بازار اولیه و بازار ثانویه در بورس چیست و چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
در بازارهای مالی به طور کلی دوبازار اولیه و ثانویه وجود دارد. اکنون این سوال مطرح میشود بازار اولیه و بازار ثانویه در بورس چیست و چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
بازار اولیه بازاری است که در آن داراییها برای اولین بار خرید و فروش میشوند. به طور مثال یک شرکت تصمیم به انتشار سهام خود در بازار سهام آن هم برای اولین بار گرفته است. از آنجا که سهام این شرکت به عنوان یک دارایی برای اولین بار است که مورد معامله قرار میگیرد، ابتدا باید در بازار اولیه خرید و فروش شود. پس میتوان نتیجه گرفت بازاری که در آن اوراق بهادار شرکتها برای اولین بار عرضه و معامله میشود، بازار اولیه نام دارد.
شرکتها در این بازار به دنبال تامین سرمایهی مورد نیاز خود از طریق فروش سهام به مردم هستند. در این حالت سهام شرکتی که برای اولین بار در بازار منتشر میشود عرضه اولیه نام دارد. که معمولا سهام این شرکتها پس از عرضه اولیه، رشد تقریبا خوبی را تجربه میکنند.
داراییهایی که در بازار اولیه مورد معامله قرارگرفتهاند از این به بعد برای خرید و فروشهای بعدی و مجدد، وارد بازار ثانویه می شوند. به طور مثال اگر فردی در عرضه اولیه، سهام شرکتی را خریداری کرده است و سپس قصد فروش آن سهام را دارد میبایست برای فروش سهم خود، به بازار ثانویه مراجعه کند.
همانطور که متوجه شدید در بازار اولیه، تمام معاملات بین شرکتِ صاحبِ سهام و سرمایهگذاران انجام میشود به این صورت که شرکت، فروشنده و سرمایه گذاران خریدار هستند.. اما معاملات بازار ثانویه تنها بین سرمایه گذاران معامله میشود و شرکت صاحبِ سهام دخالتی در معاملات ندارد. بر این اساس تمام معاملات بازار بورس، در بازار ثانویه انجام میشود به جز عرضه اولیه شرکت های مختلف که ابتدا در بازار اولیه عرضه میشوند.
تفاوت های بازار ثانویه و بازار اولیه
در بازار ثانویه قابلیت نقد شوندگی و معامله مستمر اوراق وجود دارد.
در بازار ثانویه سرمایه گذار میتواند به صورت نامحدود سرمایه گذاری کند.
در بازار ثانویه قیمت بر اساس عرضه و تقاضا مشخص خواهد شد.
بازار ثانویه به صورت یکپارچه و تحت قوانین سخت گیرانه فعالیت دارد.