نام واندر بورس بود. به همین دلیل از آن تاریخ به بعد به مکانهایی که مردم در آنجا معامله داراییها و کالاهای خود را انجام میدادند، بورس میگفتند .
طبیعتا در آن زمان این مکانها دارای نظم خاصی نبودند و طبق یک شیوهی مشترک، کار نمیکردند. در یک مثال ساده شاید شبیه “بازارهای روز” امروزی بودند. اما رفته رفته این مکانها منظم و هدفمندتر شدند و در نهایت به یکپارچگی خوبی رسیدند. به طور مثال پس از مدتی فقط بازرگانان و تجار میتوانستند در این بازار خرید و فروش انجام دهند. در بازار بورس امروزی هم، فقط افرادی میتوانند در بازار بورس خرید و فروش انجام دهند، که کد بورسی داشته باشند.
لینک : برای آشنایی با اخذ کد بورسی این مقاله را مطالعه کنید
بورس اوراق بهادار به بازارهایی اطلاق میشود که برای انتشار ، خرید و فروش سهام استفاده میشوند . هر شرکت در بورس میتواند بخشی از سهام خود را در بازار منتشر کند و سرمایهگذاران میتوانند سهام منتشر شده توسط شرکت را در بازار، خرید و فروش کنند. در واقع سهام هر شرکت در بازار به عنوان یک دارایی محسوب میشود. پس میتوان نتیجه گرفت بازار بورس جایی است که سرمایهگذاران میتوانند مالکیت چنین داراییهای که قابل سرمایه گذاری هستند را بخرند و بفروشند. بورس اوراق بهادار برای توسعه اقتصادی بسیار مهم و حیاتی تلقی میشود ، زیرا این امکان را به شرکتها میدهد تا سریعاً به سرمایه از طریق مردم، دسترسی پیدا کنند. بورس اوراق بهادار به دو هدف بسیار مهم خدمت میکند. مورد اول تأمین سرمایه برای شرکتهایی است که میتوانند از آن سرمایه برای تأمین اعتبار و گسترش مشاغل خود استفاده کنند. اگر شرکتی ده میلیون سهم از سهام خود را که در ابتدا با قیمت ۱۰۰۰ تومان به ازای هر سهم به فروش می رسد منتشر کند، آنگاه ۱۰ میلیارد سرمایه در اختیار شرکت قرار میدهد که بتواند برای رشد کسب و کار خود استفاده کند. (منهای هر هزینه ای که شرکت برای مدیریت سهام پرداخت میکند). حال سرمایه گذارانی که سهام این شرکت را خریداری کرده اند هم به رونق کسب و کار شرکت کمک کردهاند و نیز در اثر این رونق و با افزایش قیمت سهام شرکت، کسب سود کرده اند. در واقع سرمایه گذاری در بورس یک نوع سرمایه گذاری برد برد است . در بازار بورس شرکت ها با انتشار سهام خود به جای وام گرفتن از بانک، سرمایه مورد نیازشان جهت گسترش و توسعه کسب و کار را، تامین میکنند. به این صورت درگیر داستانِ سودهای بانکی نمیشوند و در نهایت حاشیه سود شرکت هم، بالاتر میرود .
هدف بعدی که بورس آن را محقق میکند این است که سرمایه گذاران را در سود شرکت، سهیم میکند. سرمایهگذاران میتوانند به دو روش از خرید سهام سود ببرند. برخی از سهامها، سود سهام عادی را پرداخت میکنند (مبلغ معینی که به ازای هر سهم، سالانه از سود شرکت به سهامداران پرداخت میشود ). راه دیگری که سرمایه گذاران می توانند از خرید سهام سود کسب کنند، استفاده از نوسان سهام است. در صورتی که قیمت سهام نسبت به قیمت خرید سرمایه گذار، افزایش یافته باشد . به عنوان مثال ، اگر سرمایه گذار سهام یک شرکت را با قیمت ۱۰۰۰ تومان بخرد و قیمت سهام متعاقباً به ۱۵۰۰ تومان در هر سهم افزایش یابد ، سرمایه گذار میتواند با فروش سهام خود سود ۵۰ درصدی از سرمایه گذاری خود را، بدست آورد.
در نتیجه در جواب این سوال که بورس چیست میتوان گفت :بورس مکانی است که در آن خرید و فروش داراییها و کالاهای مختلف انجام میشود.لازم نیست برای این خرید و فروش شما به دنبال خریدار یا فروشنده بگردید، بازار خریداران و فروشندگان را به شما متصل میکند.راه های ارتباط با بازار میتواند در مکان خاص یا روی بستر اینترنت، به صورت آنلاین باشد.